Bangladesh

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 908 woorden
  • 26 oktober 2002
  • 214 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
214 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Voorwoord We moesten een werkstuk maken over de watersnood in Bangladesh. Dit werkstuk was een verplichte opdracht dus heb ik goed mijn best gedaan.Het lijkt me wel een leuk onderwerp, omdat je veel leert over de bevolking in Bangladesh.

Hoofdstuk 1: Wat is de topografie van het onderzoeksgebied? Bangladesh ligt naast India en ligt aan de Indische Oceaan. In de Indische Oceaan zijn stromingen die steeds de zelfde kant op gaan. De stroming eindigt in Bangladesh en omdat de dijken er niet al te stevig zijn overstroomt het kustgebied elk jaar weer.Het stuk dat overstroomt is geen klein stuk maar 1 vijfde deel van het hele land dat is ongeveer 28 duizend vierkante meter grond van 144 duizend vierkante meter grond. Dat is zeker 3 keer zo groot als Nederland.In Bangladesh wonen ongeveer 117 miljoen mensen daarom is het ook één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Op 1 vierkante kilometer wonen ongeveer 480 mensen.Het sterftecijfer is 11 duizend mensen per jaar maar het geboorte cijfer is 35 duizend inwoners per jaar dus er komen elk jaar 24 duizend mensen bij.De breedteligging is 22 graden noorderbreedte. Bangladesh heeft een tropisch klimaat, omdat het dicht bij de evenaar ligt.Nederland daar in tegen ligt op 52 graden noorderbreedte dat is dus 2 keer zo ver dus een stuk kouder.

Hoofdstuk 2: Overstromingen komen voor in twee vormen welke twee en hoe verklaar je het ontstaan van beide vormen? Overstromingen in Bangladesh komen voor in natuurlijke en menselijke factoren. Natuurlijke factoren: moesson en cyclonen. In de zomer van Bangladesh is het daar soms wel 40 graden.Door de hitte gaat de lucht stijgen. Die zeelucht heet natte moesson. Boven Bangladesh krijgt die natte moesson de vorm van een spiraal en stijgt.Die stijgende lucht koelt af en er ontstaan dikke regen wolken, die zorgen voor stort buien. De moesson botst tegen de Himalaya en moet dan stijgen daardoor ontstaat nog meer regen. Die regen uit de bergen stroomt naar beneden via de rivieren naar Bangladesh en zorgt daar voor overstromingen. De overstromingen kunnen ook ontstaan door cyclonen. De cyclonen in Bangladesh ontstaan boven zee. De cyclonen ontstaan doordat de warme lucht in een spiraal voor opstijgt, dat komt doordat er door de draaiing van de aarde corioliskrachten vrijkomen. De cyclonen kunnen alleen ontstaan als het water warmer dan 27 graden is. De cycloon vormt een grote vloedgolf en laat elk jaar weer een groot deel van Bangladesh overstromen. De cyclonen eindigen in Bangladesh omdat de golf van bengalen de vorm heeft van een trechter. Het water in de trechter wordt steeds meer opgeduwd en kan nergens heen.Het stroomt altijd naar de kust van Bangladesh en omdat ze daar geen goede dijken hebben overstroomd de kust elk jaar. Overstromingen kunnen ook ontstaan door erosie. Doordat de bevolking de bomen kapt kunnen de wortels de bodem niet meer vast houden en spoelt de hele bodem weg. Zo ontstaat er een modderstroom die grote delen van Bangladesh met zich meeneemt zoals huizen en auto’s.

Hoofdstuk 3: Men vergelijkt Bangladesh vaak met Nederland. In hoeverre lijken ze op elkaar, in hoeverre niet? Nederland lijkt op Bangladesh, omdat ze allebei erg laag liggen tegen over de zeespiegel. Allebei de landen hebben veel rivieren die naar de zee uitstromen. Beide landen liggen dus aan zee. De landen zijn niet zo groot maar toch dicht bevolkt. Bangladesh heeft 840 inwoners per vierkante kilometer en Nederland 460 inwoners per vierkante kilometer. Er zijn ook veel verschillen zoals dat Bangladesh veel dichter bij de evenaar ligt dan Nederland. Daardoor is het ook veel warmer in Bangladesh. Een ander verschil is dat Nederland het zeewater tegen houd met deltawerken, dijken en duinen. Bangladesh heeft dat niet en daardoor overstroomt het er dus elk jaar weer. In Bangladesh leeft 48% van de bevolking van de landbouw terwijl dat in Nederland maar 4% is.

Hoofdvraag: Hoe komt het dat er in Bangladesh zoveel overstromingen zijn en dat daarbij zoveel slachtoffers vallen? Er zijn verschillende redenen waarom er in Bangladesh zoveel overstromingen en daarbij zoveel slachtoffers vallen. Één reden daarvan is de moesson, want uit die moesson vallen altijd veel stort buien. Al het water uit de wolken kan nooit allemaal door de rivieren weggevoerd worden, want die zijn te ondiep en te smal (door erosie). Het water dat uit de rivier stroomt, krijgt een verwoestende kracht en zo worden veel mensen dakloos en verdrinken er ook veel. Een andere reden is cyclonen. Die cyclonen veroorzaken vloedgolven en overstromen een groot deel van het land. Die vloedgolven kunnen niet worden tegen gehouden door duiken of duinen want die hebben ze daar niet. De vloedgolven komen met een grote snelheid het land binnen en verwoesten dorpen en huizen en daarbij komen ook veel mensen om het leven. Maar de bevolking heeft wel iets anders bedacht grote cycloonbunkers. Cycloonbunkers zijn grote stevige gebouwen van twee verdiepingen waar veel mensen kunnen schuilen als er een vloedgolf over het land stroomt. Een andere reden is erosie, dat vele stukken land verandert in een stuk woestijn of rotsachtig stuk. Je kunt bodem erosie voorkomen door terrassen aan te leggen zorgen dat de grond goed bebouwd is en bomen laten staan of nieuwen plantte. De hoofdredenen zijn dus: De moesson, cyclonen, geen goede dijken en duinen en geen goede rivieren.

Nawoord Ik vond het wel een leuk werkstuk om te maken en ik heb veel geleerd over de manier van leven in Bangladesh en dat ze daar niet zo goeie duiken hebben om het water tegen te houden zoals wij dat in Nederland kennen.

REACTIES

M.

M.

thx voor je werkstuk en ook ng thx dat jij ff dat werk hebt gedaan hoef ik het lkkr niej meer te doen hahaah ej moet wel heel dom zijn om je werkstuk hier neer te zettuh maarre voor mij aleen maar handifg

20 jaar geleden

S.

S.

goed werkstuk

19 jaar geleden

O.

O.

vet bedankt man!! had ik vet nodig!!

19 jaar geleden

S.

S.

Dit slaat helemaal nergens op wat heb je gehaald een 1? of toch een 2.......het zal in iedergaval niet veel goeds zijn. Er staan zoveel dingen in die niet kloppen mijn moeder is in Bangladesg geboren en heeft zelf een overstroming mee gemaakt. zij zei dat er amper wat van klopte.
zoveel fouten. en waar komt de naam lolollo vandaan, het zal wel een land zijn waar ze nog niet helemaal ontwikkeld zijn in ieder geval niet geestelijk.

19 jaar geleden

I.

I.

goedzoo knul

18 jaar geleden

J.

J.

het juiste aantal is 894 mensen per vierkante kilometer

18 jaar geleden

R.

R.

goed gemaakt.

15 jaar geleden

M.

M.

is het wel waar wat hier staat anders hebben wij een probleem

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.