Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Algemene Informatie van Israël

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 1264 woorden
  • 21 april 2011
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
Algemene informatie van Israël
- Geschiedenis

Israël, een land gelegen aan het oosten van de Middellandse zee, een land dat in 1948 is opgericht als een thuis voor de Joden in het Midden-Oosten. Waar nu Israël is, was vroeger Palestina, dit viel onder Brits Mandaatgebied. Een gebied met een bekende geschiedenis, te lezen in onder meer de Bijbel.

De plek die gekozen werd is de plek waar de Joden zich het meest thuis voelen, dit is de plek waar ook hun geschiedenis ligt. Steden als Nazareth en Jeruzalem hebben veel met de Jodendom te maken. Te denken is aan Jezus, die Joods was, die in Nazareth geboren is. Eind 19de eeuw kwam er een verlangen naar een eigen Joodse staat. Hierop werd de zionistische beweging opgezet, deze beweging streefde naar een eigen territorium.

(De kaart geeft weer hoe Palestina in 1946 was en hoe het in 1999 was. De kaart laat zien hoe de Joodse staat zich heeft uitgebreid in de afgelopen vijftig jaar.)

Na de Tweede Wereldoorlog trokken Joden massaal naar Palestina. Een Joodse gemeenschap kocht in Palestina grote lappen grond voor haar ‘leden’. De Verenigde Naties besloot dat Palestina gesplitst zou worden. Hierop volgden onenigheden tussen de Joden en Arabieren. Na de oprichting op 14 mei(nu de nationale feestdag) 1948 emigreerden velen naar Israël. Na drie jaar was de gehele bevolking verdubbeld door de emigranten. Israël heeft in haar verleden veel oorlogen meegemaakt met vaak omliggende landen. De Yom Kipuur oorlog is een van de bekendere geweest. Recent waren de oorlogen tussen Israël en Libanon.

- Landschap

Het heeft een oppervlakte van 22.000 km2, wat inhoudt dat het iets meer dan de helft van het Nederlandse grondoppervlak inhoudt. De 7.353.985 inwoners van Israël wonen verdeeld in 340 steden en dorpen. Israël is verdeeld in twee gedeelten, namelijk in het Joodse deel en in het Arabische deel. Onder het Arabische deel behoren de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

De Israëlische provinciën heten ‘mehozot’, hiervan kent Israël er zes. Hierbij horen niet de Palestijnse gebieden. Israël heeft veel tropische planten en bomen. Het land kent een warm klimaat. In Israël heerst een Middellandse Zeeklimaat.

Egypte, Jordanië, Libanon, Syrië en de Palestijnse gebieden grenzen aan Israël, de landsgrenzen zijn in totaal 1.017 kilometer lang. Om de Israëlische grenzen is sinds haar oprichting al veel gedonder geweest. De Israëlische kustlijn bedraagt 273 kilometer.

Ze voert bodemexploitatie uit tot 12 zeemijl diep. Tel Aviv en Haïfa zijn grote havensteden aan de Middellandse Zee, Eilat is een havenstad gelegen aan de Rode Zee in het zuiden van Israël.

In Israël kan men verscheidene soorten erts vinden welke ook gewonnen worden. Andere natuurlijke grondstoffen zijn: aardgas, magnesium en klei.

Het diepste punt van Israël is de Dode Zee met 418 meter diepte, het is daarmee ook het laagst gelegen punt ter wereld. De Dode Zee is bekent vanwege haar hoge zout gehalte waardoor het mogelijk is om op het water te blijven drijven.

De Meronberg is Israëls hoogste punt. Het is het officiële hoogste punt van het land. De Hermonberg is eigenlijk het hoogste punt van het land, echter bestaat er over deze berg kritiek of deze wel in Israël ligt, als dit zo is zal dat het hoogste punt worden met 2.814. Nu bedraagt het hoogste punt 1.208 meter. De Meronberg is een heilige plek voor de Joden.

(Foto links boven is gemaakt bij de Dode Zee. Het bewijs dat hij zout genoeg is om er op te blijven drijven. Tevens komen er uit de Dode Zee natuurlijke huidproducten.)

- De Israëlische demografie

Israël is een ‘opvallend’ land wanneer we het gaan hebben over de Israëlische bevolking. Zoals al gezegd, is Israël verdeeld. In de Westelijke Jordaanoever wonen ongeveer 2,8 miljoen mensen, 2.345.000 Palestijnen en ruim 450.000 Israëlieten. De half miljoen Israëlieten wonen er in nederzettingen. In de Gazastrook wonen 1.482.405 Palestijnen op een gebied ter grote van Zuid-Flevoland.

(Hiernaast de kaart van de Gazastrook. Zoals te zien zijn er acht dorpen in het gebied.)

De bevolking is opgebouwd uit: 27,9% ‘jongeren’, de beroepsbevolking bedraagt 62,3% van de mensen, en de overige tien procent is 64 jaar of ouder Het percentage mannen is net wat groter dan het percentage vrouwen in Israël. Alleen bij de ouden van dagen zijn de vrouwen groter vertegenwoordigt.

De Joodse gemeenschap is in Israël de grootste, ruim 75% van de bevolking is Joods. Gevolgd door de ruim 15% Moslims en een klein aantal Christenen. De taal van de meeste Joden is het Hebreeuws, een eeuwenoude taal die al lang in het gebied en door hen gesproken wordt. Het Arabisch is een taal die ook veel gesproken wordt, natuurlijk in de Arabische gebieden van het land. Omdat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten lange tijd veel gezag over het gebied hebben uitgevoerd en omdat er veel Engelstalige Joden zijn gaan wonen, beheersen veel Israëlieten de Engelse taal goed. Russisch is een taal die ook door velen wordt gesproken, dit is geen officiële taal. 97,1% van de bevolking kan zowel lezen als schrijven.

De bevolkingsgroei is niet zo groot: 1,628%. Dit is te halen uit de 19,51 baby’s die geboren worden (de kindersterfte bedraagt 4,17 dode baby’s per 1.000 levenden), de 5,45 mensen die er overlijden per 1.000 inwoners en de 2,22 emigranten. De Israëlische regering liet in de jaren negentig 100.000 Joodse Ethiopiërs toe en deze maand gaf zij toestemming aan weer 8.000 Ethiopiërs met Joodse voorouders om naar Israël te komen.

In Israël heeft iedere vrouw gemiddeld 2,72 kinderen. In Nederland heeft iedere vrouw 1,66 kinderen. Niger heeft de meeste kinderen per vrouw, 7,68, de eilandengroep Macau heeft het minste aantal kinderen per vrouw, 0,91. Israël is redelijk gemiddeld qua kinderen.

De urbanisatiegraad is 1,7%. In totaal woont 92% van de Israëlische bevolking in steden. Grote steden zijn Jeruzalem (750.000), tevens de hoofdstad, Tel Aviv (390.000) en Haïfa (270.000).

- De economie

Een Israëliet verdiende in 2009 gemiddeld $ 28.400. Door de economische crisis was dit bedrag ik 2009 lager dan het jaar daarvoor: $ 28.900 bedroeg het in 2008. Van de bevolking werkt drie procent in de agrarische sector, 32% in de industrie en 65% werkt in de dienstensector onder andere in de toerisme. Omdat Israël aan de Middellandse Zee ligt is in het gebied mogelijk om citrusvruchten en andere ´tropische´ vruchten te verbouwen. Buiten groenten en fruit neemt schapenvlees, onder andere voor de kebab- en shoarmaproductie, een groot deel in van de landbouw. Er ook veel visserij voor.

In de industrie maakt men voornamelijk hightech producten, chemische producten en de ‘simpele’ producten die men in bijna elk land wel maakt zoals papier.

De werkloosheid is 7,6%, ook hierin was in 2009 een stijging in vergelijking met 2008. De inflatie slonk daarentegen, van 4,6% in 2008 naar 3,3% in 2009.

$ 45,76 miljard aan goederen werd er geëxporteerd naar het buitenland. De export bestaat uit: hightech producten, chemische producten, langbouw producten en dingen uit de natuur zoals olie en stenen. Het meeste werd er naar de Verenigde Staten geëxporteerd, gevolgd door Hong Kong(China).

De import was in 2009 $ 46 miljard, voornamelijk werden er ruwe grondstoffen en luxe producten ingevoerd. Twaalf procent uit de Verenigde Staten, daarna China met 7,5%. Nederland exporteerde bijna vier procent naar Israël in 2009.

Men betaalt met de Shekel. 1 Shekel staat ongeveer gelijk aan € 0,20 (november 2010).

De Israëlische energieproductie bedroeg in 2008 54,4 miljard KWh, 2 miljard werd geëxporteerd. Er werd niets geïmporteerd. De elektrische energie wordt uit windmolens en chemische energiebronnen gehaald. Tevens haalt Israël veel olie uit de grond en exporteert deze ook.

(De grafiek aan de rechterzijde laat zien dat de in- en uitvoer tussen Israël en Nederland in de loop der jaren gigantisch is gestegen. De grafiek komt uit het Gulden-tijdperk.)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.