Australië

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2484 woorden
  • 3 juli 2011
  • 190 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
190 keer beoordeeld

Voorwoord
Ik heb Australië gekozen als onderwerp omdat mijn nichtjes en neefje er wonen. Australië is een werelddeel dat heel ver weg ligt. Aan de andere kant van de wereld. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zou er wel een keer naar toe willen gaan. Dan kan ik mijn nichtjes en neefje ook zien.
Daarnaast is Australië een heel mooi land met mooie dieren en een mooie natuur. Ik wil meer te weten te komen over hoe mijn familie in Australië leeft maar ook wat voor dieren er leven, hoe koud het daar is in de winter en hoe warm het is in de zomer. En wat waren de oorspronkelijke bewoners eigenlijk? Ik ga deze vragen proberen te beantwoorden in dit werkstuk.

1. Australië
Australië is één van de zeven werelddelen en het op vijf na grootste land van de wereld. Australië is 7.686.848 vierkante kilometer groot. Er wonen ongeveer 22 miljoen mensen. Dat lijkt veel, maar voor een land dat 200 keer zo groot is als Nederland is dat weinig, als je nagaat dat er in Nederland meer dan 16 miljoen mensen wonen. Er wonen zo weinig mensen omdat een groot deel van Australië onbewoonbaar is. Dat is vooral in het midden van Australië waar het heel erg droog is, een soort woestijn. De meeste inwoners van Australië wonen daarom ook in een stad. De meeste steden liggen langs de kust.


1.1. Geschiedenis Australië
Zo’n 55.000 jaar kwamen de eerste mensen in Australië wonen, dat was in de ijstijd. In die tijd lag de zeespiegel zo’n 120 meter lager dan nu. Hierdoor vielen er stukken land droog en ontstonden een soort ‘bruggen’ van land. Die bruggen’, die landbruggen heten, verbonden Azië en Australië met elkaar. Hierdoor konden de mensen makkelijk Australië bereiken. Langzamerhand verspreidden de mensen zich over het hele land. Ongeveer 10.000 jaar geleden liep de ijstijd ten einde. Veel van het smeltwater kwam in de zeeën terecht. Hierdoor steeg de zeespiegel rond Australië enorm, waardoor de landbruggen overstroomden. Er bleef een groot eiland over: Australië.

2. De inwoners
De Aboriginals waren de eerste bewoners van Australië en zijn één van de oudste volken op aarde.
Na de tweede wereldoorlog kwamen er veel mensen uit Europa naar Australië. Het waren vooral Engelsen, Ieren, Duitsers en Nederlanders. Ze vertrokken naar Australië om drie redenen:

• Het was net oorlog geweest in Europa (tweede wereldoorlog) en veel mensen waren bang dat de oorlog terug zou komen.
• Door de oorlog was er veel verwoest in Europa en er moest veel weer opgebouwd worden.
• er waren weinig goedbetaalde banen in Europa.

De Australische regering vroeg werknemers om naar Australië te komen om daar te werken. Dus gingen veel mensen naar Australië. Nu komen bijna alle inwoners uit Europa en Azië en zijn er nog maar een paar Aboriginals.

2.1. De Aboriginals
De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. De naam komt van oborigine wat betekent, vanaf de oorsprong. Ze kwamen ongeveer 55.000 jaar geleden vanuit Zuidoost-Azië naar Australië. Ze woonden vooral bij de kusten en de rivieren.
Aboriginals zijn nomaden. Ze leven van jagen, vissen en verzamelen. Ze hebben een grote kennis van de natuur. Ze kennen de tekenen van de natuur: sporen van de dieren, de kleur van de bodem, zelfs de vorm van rotsen leidt hun naar plaatsen waar ze kunnen jagen of eetbare of genezende planten en water kunnen vinden.

De vrouwen en kinderen van de Aboriginals verzamelden planten, knollen en noten en jaagden op kleine dieren. De mannen jaagden het meest op grote dieren. Het belangrijkste wapen was een speer.
De Aboriginals gebruikten ook de boemerang. Dit is een plat gebogen stuk hout die draaiend wordt weggegooid en die als hij niets raakt bij de gooier terugkomt.
Als de Aboriginal vrouw merkt dat ze zwanger is bepaalt de plaats, het dier of voorwerp de naam van het kind. Muziek maken de Aboriginals door te blazen op de didgeridoo, dit is een lange houten fluit.

2.1.1 Geschiedenis Aboriginals
De geschiedenis van de Aboriginals is te verdelen in ongeveer drie periodes:

De periode voor de komst van de Engelsen, tot 1788
De Aboriginals waren de enige bewoners van Australië.
De periode van 1788 tot 1950

De Aboriginals werden van hun land verdreven. De kolonisten pakten hun land af. De kolonisten noemden het land ‘Terra Nulius’. Dit betekent leeg land. Als de Aboriginals niet stierven aan de pokken of mazelen werden ze wel vermoord. De overgebleven Aboriginals werden in reservaten gestopt en moesten hun oude leven opgeven.
Na 1950 begon de Australische regering in te zien wat ze de Aboriginals hadden aangedaan. Pas in 1967 kregen de Aboriginals stemrecht. Ze kregen ook grondstukken terug. Veel van die grondstukken zijn heilig voor ze. Toch worden ze nog steeds gediscrimineerd en als tweederangs burgers behandeld.

3. Australië en Engeland
Australië was vroeger een kolonie van Engeland. De Australiërs hebben daarom veel overgenomen van de Engelsen zoals de taal, het schooluniform, maar ook de vlag. Australië behoort tot de common wealth of England. Daarom staat de koningin van Engeland nog steeds op het Australische muntgeld.


3.1 Het geld
Australië heeft niet de euro als geld maar de dollar. 1 dollar is 0,75 euro waard. De dollar is dus minder waard dan de euro. Met 1 dollar kun je minder kopen dan met 1 euro. Een dollar wordt van kunststof gemaakt en niet van papier of zilver. Koningin Elizabeth van Engeland staat op de achterkant. Er staat ook een jaartal op van wanneer het geld is gemaakt.

3.2 De Taal
De officiële taal van Australië is het Engels. Ze spreken Engels omdat de Engelsen de eerste bewoners waren van Australië, naast de Aboriginals.
Australiers hebben humor en zijn relaxt. Het grappige is dat je dat terug vindt in de taal. Ze korten graag af en gebruiken veel grappige woorden. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Vandaar ook 'Oz' als ze het over hun eigen land hebben. Het Australische Engels wordt "strine" genoemd. Het Strine is geen dialect maar meer een soort volkstaal, met grappige uitdrukkingen. Het is een taal zonder grammatica, die wordt geschreven zoals ze wordt uitgesproken. Het strine wordt in het hele land gesproken en is eigenlijk één van de leukste en kleurrijkste talen ter wereld. In het begin is het best lastig om het Strine te begrijpen. Dat komt doordat ze veel gebruik maken van zelfgemaakte woorden en afkortingen. G'day (goedendag) is wel bekend, maar bijvoorbeeld ta (bedankt) en tata (tot ziens) kennen niet- Australiërs niet.

Australische woorden:
barbie = barbecue         ozzie = Australiër
bikkie = koekje              oldjes = ouders
a loo = een wc               brekkie = breakfast
mate = vriend, maatje   no worries = maak je geen zorgen
g'day = hallo                  vegie = groente

3.3 De Vlag
Australië heeft een eigen vlag, maar de vlag van Engeland komt terug in de vlag van Australië.

4. School
De scholen in Australië zijn heel anders dan hier in Nederland. In Australië doen ze heel veel aan sport op school. Wij doen na school sporten zoals: tennis, hockey en voetbal. In Australië doen ze deze sporten onder schooltijd. Ook leren ze cricket, bowlen, cheerleading, rugby, atletiek, zwemwedstrijden en surflessen.
In Australië leren de kinderen eerder lezen en schrijven dan in Nederland. Ze krijgen al in groep 1 en 2 huiswerk mee van school. De school is van 8.55 uur tot 14.45 uur.

Iedere morgen komen alle kinderen van de school samen op het schoolplein. Het hoofd van de school wordt dan een goedemorgen gewenst: “good morning mrs …”, zeggen dan alle kinderen tegelijk. Het hoofd van de school vertelt de kinderen wat er die dag allemaal op het programma staat en wat het weer wordt. één keer per week komen de kinderen samen om het Australische volkslied te zingen, het Advance Australian fair. Elke festiviteit op school wordt begonnen met het herdenken van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals.

4.1 Uniform
In Australië moeten de kinderen op school een uniform dragen. De school heeft altijd een kleur, bijvoorbeeld groen. De jongens dragen meestal een broek met een overhemd. In de winter dragen ze er een stropdas bij en eventueel nog een trui.
De meisjes dragen meestal een rokje met een shirtje of een jurkje. Alle meisjes en alle jongens zien er dus hetzelfde uit. Doordat iedereen er hetzelfde uitziet is iedereen gelijk. Niemand kan worden gepest om zijn uiterlijk.
De kinderen hebben een winter en een zomer uniform. Dat moet ook wel, want in de zomer is het veel warmer dan in de winter. Alleen op speciale dagen mogen de kinderen hun eigen kleren aan. Na school of in het weekend bepalen de kinderen zelf wat ze aan doen.

4.2 Zonbescherming
De kinderen moeten in Australië als ze buiten spelen op school altijd een pet of hoedje op met nekbescherming. Ook moeten ze zich altijd insmeren met een zonnebrandcrème met hele hoge beschermingsfactor. In Australië is de zon namelijk veel feller dan in Nederland. In Nederland is een zonkracht van 7 of 8 al hoog, terwijl in Australië vaak 14 tot 15 voorkomt. In Australië zijn de hoogste UV-stralingen ter wereld, vooral in december en januari. Hierdoor heeft Australië ook het hoogste percentage inwoners met huidkanker ter wereld. Vandaar dat de kinderen altijd goed beschermd worden tegen de zon op school.

4.3 Vervoer
In Nederland gaan de kinderen meestal lopend of met de fiets naar school. In Australië fietsen de kinderen niet zoveel en worden ze vaak gebracht door hun ouders, ook de oudere kinderen van een jaar of 10. De kinderen gaan soms ook alleen met de bus naar school.

5. De dieren
Er leven in Australië heel veel dieren, gevaarlijke maar ook hele mooie en lieve dieren zoals de koala en de kangoeroe. Er leven hele andere dieren dan in Nederland. In Nederland is het niet zo warm als in Australië. Daar kan het in de winter nog boven de 15 graden zijn, terwijl het in Nederland wel -7 kan zijn. Vandaar dat er in Australië vooral dieren leven die van warmte houden.

5.1 Bekendste dieren
De bekendste dieren in Australië zijn de koala en de kangoeroe. Ze zijn zo bekend omdat ze niet in veel andere landen voorkomen.

De koala staat bekend om zijn vele slaapuren. Hij slaapt namelijk 18 uur per dag. Hij is dus maar 6 uurtjes wakker op een dag. De koala slaapt zoveel omdat hij eucalyptusbladeren eet. Daar wordt hij suf van. De koala en de kangoeroe zijn allebei buideldieren. Dat betekent dat het jong de eerste periode nadat het is geboren in de buidel voor op de buik blijft.
Als het jong van de kangaroe wordt geboren is het nog heel erg klein. Zelfs bij de reuzenkangoeroe is het niet groter dan een boon en weegt het maar 1 gram. Als het jong zo’n 5 maanden is, steekt hij voor het eerst zijn kopje uit de buidel. En als moeder bukt, eet hij zijn eerste hapjes gras. Als een reuzenkangoeroe ongeveer 9 maanden is, komt hij helemaal uit de buidel. Hij is dan 3 kilo. Dat is meer dan 3000 keer zo zwaar als bij zijn geboorte.
Kangoeroes kunnen zich heel snel voortbewegen over grote afstanden. Ze kunnen wel 45 km per uur springen. Dat is ook wel nodig, want in de gebieden waar zij leven is vaak weinig voedsel en water. Ze moeten dus over grote afstanden op zoek naar voedsel en water. Kangaroes zijn planteneters. Als een kangaroe rechtop staat is hij langer dan een mens. Hij kan tot wel 85 kilo wegen. Het is het grootste buideldier op aarde. Er zijn meer dan veertig verschillende soorten kangoeroes.

5.2 Dodelijkste dieren
Er leven heel veel dieren in Australië, waarvan ook hele gevaarlijke zoals de witte haai. Van de top 10 dodelijkste dieren op aarde wonen er maar liefst zeven in Australië:

• De redback spin
• De box kwal
• De zoutwater krokodil
• De red bellied black slang
• De mulga Brown slang
• De common slang
• De witte haai

Common slang
Deze dieren zijn heel dodelijk. Dus je moet er heel goed voor uit kijken. Soms staat er op het strand of bij een rivier een bordje dat je daar niet mag zwemmen met bijvoorbeeld een plaatje van een witte haai of een krokodil. Dit betekent dat je daar echt niet mag zwemmen omdat er witte haaien of krokodillen zwemmen. Zulke bordjes komen best vaak voor in Australië.
Kinderen en volwassenen moeten altijd goed kijken voordat ze hun schoenen aan doen of er geen gevaarlijk beest in zit. Want er kan zomaar een hele gevaarlijke spin in je schoen zitten!

In Australië maken ze in zee een soort zwembad door in zee muren te plaatsen. In die zwembaden stroomt het normale zeewater. Mensen kunnen hier veilig in de zee zwemmen zonder bang te hoeven zijn voor haaien of andere gevaarlijke beesten.

6. Het klimaat
De seizoenen in Australië zijn tegengesteld aan die in Nederland. De lente duurt van september tot en met november, de zomer van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei en de winter van juni tot en met augustus. Australië heeft voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat.
In Australië is het klimaat heel droog. In sommige gebieden regent het maar één keer in de acht maanden. Dat is vooral in het midden van Australië. Maar verder in Australië regent het ook niet vaak. Daardoor mislukken regelmatig de oogsten. Alleen groenten, fruit en bloemen die weinig water nodig hebben, overleven dit droge klimaat. In de zomer is de normale temperatuur 35 tot 40 graden. Alle planten en al het fruit heeft maar 6 weken nodig om te groeien en dan staat alles klaar om opgehaald te worden door de tractor.
Het binnenland heet de Outback. Het is een van de droogste gebieden op aarde. Hier woont dan ook bijna niemand. In de zomer is het erg heet in de woestijn en ‘s nachts is het vaak koud.
Het is dan wel warm in Australië maar er stromen toch veel rivieren door het land heen. Ze staan wel het grootste gedeelte van het jaar droog maar soms stroomt er toch gewoon water doorheen. Voor boeren in dit gebied erg belangrijk.

Bronvermelding
http://wwwaustraliesite.nl/australie/taal.htm
http://freddowep.nl/australie/australiefr.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/australi%c3%ab¬¬¬-(land)
http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrd152/algemeen.htm
http://mediatheek.thinkquest.nl/~jrd152/geschiedenis.htm
http://www.spreekbeurten.info/australie.html
http://blogs.rnw.nl/wereldkids/naar-school-in-australie-2
http://www.leerkracht.nl/show?id=68391#-top-
http://reisgraag.nl/vakantie-australie/aborginals-van-australie.html
http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/australi%c3%ab(land)
http://www.landenweb.net/australie/taal/
http://en.calemeo.com/read/0000027611d4283db0fdd

Nawoord
In dit werkstuk heb ik geprobeerd een beter beeld van Australië te krijgen. Er is natuurlijk nog veel meer informatie te vinden over dit op vijf na grootste land ter wereld. Ik heb de onderwerpen uitgekozen die ik het leukst vond zoals over de dieren en school in Australië. Ik vond het heel leuk om een werkstuk te maken over Australië. Ik heb er ook veel van geleerd. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Aboriginals.

Het zoeken en vinden van de informatie voor mijn werkstuk vond ik erg leuk. Ik heb veel aan mijn tante in Australië gevraagd en met haar gemaild. Australië ligt zo ontzettend ver van Nederland vandaan. Echt aan de andere kant van de wereld. Je moet zo’n 24 uur vliegen om er te komen.

REACTIES

M.

M.

ik heb veel kunnen leren van dit werkstuk.
goed gedaan

12 jaar geleden

I.

I.

ik ben zelf 3 of 4 keer in australie geweest. het is er heel mooi. bij de boerderij waar we logeerden, waren kangoeroe's in het wild. echt heel cool om te zien. maar ik hoefde geen 24 uur te vliegen, maar5 uur. want ik woonde in singapore.. nu genoeg over mij.. nu over jouw werkstuk... echt heel goed, ik ga het nawoord een beetje heel erg veel kopieren. met nog wat erbij :) LOL.

11 jaar geleden

P.

P.

saai



9 jaar geleden

C.

C.

heel mooi werkstuk en leuk dat je een nawoord hebt gebruikt dat zocht ik :)

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.