Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Australië

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 610 woorden
  • 18 juni 2005
  • 120 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 120 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
.Australië.
1 De geschiedenis
2 De Aboriginals
3 De Didgeridoo
4 De dieren
5 Het koraal
6 De quiz
De geschiedenis.
De Nederlanders hebben Australië eigenlijk ontdekt.Ze hebben eerst de onderkant van Australië ontdekt en ze dachten dat Australië helemaal niet groot was dus hebben ze niet veel onderzoek naar het land gedaan. Later hebben ze ook nog Tasmanie ontdekt.De Engelsen hebben ontdekt dat Australië veel groter was dan de Nederlanders dachten.
De aboriginals.
De naam aboriginals komt uit het Latijn.De aboriginals waren de eerste bewoners van Australië. Ze hadden ongeveer 200 talen en 600 dialecten.In 1788 kwamen er blanke mensen naar Australië.Toen waren er al 300.000 aboriginals.De aboriginals waren verdeeld in 500 verschillende stammen. De blanke mensen jaagden de aboriginals uit het land.Ook werden er veel vermoord. Deze mensen brachten ook veel ziektes mee uit Europa waar duizenden aboriginals aan dood gingen.De kinderen van de aboriginals werden bij hun ouders weggehaald en opgevoed door de blanke.Door het moorden en de ziektes die uitbraken en de kinderen die weg werden gehaald van hun ouders bleven van de 300.000 aboriginals maar 60.000 over.

De Didgeridoo.
De didgeridoo komt uit Noord-Australië en werd gemaakt door de aboriginals.De didgeridoo werd van de stam van een eucalyptusboom gemaakt. De binnenkant is opgegeten door termiet en is dus hol. Als je de onderkant nog verder uitholt krijg je een mooiere klank. Daarna beschilderen ze de didgeridoo.Sommige archeologen denken dat de didgeridoo al 50000 jaar bestaat omdat op veel muurbeschilderingen van de aboriginals de didgeridoo staat afgebeeld.
De dieren.
Alle dieren die van oorsprong uit Australië komen zijn buideldieren.Het is het enige land waar buideldieren in het wild voorkomen.Een aantal bekende dieren zijn de: koala kangoeroe en wombat. De meest rare soorten dieren zijn te vinden in Australië.Omdat het altijd erg warm is overdag worden een groot aantal dieren pas ’s avonds wakker.Voor de kust zwemmen dolfijnen en soms ook walvissen. Maar je vindt er ook reptielen, het meest angstaanjagende reptiel in Australië is de krokodil. Het dier komt in het noorden van Australië voor. Een eeuw lang is er op deze dieren gejaagd.De mensen konden de huid erg goed gebruiken.Maar vanaf 1971 mag je er niet meer op jagen.
Het koraal.
Het Great Barrier Reef is het grootste rif van de hele wereld. Nederland past wel 10 keer in dit grote rif. Het bestaat uit meer dan 2500 riffen.Veel walvissen gebruiken het Great Barrier Reef als plaats om hun jongen ter wereld te brengen.Er zijn ook een groot aantal grasvelden in het Great Barrier Reef daar leeft de zeekoe.In het Great Barrier Reef komen wel 1500 verschillende vissoorten voor.Er ook nog ongeveer 4000 koraalsoorten.
Koraal groeit naar het licht.Koraal is heel gevoelig en raakt makkelijk beschadigd.

Als je ze aanraakt of met bijvoorbeeld een snorkel tegenaan komt kunnen ze al sterven.
De doopvontschelp houdt het water mooi schoon. Als je met een helikopter of vliegtuig boven het Great Barrier Reef vliegt kun je heel goed zien dat het heel schoon is.
Elk jaar bezoeken ongeveer 2 miljoen mensen het Great Barrier Reef. Het enige wat niet voor komt in het rif is een haai.
De quiz.
1. Welk dier komt in Australië niet meer voor?
A. Kangoeroe
B. Koala
C. Slang
D. Dingo
2. Wie heeft Australië helemaal ontdekt?
A. Nederland
B. Italië
C. Engeland
D. Duitsland
3. Hoeveel provincies zijn er in Australië?
A. 5
B. 4
C. 12
D. 50
4. Hoeveel vissoorten komen er voor in het Great Barrier Reef?
A. 300
B. 400
C. 1500
D. 2400
5. Welk dier komt niet voor in het Great Barrier Reef?
A. Zeekoe
B. Haai
C. Dolfijn
D. Walvis
6. Hoeveel talen en dialecten hadden de Aboriginals?
A. 600 talen en 200 dialecten.
B. 200 talen en 600 dialecten.
C. 300 talen en 700 dialecten.
D. 100 talen en 200 dialecten.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.