Hoofdvraag:
Hoe wordt een aardbeving veroorzaakt, gemeten en wat zijn de gevolgen ervan?
Deelvragen:
1. Hoe wordt een aardbeving veroorzaakt? 2. Hoe kun je aardbevingen meten? 3. Kun je aardbevingen voorspellen? 4. Wat is het gevolg van aardbevingen en hoe is de schade te meten? 5. Waar komen aardbevingen in Nederland voor, en waarom juist daar?
1. Hoe wordt een aardbeving veroorzaakt?
De meeste aardbevingen komen voor in smalle gebieden langs de grenzen van tektonische platen. Tektonische platen zijn delen van de aardkorst die los zijn van elkaar maar wel langs elkaar en tegen elkaar schuiven .Vooral waar deze platen tegen elkaar schuiven ( de Himalaya, de Andes en Japan) en langs elkaar schuiven (zoals langs de San - Andreasbreuk in Californië) komen aardbevingen voor. Aardbevingen kunnen worden veroorzaakt door de verschuiving van de platen en die verschuiving is weer het gevolg van convectiestromen in de hete plastische mantel (de laag onmiddellijk onder de aardkorst).
Sommige aardbevingen worden in verband gebracht met vulkanische activiteit en zijn het gevolg van het opzwellen of weer wegzakken van magma. Ook instortingen van mijnen of onderaardse grotten kunnen kleine aardbevingen veroorzaken. Aardbevingen treden op wanneer het gesteente ondergronds aan een spanning wordt blootgesteld die het niet kan verdragen. Het gevolg is dat het gesteente scheurt, waardoor de opgehoopte druk vanuit het breukpunt wegvloeit en aardbevingen ontstaan.
2. Hoe kun je aardbevingen meten?
§ 2.1 Seismologisch onderzoek
Aardbevingen worden in Nederland geregistreerd en bestudeerd door de afdeling Seismologie van het KNMI. Seismologisch onderzoek houdt zich bezig met de oorsprong en de voortplanting van seismische golven in de aarde en richt zich dus op de werking van breuken. Aardbevingshaarden of seismische bronnen kunnen een natuurlijke oorsprong hebben of een oorsprong door het toedoen van mensen (bijvoorbeeld door gaswinning). Aardbevingen als gevolg van gaswinning worden daarom ook geïnduceerde bevingen genoemd. De trillingen die in een aardbevings-haard bij verschuiving van platen ontstaan verspreiden zich ondergronds. Aan het aardoppervlak kunnen dergelijke trillingen worden geregistreerd door seismometers. De eerste seismometer die gelijktijdig zowel de twee horizontale als de verticale bewegingen van de aarde kon registreren werd rond 1893 gebouwd door de Engelse seismoloog John Milne.
Het opgenomen trillingssignaal wordt tegenwoordig digitaal opgeslagen en kan grafisch weergegeven worden op een computerscherm of worden afgebeeld op ronddraaiende rollen papier.Deze afbeelding van de waargenomen trillingen wordt een seismogram genoemd. Het KNMI heeft een twintigtal seismische stations ingericht in Nederland.
§ 2.2 De sterkte van een aardbeving. De sterkte van een aardbeving wordt uitgedrukt in magnitude en intensiteit. De magnitude geeft de sterkte van de aardbevingsbron aan. De intensiteit geeft de effecten aan van een beving op een bepaalde plaats aan het aardoppervlak. Een aardbeving heeft dus slechts één magnitude, maar vele intensiteiten. De Amerikaanse seismoloog Charles Richter (1900-1985) heeft een schaal voor de magnitude samengesteld.
§ 2.3 De Schaal van Richter
De Amerikaanse seismoloog Richter is bekend geworden omdat hij in 1835 een schaal heeft bedacht om de kracht van een aardbeving aan te geven.
Bij de allerlichtste trilling staat op de schaal van Richter het getal 0. Als de trilling 10 keer zo zwaar is, krijgt deze het getal 1. En als hij weer tien keer zo zwaar is het getal 2. Dat gaat op die manier door dus bij ieder nummertje hoger op de schaal is de beving tien keer zo sterk als de vorige. De waarden 0, 1 en 2 op de schaal van Richter zijn zo licht dat ze alleen door een seismograaf opgemerkt worden. Pas bij kracht 3 beginnen de bewoners ook iets te voelen.
De schaal van Richter:
Kracht Wat merk je ervan?
0, 1, 2 Niets
3 Lichte trilling (alsof er een vrachtwagen door de straat rijdt)
4 Matig tot sterk (deuren rammelen, schilderijen slingeren)
5 Sterk (voorwerpen zoals vazen vallen om, bomen bewegen)
5,5 Zeer sterk (schade aan gebouwen, schoorstenen breken)
6 Vernielend (paniek, grote schade aan gebouwen)
6,7 Verwoestend (gebouwen zwaar beschadigd, gasleidingen breken waardoor branden ontstaan, viaducten storten in)
7,3 Vernietigend (veel gebouwen ingestort, scheuren in de aarde)
8 Catastrofaal ( meeste gebouwen ingestort, rails buigen)
8,5 Zeer catastrofaal (hele steden verwoest, rotsen scheuren)
3. Kun je aardbevingen voorspellen? Helaas is het (voorlopig) niet mogelijk aardbevingen te voorspellen: er is geen betrouwbare methode om de plaats, het tijdstip en de magnitude van toekomstige aardbevingen voldoende nauwkeurig te voorspellen. We weten wel waar de gebieden met een grote kans op een aardbeving zich bevinden. Het is belangrijk om in die gebieden aardbevingsresistent te bouwen.
4. Wat is het gevolg van aardbevingen en hoe is de schade te meten?
§ 4.1 Tsunami’s
Een tsunami is een gebeurtenis die in combinatie met een aardbeving voor kan komen. Een tsunami is een vloedgolf die kan ontstaan door een aardbeving in een oceaan. De schok die door de aarde wordt veroor-zaakt plant zich voort in het water en kan als deze golf bij de kust aankomt veel schade veroorzaken.
Tsunami's komen eigenlijk alleen voor in de Grote Oceaan en in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Tsunami’s komen niet erg vaak voor.
§ 4.1 De schaal van Mercalli
De intensiteit van een aardbeving is het effect ervan op een bepaalde locatie aan het aardoppervlak. De huidige schalen voor de intensiteit van aardbevingen berusten op een indeling die in 1902 is opgesteld door de Italiaanse vulkanoloog/seismoloog Giuseppe Mercalli (1850-1914). De schaal van Mercalli beschrijft in welke mate een aardschok door mensen wordt gevoeld en wat de effecten zijn op mensen, voorwerpen, gebouwen en landschap. Een intensiteit I betekent niet gevoeld, intensiteit XII is buitengewoon catastrofaal en kan tot totale verwoesting van bouwwerken leiden.
De oorspronkelijke schaal van Mercalli, opgesteld in 1902, hield geen rekening met de manier van bouwen. In de vernieuwde schaal van Mercalli die in Amerika gehanteerd wordt, de Modified Mercalli, wordt hiermee wel rekening gehouden. In Europa wordt de European Macroseismic Scale (EMS) gebruikt.
Vereenvoudigde schaal van Mercalli
I Niet gevoeld
Alleen door seismometers geregistreerd.
II Nauwelijks gevoeld
Alleen onder gunstige omstandigheden gevoeld.
III Zwak
Door enkele personen gevoeld.Trilling als van voorbijgaand verkeer.
IV Vrij sterk
Door velen gevoeld. Trillingen als van zwaar verkeer. Rammelen van ramen en deuren.
V Sterk
Algemeen gevoeld. Opgehangen voorwerpen slingeren. Slapende mensen worden wakker.
VI Lichte schade
Schrikreacties. Voorwerpen in huis vallen om. Lichte schade aan minder solide huizen.
VII Schade
Paniek. Schade aan veel gebouwen. Schoorstenen breken af. Golven in vijvers. Kerkklokken geven geluid.
VIII Zware schade
Algehele paniek. Algemene schade aan gebouwen. Zwakke bouwwerken gedeeltelijk vernield.
IX Verwoestend
Veel gebouwen zwaar beschadigd. Schade aan funderingen. Ondergrondse pijpleidingen breken.
X Buitengewoon verwoestend
Verwoesting van vele gebouwen. Schade aan dammen en dijken. Grondverplaatsing en scheuren in de aarde.
XI Catastrofaal
Algemene verwoesting van gebouwen. Rails worden verbogen. Ondergrondse leidingen vernield.
XII Buitengewoon Catastrofaal
Algemene verwoesting. Verandering in het landschap. Scheuren in rotsen. Talloze vernielingen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
I.
I.
hoi
leuk werkstuk
doeg
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
heel goede werkstuk heel erg bruikbaar geweest!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
goed werkstuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vind het goeie informatie bedankt!!!
19 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
er zitten een paar fouten in maar tog is et best een leuk werkstuk
17 jaar geleden
Antwoorden/.
/.
hoi hoi, leuke spreekbeurt, ik heb er veel aan gehad!!!!
12 jaar geleden
Antwoorden