Binnenlandse migratie in de VS

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 506 woorden
  • 7 april 2002
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Hoofdvraag: Wat is na 1980 het patroon in de binnenlandse migratie van de Verenigde Staten en hoe kun je dat verklaren en waarderen?

Deelvragen: Wat is binnenlandse migratie? Welke plaatsen zijn veel of juist weinig in trek? Wat zijn de push en pull factoren van de migranten? Welke groepen migranten kwamen en komen naar de VS en wat zijn hun kenmerken? Wat zijn onze meningen over binnenlandse migratie in de VS?

Wat is binnenlandse migratie? Je spreekt van emigratie als iemand uit Nederland naar een ander land verhuist. Je spreekt van immigratie als iemand uit een ander land naar Nederland verhuist. Als iemand binnen een land verhuist dan spreek je van binnenlandse migratie. Dat is ook het geval in de Verenigde Staten. In de VS zijn bepaalde staten meer in trek dan andere dat komt door bepaalde factoren.

Welke plaatsen zijn veel of juist weinig in trek? De warme streken in de Verenigde Staten zijn momenteel het meeste in trek. Die gebieden liggen in het zuiden en westen. Deze gebieden worden de Sun Belt genoemd. De gebieden in het noordoosten zijn het minste in trek. Deze gebieden hebben ook een kouder klimaat. Dit noemt men de Snow Belt.

Wat zijn de push en pull factoren van de migranten? De push factoren van de mensen in de Snow Belt hebben te maken met de economie. De fabrieken raakten veroudert en kregen zware klappen van Japan, Europa en lagelonenlanden in Zuidoost-Azië. Ook was er een sociale pushfactoor. De blanken waren verhuist naar de voorsteden. Zo verpauperden de zwarte woonwijken. Er braken in de jaren zestig zelfs gewelddadige rassenrellen uit. Voor veel blanke Amerikanen was dit een extra reden om te vertrekken uit de Snow Belt. Ook waren en winkels die niet meer uit konden doordat de blanken verdwenen. Veel mensen vertrokken naar de Sun Belt. Daar was het lekker warm. Het is voor bedrijven in de lichte industrie en de dienstsector een ideale plek. Deze bedrijven gebruiken weinig of helemaal geen grondstoffen, en kunnen zich dus overal vestigen. De Silicon Valley is een voorbeeld van zo’n gebied. Het is een gebied met zee, bergen, mooie huizen, een zonnig klimaat en dichtbij San Francisco. Ook is er een uitstekende universiteit voor jongeren. Dit is dus zo ongeveer de ideale plek. Ook zijn er veel mensen die Californië ontvluchten. Dit komt vooral door de enorme instroom van migranten uit Latijns-Amerika. Deze zorgden voor een stedelijke crisis.

Wat zijn onze meningen over binnenlandse migratie in de VS? Sanne: Ik vind het wel begrijpelijk dat mensen naar de Sun Belt trekken. Het lijkt mij ook wel een mooi gebied om te wonen. Ik zou alleen niet voor het klimaat verhuizen. Je laat toch al je familie en vrienden achter. Als je in een stedelijke crisis terecht komt lijkt het me logisch dat je naar een ander gebied emigreert. Ik snap vooral dat ouderen mensen graag relaxt willen leven. Dat kunnen ze bijvoorbeeld in de Sun Belt. Ze hebben daar bijna elke dag zon en ze kunnen er al hun hobby’s doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.