Bangladesh

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1103 woorden
  • 19 februari 2004
  • 163 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
163 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

1. Algemeen

De oppervlakte van Bangladesh is ruim 3 keer zo groot als Nederland en het aantal inwoners is: meer dan 122,2 miljoen mensen. Het heeft meer dan 144 duizend meter grond. De bevolkingsdichtheid is: 850 mensen op km2. De BNP per inwoner is 860 en 4 % groei. De oppervlakte van Nederland is 415,625 km2 en het aantal inwoners zijn 16200,249 miljoen. De bevolkingsdichtheid is 426 inwoners per km2. De BNP per inwoners is 23000 en de groei is 2,8%.

1. De beschrijving van Bangladesh + Inleiding

Bangladesh ligt naast India en ligt aan de Indische Oceaan. In de Indische Oceaan zijn stromingen die steeds de zelfde kant op gaan. De stroming eindigt in Bangladesh en omdat de dijken er niet al te stevig zijn overstroomt het kustgebied elk jaar weer. Het stuk dat overstroomt is geen klein stuk maar 1 vijfde deel van het hele land dat is ongeveer 28 duizend vierkante meter grond van 144 duizend vierkante meter grond. Dat is zeker 3 keer zo groot als Nederland. In Bangladesh wonen ongeveer 117 miljoen mensen daarom is het ook één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Op 1 vierkante kilometer wonen ongeveer 480 mensen. Het sterftecijfer is 11 duizend mensen per jaar maar het geboorte cijfer is 35 duizend inwoners per jaar dus er komen elk jaar 24 duizend mensen bij.De breedteligging is 22 graden noorderbreedte. Bangladesh heeft een tropisch klimaat, omdat het dicht bij de evenaar ligt.Nederland daar in tegen ligt op 52 graden noorderbreedte dat is dus 2 keer zo ver dus een stuk kouder. 2. De Levensomstandigheden.

Er is in Bangladesh veel geboorstesterfte. Er is daar ook veel armoede en er is weinig voedsel voor mensen. Bangladesh heeft ook veel schulden bij andere landen. De mensen verdienen ook heel weinig. Het water is niet goed en der zijn heel weinig scholen er is ook vaak steun door andere landen dus der is veel analfabeten.

2. Het Klimaat.

Bangladesh heeft een moesson klimaat met drie seizoenen. Het koele seizoen duurt van november tot en met februari, het warme seizoen, waarin het af en toe flink kan regenen van maart tot en met juni en het regenseizoen van juli tot en met september. Tijdens het regenseizoen regent het vaak en hard. De lage landen ontvangen dan zo'n 200 cm, maar dit kan in de heuvels in het noorden ruim 300 cm zijn. Van september tot november regent het minder vaak, maar dan wel zeer hard. Dit is het seizoen, waarin de tropische orkanen kunnen voorkomen. Die zorgen voor zware neerslag en krachtige winden. Ze kunnen er ook voor zorgen dat vloedgolven kilometers ver landinwaarts komen. De temperatuur in Dhaka is gemiddeld 18° C in januari, de koudste maand en stijgt tot 29° C in april, mei en juni, de warmste maanden. In het begin van het regenseizoen zakt de temperatuur licht naar 28° C.

3. De Inrichting van het land.

Sonar Bangla, 'Gouden Bengalen' zeggen de bewoners van Bangladesh zelf. Ze gebruiken deze uitspraak van een regel uit het volkslied: Amar sona Bangla, ami tomay bhalobashi: Mijn gouden Bengalen, ik hou van jou (Bengalen is een andere naam voor Bangladesh). Ze zien voor zichzelf een gouden toekomst omdat ze wonen in een land waar twaalf maanden per jaar aan landbouw kan worden gedaan. Een land waar drie rijstoogsten per jaar mogelijk zijn. Waar elk jaar dankzij de overstromingen een vruchtbaar laagje klei wordt afgezet. Een land met zoveel vissen.

Ze hebben het vaak moeilijk, dat geven de Bengalen zoals de inwoners van Bangladesh heten toe. Maar ze geven niet op. Na elke slechte oogst, na elke overstroming, na elke begrafenis van een hongerdode gaan ze weer aan de slag. Opnieuw beginnen. Hopen dat het dit jaar beter gaat.

3. Het Vergelijking + Schema

Land. Nederland. Bangladesh. Oppervlakte. 415,625 km2. 1250.875. Aantal inwoners 16200,249 miljoen. 122,2 miljoen. Bevolkingsdichtheid.462 inwoners per km2. 850 inwoners per km2. Bevolkingsgroei. 0,7%. 3,0%. BNP per inwoners. 23000. 860. Groei van het BNP. 2,8%. 4%. Taal. Nederlands. Bengaals. Hoofdstad Amsterdam. Dhaka.

4. De rijkdom van het land.

De belangrijkste exportproducten van Bangladesh zijn: kleding (70 % van de totale export), thee, kunstmest en jute. Jute wordt vooral gebruikt voor touw, tapijten en manden. De belangrijkste handelspartners zijn Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het grootste gedeelte van de beroepsbevolking (65%) werkt in de landbouw. Rijst, aardappelen, kruiden, tabak en tarwe zijn de belangrijkste dingen die verbouwd worden. Van de overige 35 % is 16 % in de industrie (vooral petroleum, cement en kunstmest) en 19 % in de dienstensector werkzaam. Al met al is het land nog lang niet zelfvoorzienend en ook afhankelijk van buitenlandse hulp. Dit buitenlandse hulp wordt onder andere voor de aanleg van irrigatiesystemen in de landbouw gebruikt, zodat de boeren voor hun watervoorziening minder afhankelijk zijn van het monsoon seizoen.

5. De natuurrampen.

Gedurende de regentijd tussen juli en september komen uitgebreide overstromingen in Bangladesh voor. Deze overstromingen kunnen, met name in de plattelandsgebieden,het verkeer ontregelen. Men wordt geadviseerd vooraf na te gaan of routes begaanbaar zijn. Bangladesh is gelegen in een hoog risico aardbevingsgebied. In de zomer van Bangladesh is het daar soms wel 40 graden. Door de hitte gaat de lucht stijgen. Die zeelucht heet natte moesson. Boven Bangladesh krijgt die natte moesson de vorm van een spiraal en stijgt. Die stijgende lucht koelt af en er ontstaan dikke regen wolken, die zorgen voor stort buien. De moesson botst tegen de Himalaya en moet dan stijgen daardoor ontstaat nog meer regen. Die regen uit de bergen stroomt naar beneden via de rivieren naar Bangladesh en zorgt daar voor overstromingen.

6. De oorlogen.

Er zijn veel burgeroorlogen geweest door veel mensen uit verschillende culturen. Mensen uit het buitenland vinden het raar want het boeddhisme dat voorkomt in het land dat benadrukt anti geweld uit. Het komt ook door de corrupte regering er zijn stakingen maar sommige delen van de bevolking zijn het er niet mee eens omdat ze vinden dat ze het maar zo moeten laten als dat het beste voor hun land is. Geweld is doorgaan zeggen ze, ze kunnen er niks aan doen maar toch blijft het doorgaan.

7. De werkzaamheid.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

7. De werkzaamheid.

Landbouw: 65% Industrie:16% Diensten:19% Inflatie:10%

Dus in de landbouw zijn er veel mensen.

8. De bevolking en migratie.

Over de migratie heb ik niet zo veel kunnen vinden maar bevolkingsgroei in Bangladesh is 4% dus er worden veel mensen geboren, maar veel kinderen sterven als zuigelingen aan ondervoeding. Er is daar een ondergewicht bij kinderen onder de 5. En dat is 29% en bij de bevolking is die 23%.

9. De conclusie.

De verschillen tussen Nederland en Bangladesh zijn, dat Nederland een welvarend land is. Bangladesh heeft veel schulden en ondervoeding dat heeft Nederland allemaal niet. Bangladesh is een derdewereld land omdat de BNP laag is en er is veel ondervoeding. Door aan deze opdracht te werken heb ik veel over Bangladesh geleerd, maar ik vond het geen leuke opdracht want het nam te veel tijd in beslag had het liever aan iets anders besteed.

REACTIES

S.

S.

Haai haai

Ik wilde je bedanken.. ik heb een 9 voor mijn werkstuk gehaald maar dat was niet gelukt zonder jouw werkstuk via www.scholieren.nl ik wou je hier voor bedanken

Dankje ;)

Kusjes Desiree

Je werkstuk was heel goed hoor ;)

19 jaar geleden

E.

E.

Nou, ik heb je werkstuk gelezen. En over die maanden: op een paar internetsites staat dit:

Bangladesh heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het heeft drie seizoenen: winter, zomer en moesson. Winter is het van november tot maart, zomer van april tot en met juni en moesson van half juni tot september.

En in jou'n werkstuk staat:

Bangladesh heeft een moesson klimaat met drie seizoenen. Het koele seizoen duurt van november tot en met februari, het warme seizoen, waarin het af en toe flink kan regenen van maart tot en met juni en het regenseizoen van juli tot en met september.

Volgens jou heeft het dus een moesson klimaat, en volgens de sites een tropisch klimaat. Ook de seizoenen verschillen van data's. Wie moet ik nou geloven? En waar heb jij de informatie vandaan?

Groeten Eliene

(Ik moet een presentatie houden over Bangladesh)

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.