Broeikaseffect

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1417 woorden
  • 7 september 2006
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Het Broeikaseffect
Inhoudsopgave

Inleiding

1.0 Wat is het broeikaseffect?
1.1 De oorzaken.
2.0 Wat zijn de gevolgen van het broeikaseffect?
2.1 Gevolgen voor dierlijk leven op aarde
2.2 Een stijging van de zeespiegel
3.0 Gevolgen van het broeikas effect in Nederland
3.1 Een natter klimaat
3.2 Overstroming van het IJsselmeer
4.0 De opwarming van de Oceanen
4.1 Opwarming van de pool
5.0 Oplossingen voor het broeikaseffect
5.1 Auto’s
5.2 Schone energie
Conclusie
Bronnenlijst
Inleiding

Voor het examenvak aardrijkskunde was een van de examenopdrachten het maken van een werkstuk. Ik heb als onderwerp gekozen: het broeikaseffect. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat:

- Je steeds meer hoort over de opwarming van de aarde.
- Het leerzaam is en ik er in de toekomst ongetwijfeld mee te maken zal krijgen.
- Je steeds vaker hoort over raar weer. Bijv. regen in een woestijn.
In dit werkstuk ga ik de volgende onderwerpen behandelen;
Wat is het broeikaseffect?
De oorzaken en gevolgen van het broeikaseffect.
Mogelijke oplossingen.
Conclusie.
1.0 Wat is het broeikaseffect?

De aarde wordt verwarmd door de zon. Een gedeelte van de zonnestralen wordt door de atmosfeer terug de ruimte in gekaatst, een ander deel wordt omgezet in warmte op aarde. Ook deze warmte verdwijnt gedeeltelijk de ruimte in. Natuurlijke broeikasgassen, zoals waterdamp en CO2, zorgen er voor dat de warmte die de aarde uitstraalt gedeeltelijk wordt teruggekaatst. Deze gassen leggen een warme deken om de aarde. Dit noemt men het broeikaseffect.

Zonder het natuurlijke broeikaseffect zou het op aarde gemiddeld -18° graden zijn, terwijl dat met het broeikaseffect 15° is. Een verschil van 33°, maar omdat de mensen de aarde te veel vervuilen wordt het broeikaseffect behoorlijk versterkt. Bijv. door veel met de auto te rijden.
Dit versterkte broeikaseffect kan een wereldwijde klimaatsverandering veroorzaken. De Verenigde Naties verwachten dat de klimaatsverandering in de 21ste eeuw zou kunnen zorgen voor grote overstromingen, extreme weersomstandigheden,droogte en onvruchtbare landbouwgrond.
1.1 Oorzaken
Het broeikaseffect wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de dampkring. Verder hebben bepaalde stoffen een indirecte invloed op het versterkte broeikaseffect. Stoffen zoals stikstofoxiden, koolmonoxide en vluchtige organische stoffen.
De meeste stoffen zijn een natuurlijk onderdeel van onze atmosfeer. Maar door menselijke factoren(autorijden en fabrieken met veel uitlaatgassen) is gedurende de afgelopen twee eeuwen de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer met ongeveer 30% toegenomen. De verbranding van fossiele brandstoffen, zoals steenkool, aardolie en aardgas, heeft veel CO2 op niet-natuurlijke manier vrijgemaakt.
De mens heeft ook gezorgd voor een grote uitstoot van andere broeikasgassen. Sinds 1750 is de hoeveelheid methaan (methaan is een gas die ook voorkomt in lachgas) meer dan verdubbeld, de uitstoot van lachgas nam toe met 15%, terwijl de aanwezigheid van CFK's (chloorfluorcarbonaten) in de atmosfeer slechts door menselijk handelen is te verklaren. Er zijn meer vluchtige organische stoffen de lucht ingekomen, en de hoeveelheid ozon in de onderste tien kilometer van de atmosfeer (de troposfeer) is verdubbeld.
2.0 De gevolgen van het broeikaseffect

2.1 Gevolgen voor dierlijk leven op aarde

Omdat er veel mensen zijn geboren in de laatste jaren, word het moeilijk voor dieren om een leef gebied te vinden. Mensen hebben ruimte nodig om te leven , dit gaat vaak ten koste natuurgebieden. Steden worden steeds groter, en maken daarbij gebruiken van weilanden rondom steden (een woonwijken zijn het gevolg). Biologen hebben voorspelt dat 25% van al het dierlijke leven behalve de mensen zal uitsterven. En het gevolg daarvan is dat het hele systeem zal instorten waardoor er steeds meer diersoorten verdwijnen. Als mensen meer ruimte nodig hebben om te wonen, krijgen dieren minder ruimte.
2.2 Een stijging van de zeespiegel
Als de temperatuur zo zal blijven stijgen, dan zal volgens de verenigde staten de zee spiegel stijgen van 9 naar minstens 90 centimeter. Waardoor veel leefgebieden onleefbaar worden.
Ook heeft het smelten van de noordpool en zuid pool er veel mee te maken. Wat – waarom?
3.0 Gevolgen van het broeikas effect in Nederland

3.1 Een natter klimaat

Door de stijging van het water stroomt er teveel water in de riolering. Het water dan weer word gedumpt in sloten en rivieren wat, ook weer het leven van diersoorten aantast. Waarom?
3.2 Overstroming van het IJsselmeer
Er wordt dan veel water gestort in het IJsselmeer waardoor de spijkokers in de afsluitdijk het begeven er moet dan meer geld voor komen om er meer gaten in te maken zodat de afsluitdijk al het water kan houden.
4.0 Opwarming van oceanen

Een van de grootste problemen van het broeikaseffect is de opwarming van de oceanen.
Doordat de bovenste laag van het oceaan water opwarmt verdwijnt er veel meer plankton. En doordat er meer plankton verdwijnt hebben de vissen minder voedsel waardoor ze minder eitjes leggen. Dit komt omdat er meer van het broeikasgas koolstofdioxide in het water terecht komt.

Je kunt dus zien dat plankton een grote rol speelt in de oceanen plankton zijn micro kleine algen. Omdat plankton de toename van koolstofdioxide in de atmosfeer beperkt. Omdat plankton voedsel nodig heeft uit de onderste laag van het water krijgt plankton het steeds moeilijker. Omdat als de hoeveelheid koolstofdioxide toeneemt verdwijnt er steeds meer voedsel in de onderste laag van het water. Dus als het evenwicht wordt verstoort doet de natuur de rest en is het bijna niet meer goed te krijgen.
4.1 Opwarming van de pool
Als er teveel ijs poolen smelten komt er te veel zoet water in de zee dat zorgt dat de stroming verstoord wordt.
Als de zeespiegel dus stijgt moeten landen hogere dijken bouwen om te voorkomen dat er overstromingen komen. Sommige landen kunnen het niet betalen en hebben dus grotere kans op overstromingen.
5.0 Oplossingen voor het broeikaseffect

Veel landen vinden dat er te veel veranderde aan het klimaat, Daarom hebben alle landen een contract getekend waardoor ze de uitstoot van koolstofdioxide kunnen verminderen alleen Amerika heeft het niet getekend omdat ze bang waren dat de hele Amerikaanse economie hierdoor zou instorten.

5.1 Auto’s
Ook een manier om de broeikasgassen tegen te gaan zou kunnen gebeuren door auto’s op waterstof te laten rijden of met een elektrische* motor of een manier te vinden waardoor ze minder uitlaatgassen produceren.
5.2 Schone energie
Er kan in de toekomst meer schone energie opgewekt worden door bijv.:
1. Wind energie
Meer wind molens langs de kanten van wegen en op plekken waar de wind hard waait.
2. Zonne energie
Door zonne panelen op elk huis te zetten zodat er al meer schone energie gebruikt kan worden, en als er dan nog tekort komt dan kunnen ze dat opvullen met andere soorten schone energie.
3. Water energie
Door bij sterke stromingen een energie generator in het water te plaatsen kun je makkelijk stroom opwekken. Het is dan handig om dit te doen bij watervallen.
* Deze energie is nu nog niet schoner dan al het andere energie omdat er veel energie wordt verknoeit bij het overzetten van de energie opwekkers naar de energie bedrijven daar vanaf weer naar een huis en dan gaat het door naar de accu van een auto, dit is grote verspilling van energie omdat het gedeeltelijk word verknoeit bij het overzetten ervan.
Conclusie

Het broeikaseffect is een boeiend onderwerp. Het is voor mij een boeiend onderwerp om een werkstuk over te maken. Over het onderwerp wist ik al het een en ander. Ik vond het leuk om er een werkstuk over te maken.

Ook heb ik er best veel van geleerd, bijv. dat meer mensen meer op het verbruik van hun energie letten, ook oplossingen die ikzelf kan toepassen om het tegen gaan van het broeikaseffect te helpen en van het typen in word heb ik ook het een en ander geleerd. Als meer mensen op hun verbruik van energie letten dus geen onnodige lampen aanlaten als ze de kamer uitgaan komt het weer voor een gedeelte goed.
Dus als iemand ook wil helpen aan het tegengaan van het broeikaseffect, dan zou je bijv. geen onnodige lichten aan moeten laten staan, de tv en andere apparaten uitdoen als je ermee klaar ben en zet gerust de verwarming een graadje lager. Verder kan het land andere soorten schone energie gebruiken.
Ik heb er dus veel van geleerd.
Bronnenlijst

Internetsites:

Ministerie van VROM - Verandering van het klimaat
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg0qdgqq5ezl

Klimaatverandering in grafieken (Engelstalig, Verenigde Naties)
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg0qdgqr4epj

KNMI - Schattingen klimaatverandering
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg0qdgqr4epi

Klimaatportaal
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vgq7lz9c1wtf

De rol van hout en bossen
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg0qdgqr4eqt

Klimaatverandering op Vwo-campus
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg0qdgqr4epm

Natuurkalender - over de invloed van klimaatverandering op de natuur
http://www.milieuloket.nl/9292000/modules/vg9yedt8cord

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.