ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Toerisme

Er gaan veel mensen op wintersport vakantie naar frankrijk daarom behoorde De Franse Alpen tot de populairste wintersportgebieden van Europa. In 1924, 1968 en 1992 vonden de Olympische Winterspelen plaats in de Franse Alpen. Iedere winter zien de berghellingen zwart van skiërs.
Maar in de zomer is het er niet uitgestorven want dan komen de wandelaars.

Natuur

Neerslag is meestal gebonden aan storingen, die hetzij ten noorden, hetzij ten zuiden van de Alpen van west naar oost trekken. Een gevolg hiervan is, dat de totale neerslag in deze richting in het algemeen afneemt. Door stuw valt de neerslag vooral tegen de berghellingen, met name tegen de noord- en zuidhellingen. De dalen en speciaal de lengtedalen zijn daardoor relatief droog. De minste neerslag valt in het dal van de Rhône, minder dan 600 mm per jaar; tegen de hellingen van de Walliser Alpen, op een afstand van hemelsbreed ongeveer 30 km, wordt ongeveer de grootste neerslag uit het gehele gebied aangetroffen, meer dan 3200 mm. In hoeverre de neerslag als sneeuw of als regen valt, hangt geheel af van de temperatuur. In de zomer bestaat de neerslag vaak in de hogere niveaus uit sneeuw, beneden uit regen. In het zuidelijk gedeelte van de Alpen valt de neerslag vooral in de vorm van hevige buien met een maximum in het najaar. In het noordelijk gedeelte is de neerslagintensiteit gewoonlijk kleiner maar duurt de neerslag langer, met name gedurende de winter. Hoewel in de zomer ook daar buien voorkomen, is de veranderlijkheid van de neerslag van jaar tot jaar er toch gewoonlijk kleiner dan in het zuiden.

Landschap

De Franse Alpen zijn een boog van het Meer van Geneve tot aan de kust van de Middellandse Zee. Ze vormen het westelijke deel van de Alpen. Juist in het Franse deel van 400 kilometer lengte en 150 kilometer breedte ligt een aantal van de hoogste bergen van de Alpen. De Mont Blanc die een hoogte van 4807 meter bereikt, is de hoogste top. Het landschap van de Franse Alpen is verdeeld in verschillende hoogtes van bergen.

Klimaat

Vanuit het westen stroomt er vochtige en warme lucht van de Atlantische Oceaan naar de Alpen. Zo is er aan de westflank veel regen en sneeuw. Dit komt omdat de grote wolkenpakketen er niet in slagen de hogere massieven over te steken. De jaarlijkse neerslag is ongeveer tussen de 2500 en 3000 mm. Aan de oostkant zijn er de droge massieven. Toch is hier de temperatuur en stuk lager omdat het hoger ligt. In de zuidelijke Alpen is er een grote invloed van de warmte van het Middellandse Zee gebied. Behalve grote klimaatsverschillen zijn er ook kleine verschillen, bijvoorbeeld tussen de zuid en noordhelling. De noordhelling zijn schaduwrijk, met aaneengesloten bos. De zuidhelling liggen gunstig tenopzichte van de zon en zijn vaak sneeuwvrij

De Keuken

Voor mensen die gewend zijn de dag niet met een lege maag te beginnen, stelt het Franse ontbijt niet veel voor: een grote kom slappe of een kleine kop sterke koffie en een croissant, stuk stokbrood met wat jam en dat is het meestal wel. De reden daarvoor is dat men s’avonds laat nog stevig getafeld heeft en de trek voor de uitgebreide lunch niet wil storen. De Fransen lunchen tussen 12 en 14 uur het diner dient men meestal vanaf 19,30 uur op. Het is gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst. Op de menukaart (la carte) staan doorgaans enkele drie- of meergangenmenu’s, die vaak goedkoper zijn dan een combinatie van afzonderlijke gerechten. Een kindermenu (menu enfant) is meestal al gevarieerder dan in Nederland.

Wijn

De bekendste wijnen komen uit het gebied rondom het “lac du Bourget” en die komt uit de vallei van de Durance en de zuidhellingen van het gebeid”Le Bourget”.
De bekendste witte wijnen zijn de “Crepy, Seyssel en de Rousette de Savoie.
De bekendste rode wijnen zij de Arbin, montmelian en de sainte-Jean-de-la-Porte.

Bevolking

Tegenwoordig is er veel verschil tussen de mensen van het platte land en de mensen van de stad.
Vroegen was dat anders toen leefden er veel meer verschillende mensen zo als Kasteelheren, Graven, Bisschoppen en abten Zij bepaalden de politiek en het economische leven en ze regeerden over de Boeren, landarbeiders en de oogsten

Werkgelegenheid

In de winter is er veel werk onder andere in de ski wereld en restaurantjes. De import en export word natuurlijk gebaseerd op de toerisme. Je kan er natuurlijk ook ski leraar worden en in de zomer kun je er natuurlijk ook wandel routes voor de toeristen vast leggen.

Bronvermelding

We hebben de meeste informatie van internet af gehaald van de site’s:
www.google.nl
www.alpen.pagina.nl

We hebben het boek: Franse Alpen van Ronnie Rokebrand gebruikt

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

goede info over het toerisme.

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

L.

L.

ik mis info over het ontstaan

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast