Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

China

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 594 woorden
  • 12 november 2001
  • 380 keer beoordeeld
Cijfer 6
380 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De hoofdvraag: Op welke manier probeert communistisch China zich economisch te ontwikkelen, zal ik beantwoorden na deze 4 opgegeven deelvragen. Vraag 5 hebben we zelf bedacht. 1.Wat is de topografie van het onderzoeksgebied? - Het onderzoeksgebied is China. China is een communistisch land in Zuid-Oost-Azië. De hoofdstad van China is Beijing, ook wel Peking genoemd. De oppervlakte is ongeveer 9600000 km². Het heeft in het zuiden een subtropisch klimaat en in het noorden een zeeklimaat. 2. Hoe is het aantal en de spreiding van de bevolking en hoe verklaar je de spreiding? - In China woonden er in Juli 2000 ongeveer 1.3 Miljard mensen, dat is ongeveer een kwart van de wereld bevolking. In China wonen veel mensen in de steden langs de kust. Daar mogen kapitalisten komen, dus daar mogen ze alles zelf bepalen wat ze met hun bedrijven gaan doen. Die ‘open’ steden liggen aan de kust, want daar kan je het beste handeldrijven.
3. Wat is het verschil tussen communisme en kapitalisme? - Bij het kapitalisme kan elke ondernemer voor zijn eigen onderneming bepalen wat er geproduceerd wordt en hoeveel. In een communistisch land wordt de productie geleidt door de staat. Daarin zijn geen vrije ondernemers. Daar zijn bedrijven eigendommen van de staat. 4. Hoe probeert men in China beide systemen toe te passen? - Toen in 1976 Mao Ze Dong stierf was China geheel communistisch. De opvolger van hem, Deng Xiaoping, wilde het anders aanpakken. Hij wilde het communisme en het kapitalisme te combineren. Hij pakte het handig aan, want hij dacht als ik nu heel China kapitalistisch maak, dan hebben ze meer economische vrijheid, dan willen ze vast ook meer politieke vrijheid, en dat wilde hij niet. Dus stelde hij zones in, de Speciale Economische Zones. De SEZ-zones.Dat waren : - Shenzhen - Zhuhai - Shantou - Xiamen - Eiland Hainan
Eerst waren het er vijf, maar na 1980 werden er nog een paar steden geopend, allemaal langs de kust, want daar kon het best gehandeld worden. 5. Wat was er nou met Hongkong? - Hongkong was tot en met 1 Juli 1997 een Britse kolonie geweest. Het is net zo groot als Zuid-Limburg (10.000km²). Hongkong is het voorbeeld voor heel China, want het verdient 30 keer zoveel als de rest van China. Ze willen dat China net zo rijk wordt als Hongkong, zonder dat het communisme verloren gaat.In Hongkong hebben ze trouwens ander geld dan in de rest van China. In Hongkong betalen ze namelijk met de Hongkongdollar. Er staat tussen Hongkong en de rest van China een grens, een metershoog hek van prikkeldraad. Je moet een visum hebben om in Hongkong te komen. Hongkong heeft 6,4 miljoen inwoners, waarvan 98% Chinezers. Hoofdvraag: Op welke manier probeert communistisch China zich economisch te ontwikkelen? - China probeert zich economisch te ontwikkelen door SEZ-zones (Speciale Economische Zones) te maken. Dat zijn zones waar je vrij mag handelen, het kapitalisme. Zo is China en communistisch en kapitalistisch. Daarom wordt het ook wel een land met twee systemen genoemd. Extra Informatie: Mensen: Talen: Mandarijn, Kantonees, Shanghais, Fuzhou, Hokkien Taiwanees, Xiang, Gan, Hakka dialecten en andere talen, zoals Engels. Ze schrijven daar heel raar, met allemaal tekentjes, ze heten in het Nederlands Godsdienst: Taoïsme, Budhisme, Moslim 2%-3%, Christen 1% (schatting), Ethnic groups Han Chinese 91.9%, Zhuang, Uygur, Hui, Yi, Tibetan, Miao, Manchu, Mongol, Bui, Koreaan, and andere 8.1%
Populatie: Geboortes: 15.73 /1.000 inwoners; Doden: 6.99 /1.000; Gem. Leeftijd van Chinese man: 68; Gem. Leeftijd van Chinese; vrouw: 71; Economie: Werkenden: 623.9 Miljard (1995) Niet-werkenden: 5.2% (1995) Inflatie: 2.8% (1997) BNP: 4.3 Miljard Dollar (1997 geschat) Staatsschuld 131.0 Biljoen Dollar (1997) Export: 182.7 Miljoen Dollar (1997 geschat), elektrische apparaten, kleren, schoenen, speelgoed, brandstof, leer, plastic (1997) Import: 142.4 Miljoen Dollar (1997 geschat), mechanische apparaten, elektronische machines, brandstof, plastic, ijzer and staal, katoen (1997)

REACTIES

".

".

goede site hoor!

17 jaar geleden

F.

F.

het zijn maar 4 stededie erst kwame kijk maar op wikipedia


17 jaar geleden

S.

S.

Vaag!

22 jaar geleden

J.

J.

He bedankt voor je werkstuk ik kan het namelijk erg goed gebruiken en als je wilt msnen kan je wel een keer naar m`n email komen nou de groetjes


Joyce Leijdens

22 jaar geleden

C.

C.

hoi Simon.
bedankt dat je je werkstuk over China op internet wilde zetten. ik heb er veel aangehad. ik moest ook een werkstuk over China maken met een paar dezelfde vragen. Bedankt.

groetjes Corina

22 jaar geleden

G.

G.

He ik vind het heel goed jongen .
wist je al heel veel dingen van china.
nou ik wist er helemaal niets van tot dat ik het zag wat jij had geschreven man.

nou, mazzel gabriel korales rangel.

kleine broertje van the rock .
als je me niet geloof mail me dan oke.

smellll what the rock is cooking simon.

21 jaar geleden

S.

S.

thanx we zullen je geweldige hulp nooit vergeten afijn we staan bij je in het krijt


JE JUST CALL OUT MY NAME !!!!!!!!!!!!!!!!!
greets shoebu snol

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.