Inleiding
Voor het maken van dit werkstuk heb ik de zes belangrijkste landschappen in Nederland onderzocht.
Er zijn twee verschillende soorten landschappen; natuurlandschap en ingericht landschap.
Eigenlijk hebben we in Nederland alleen maar met ingerichte landschappen te maken.
In een natuurlandschap merk je weinig van mensen. Het is ook bijna niet bewerkt door mensen.
Voorbeelden van natuurlandschappen:
- Het poollandschap aan de zuidpool.
- De tropische regenwouden bij de evenaar, althans grote delen. Er zijn ook al veel delen van de regenwouden bewerkt door middel van de mens. Er worden bomen gekapt en stukken land afgebrand.
- De woestijnen in Afrika, China enz.
In een natuurlandschap zie je alleen maar natuurlijke elementen. Dat zijn onderdelen van het landschap die door de natuur zijn gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn bergen en rivieren.
Ingerichte landschappen zijn door de mensen aangelegd. Deze landschappen zijn dus heel erg bewerkt door mensen. Voorbeelden van ingerichte landschappen:
- Het stadslandschap
- Een landbouwlandschap, de mens heeft daar de weilanden en de sloten aangelegd
Het landschap is opgebouwd door inrichtingselementen. Dit betekent niet dat een ingericht landschap geen natuurlijke elementen bevat. Het is ingericht door wegen, gebouwen, akkers, maar kunnen ook nog rivieren zijn.
Ik heb mijn informatie uit het lesboek, het basisboek en van internet gehaald.
Het Zandlandschap
Er zijn verschillende soorten zandlandschappen, dit zijn de belangrijkste in Nederland:
1 stuwwallenlandschap
2 het dekzandlandschap
Stuwwallenlandschappen:
Tijdens de ijstijden in het Pleistoceen kwam Nederland droog te
liggen. Rivieren als de Maas en de Rijn werden overdekt door zand en grind. Ze hadden toen veel meer water dan tegenwoordig, hierdoor konden ze veel grof materiaal meenemen.
Tijdens de een na laatste ijstijd kwam de ijskap uit Scandinavië tot en met Midden-Nederland. Op dat moment waren er alleen nog maar losse ijstongen over. Doordat deze door rivierdalen zich een weg zochten, stuwden ze de oevers van deze rivieren op tot heuvelruggen van soms 200 meter hoog; de stuwwallen. Dit zorgde er dus ook voor dat ze alleen maar uit zand en grind bestaan.
Stuwwallen vind je o.a. in Drenthe (Hondsrug), in Overijssel ( Lemelerberg en Sallandse Heuvelrug) en in Utrecht ( Utrechtse Heuvelrug).
Zandlandschappen hebben meer reliëf dan klei- en veenlandschappen. Dit heuvelachtige van zandgronden heeft gevolgen voor de begroeiing. Het regenwater zakt diep weg in het grove zand en grind. Een stuwwal zoals de Sallandse Heuvelrug is dus te droog voor akkerbouw.
Vanaf de Middeleeuwen was er vooral hei, maar in de 19e eeuw is er bos geplant. Op de stuwwallen vind je nu nog steeds hei en bos.
Deklandschappen. Deze omvatten het grootste deel van de zandlandschappen. Ze zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. Toen bereikte het Scandinavische ijs Nederland niet, maar het werd er wel zo koud er bijna niks meer groeide. De wind liet de onbegroeide bodem geweldig stuiven, hierdoor werden grote delen van Nederland bedekt met dekzand. Dekzandlandschappen zijn zwak golvend. Het zand is fijner dan het zand van de stuwwallenlandschappen. Door deklandschappen lopen vrij brede beken die vroeger zijn ontstaan voor de afvoer van veel water. Ze zijn nu wel minder breed dan vroeger. Dekzand is wél geschikt voor akkerbouw, want omdat het fijner is, houdt het ook meer regenwater vast. Dat zorgt dus voor een vruchtbare grond.
Zeekleilandschap Zeekleilandschappen vind je vooral in kustgebieden. Het is beginnen te vormen aan het begin van het Holoceen.
Zeekleilandschappen in het noorden van Nederland bij de Waddenzee: Ze (zijn) ontstaan daar, doordat twee keer per dag het eb is, dan staat het wad droog en als het vloed is (twee keer per dag), stroomt het wad onder. Het zeewater laat elke keer een kleilaagje achter. Hierdoor wordt het wad steeds een stukje hoger. Dan stroomt het bij normale vloed niet meer onder. Op den duur gaan er dan ook planten groeien. Maar bij hoge vloed stroomt het wel weer onder. Zo’n stuk land wordt een kwelder genoemd. Ongeveer 3000 jaar geleden woonden hier al mensen. Om zich te beschermen tegen de overstromingen bouwden ze zelfgemaakte heuvels; de terpen. Ongeveer 1000 jaar geleden gingen de mensen op de kwelder zich nog beter beschermen door zeedijken te bouwen. Zo’n stuk land wat bedijkt is heet een polder. Op veel plaatsen zijn later deze dijken vervangen door nieuwe dijken. Aan de oppervlakte van zo’n stuk land ligt jonge zeeklei ( = klei die er de laatste 2500 jaar door de zee is achtergelaten). Deze grond is heel vruchtbaar en dus goed geschikt voor akkerbouw. En daarom werd tot nog niet zo lang geleden op deze manier landbouwgrond gewonnen, maar nu is dat niet meer nodig. De kwelders laat men nu rusten, zodat vogels en andere dieren er rustig kunnen leven. In het noorden van Nederland wordt de zeeklei nog steeds heel veel gebruikt voor de landbouw.
Zeekleilandschappen in Noord-Holland. Bij Alkmaar was de zee bij rustig weer heel kalm. In dat water wat stilstond kon de zeeklei naar de bodem zakken. Na eeuwen was deze laag zo hoog geworden dat bij hoog water het niet meer onderstroomde. Men besloot er toen een dijk omheen te leggen. Ze hadden er een stuk grond bij: een polder. De grond wordt daar vooral gebruikt voor akkerbouw.
Het Rivierkleilandschap Toen na de laatste ijstijd de temperatuur was gestegen werd de afvoer via de rivieren regelmatiger. De verwilderde rivieren veranderden in meanderde rivieren. De meanders hadden smallere beddingen. Bij hoge waterstand traden ze buiten hun oevers. Bij deze overstromingen werd klei en zand afgezet. Zand werd als eerste afgezet en kwam daardoor vlak naast de rivier terecht en daardoor ontstonden zanderige oeverwallen. Verder van de rivier af werd klei afgezet in kommen, daar is de stroming minder sterk. De komgronden liggen lager, omdat klei meer water kan bevatten en op den duur gaat het dan inklinken. De komgronden zijn ook natter dan de oeverwallen, omdat deze lager liggen. In de Middeleeuwen begon met het aanleggen van tegen de overstromingen van de rivieren, maar deze dijken doorbraken nog wel eens. Hierdoor ontstonden wielen. Dat zijn een soort kuilen in de grond naast de doorbroken dijk. In de tweede helft van de Middeleeuwen begon men ook met het aanleggen van kanalen voor de waterafvoer. Tegenwoordig heeft de mens voor veel betere bescherming tegen de overstromingen gezorgd. Vlak naast de rivier ligt een laag dijkje; de zomerkade. Een eind verder ligt een hoge dijk; de bandijk. Deze dijk is ongeveer 8 meter hoog. Tussen de twee dijken liggen de uiterwaarden. Normaal liggen deze uiterwaarden droog. Alleen bij hoog water overstromen deze stukken land. De rivier legt er dan zand neer. De uiterwaarden worden meestal gebruikt om vee in te laten grazen. De komgronden worden nu gebruikt als hooilanden en weilanden. In de buitenbochten van de rivieren heeft men loodrecht op de oever stenen dammetjes ( kribben) aangelegd. Dit is om het uitslijpen van de bochten te voorkomen. Dit gebeurt namelijk, want het is in de buitenbochten het diepst en het stroomt er ook het hardst. De verschillen tussen klei en zand hebben in de rivierkleilandschappen gezorgd voor reliëf.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
P.
P.
hoi!
Ik moet ff zeggen dat je werkstuk op scholieren.com echt wel goed , teminnste ik had er wat aan.
pim
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
hey lizzy,
ik kon je werkstuk goed gebruiken want e moesten een muurkrant maken over rivierkleilandschap
-xxx- moniek
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Er ontbreekt het duinlandscap ??
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Leuk werkstuk
maar er ontbreekt het duinlandscap ??
20 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
goed werkstuk joh, klasse!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
bedankt voor je werkstuk hehe:D kisses somebody
20 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
goed zo
20 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
mooi gedaan ik heb er veel aan gehad :D
groetjes ger en joost
19 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
kunt je mij vertellen waar heb je deze informatie gehaald
ik bedoel de site
Merci
19 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
best wel een goed werkstuk maar mog het niet van mijn moeder over tikken dus heb ik alleen de titels want dat wist ik niet ..
doeidoei lizzy
18 jaar geleden
Antwoorden�.
�.
kep r nie feel an gehad mar kmoes ies hebbe over zeekleilandschap ik heb ur 1 zinuttje uit
liefs!!!!!!!!!!!!!!!!!!
diddllover
18 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ietswat onoverzichtelijk, maar heb er wel wat info uit kunnen halen.
12 jaar geleden
Antwoorden