Malala Yousafzai

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
 • Werkstuk door een scholier
 • groep 8 | 2495 woorden
 • 7 april 2021
 • 11 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
11 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Malala Yousafzai

Naam:

Klas:

Datum:

Voorwoord

Ik doe mijn werkstuk over Malala Yousafzai. Malala is een meisje (nu een volwassen vrouw) die opkomt voor vrouwenrechten in de hele wereld. Ze wil bijvoorbeeld dat ieder meisje het recht heeft om naar school te kunnen. Ik weet nog niet heel veel over Malala, dus ik wil er meer te weten over komen. Ik ben op dit onderwerp gekomen door te overleggen met mijn moeder over een onderwerp en ik heb gekeken op internet, ik vond dit het interessantste onderwerp. Ik wil bijvoorbeeld te weten komen hoe ze de aanslag die op haar gepleegd is heeft overleefd. Ik wil me ook graag verdiepen in haar leven en haar cultuur.

Inhoud                                                            Pagina

 1. Inleiding                                                        4
 2. Over Malala Yousafzai                                5
 3. Malala’s acties                                             7
 4. Films en boeken van en over Malala          9
 5. Het geboorteland van Malala                    11
 6. Nawoord                                                       13
 7. Bronnen                                                        14

Inleiding

Ik ga het in dit werkstuk hebben over: haar familie en school, de aanslag die op haar gepleegd is door de Taliban, haar acties vanaf het begin tot en met nu, de prijzen die ze heeft gewonnen, de films en boeken van en over Malala en over haar geboorteland

Over Malala Yousafzai

Malala Yousafzai

Malala is geboren op 12 Juli 1997 in Pakistan. Haar geloof is de Islam. In Pakistan  zijn de wetten voor vrouwen streng, zo mocht  je daar vroeger als meisje bijna nooit naar school(nu heel vaak wel) en staat Pakistan op nummer 6 van gevaarlijkste landen om in te wonen voor vrouwen en meisjes. De vader van Malala (Ziauddin Yousafzai) richtte een school op en Malala ging daar naartoe in tegenstelling tot veel andere meisjes. Een vriend van haar vader werkte bij de Engelse omroep British Broadcasting Corporation en was op zoek naar een meisje die een dagboek wilde bijhouden over het leven onder de taliban. Dat deed ze onder een schuilnaam, Gul Makai (wat korenbloem betekent) na een paar maanden werd haar echte naam bekend. Ze was toen 11 jaar. In 2014 won ze de Nobelprijs voor de Vrede. Nu woont ze in Londen

Het gezin van Malala

Het gezin van Malala bestaat uit 5 mensen. De vader Ziauddin Yousafzai van 51 jaar, de moeder Tor Pekai-Yousafzai (haar leeftijd is niet bekend ze schatten dat ze tussen de 40 en 50 jaar oud is) en hun 3 kinderen: Malala Yousafzai van 23 jaar, Khushal Yousafzai van 21 jaar en Atal Yousafzai van 16 jaar. Ziauddin en Tor hun eerste kind werd dood geboren in 1955, het zou een dochter zijn.

De aanslag op Malala

De aanslag op Malala was op 9 Oktober 2012. Toen Malala onderweg van school  naar huis was, pleegde een Talibanstrijder een aanslag op haar. Ze werd door haar hoofd en hals geschoten met een kogel. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht van Rawalpindi, daar hebben artsen de kogel uit haar hoofd verwijderd. De Taliban dreigden haar alsnog te zullen ombrengen. Op 15 Oktober werd ze overgebracht naar Engeland. Daar kreeg ze een specialistische behandelingen in het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham. Hier was ze ook beter beschermd tegen aanslagen van de Taliban. In Januari 2013 mocht ze weg uit het ziekenhuis. In begin februari ging ze terug naar het ziekenhuis. Daar werd een deel van haar schedel vervangen met een prothese van titanium die met 3D-techniek naar de vorm van haar hoofd werd gemaakt. Ze kreeg ook nog een CI (Cochleair implantaat) op haar linker oor. Op 8 februari mocht ze weg uit het ziekenhuis. Om dit te verwerken heeft ze heel veel gepraat met verschillende mensen. 

Malala haar school

Dit wil je ook lezen:

Malala ging in 2012 naar de Khushal school in Pakistan. Ze ging vanaf 2013 tot 2017 Edgbaston High School in Engeland. Ze zat op de universiteit van 2017 tot 2020. De naam van haar universiteit was Lady Margaret Hall. Daar volgde ze de richting PPE (filosofie, politiek en economie).Malala is in juni 2020 afgestudeerd. Oxford is een universiteitsstad in Engeland

Malala’s acties

Het begin

Malala werd bekend als Gul Makai, een anoniem elfjarig schoolmeisje dat voor de British Broadcasting Corporation(BBC) een weblog bijhield over haar leven onder de Taliban. Haar vader steunde haar hierin, zelf is hij een leraar. Ze vertelde over de manier waarop de Taliban jonge meisjes en vrouwen tegenhield om bijvoorbeeld naar school te gaan of te werken.  De kleine daad van dit verzet werd gestraft door een aanslag op haar te plegen toen ze 15 was

2012

10 November 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de dag van Malala. Daarmee vroeg de Verenigde Naties aandacht voor de meisjes en jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen. In een petitie op het internet werd vanaf oktober 2012 opgeroepen om haar in 2013 de Nobelprijs voor de vrede te laten winnen die werd ondertekend door meer 250.000 mensen.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

2013

In het tijdschrift van Time dat op 29 april 2013 verscheen, werd Malala genoemd als een van de 100 invloedrijkste personen ter wereld. Dat houdt in dat ze veel invloed heeft op andere mensen in de wereld. Haar foto stond op de voorkant van het tijdschrift. Op 12 juli 2013, toen ze 16 werd, sprak Malala 500 jongeren in de Verenigde Naties toe. Voor deze gebeurtenis werd deze dag uitgeroepen tot Malala-dag. Op 6 september 2013 werd in de Ridderzaal in Den Haag aan Malala de Internationale Kindervredesprijs 2013 uitgereikt. Dat is een prijs is een prijs voor een kind die zich heeft ingezet voor kinderrechten. De Nederlandse kinderrechtenorganisatie KidsRights heeft Malala uitgenodigd ze kwam hiervoor naar Nederland. De winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2011, Tawakkul Karman, overhandigde de prijs namens KidsRights aan Malala. Op 20 november 2013 kreeg Malala in Straatsburg van het Europees Parlement de Sacharovprijs voor de Vrijheid Van Meningsuiting. De prijs is ongeveer 50.000 euro waard. Ze is de jongste winnares van deze prijs tot dan toe.

2014

Op 24 mei 2014 ontving Malala in Middelburg de Four Freedom Award voor Vrijwaring van vrees. De prijs werd uitgereikt door BLØF. De koninklijke familie was erbij en de familie Roosevelt. De familie Roosevelt is een Amerikaanse familie van zakenmensen en politici. De stamboom gaat mogelijk terug naar Zeeuwse immigranten uit Oud-Vossemeer die in de 17e eeuw verhuisden naar Nieuw-Amsterdam(New York). Op 10 oktober 2014 werd bekendgemaakt dat ze de Nobelprijs voor de Vrede 2014 kreeg. Ze was 17 jaar toen ze de prijs won, ze was de jongste winnaar ooit van een Nobelprijs van de Vrede. Ze won de Nobelprijs voor de Vrede samen met Kailash Satyarthi. In juli 2014 reisde ze naar Nigeria, waar ze de ouders bezocht van zo'n 200 schoolmeisjes die in april door Boko Haram waren ontvoerd. Boko Haram is een terreurorganisatie in Nigeria.

Dit is de Nobelprijs voor de Vrede.

2015

In april 2015 heeft ruimtevaartorganisatie NASA een planetoïde tussen Mars en Jupiter naar Malala vernoemd met de officiële naam 316201 Malala. Het hemellichaam heeft een doorsnede van vier kilometer en maakt elke vijf en een half jaar een baan om de zon.

Tot nu

Malala was vanaf 2017 veel bezig met haar school. Ze wilt president van Pakistan worden om het daar beter te maken voor iedereen. Malala heeft ook geld gegeven aan scholen in Pakistan. In 2018 ging Malala met haar gezin voor het eerst na de aanslag terug naar haar geboortestad Mingora. Ze werd goed beveiligd zodat haar niets kon overkomen.(Over dit tijdperk kon ik weinig vinden.)

Films en boeken van en over Malala

Films

He Named Me Malala

He Named Me Malala is een Amerikaanse documentaire film uit 2015, gemaakt door Davis Guggenheim. De film gaat over Malala, die zich van jongs af aan heeft ingezet voor de rechten van meisjes, vooral voor het recht op onderwijs.

Gul Makai

Gul Makai is een Indiase film uit 2020, gemaakt door H.E. Amjad Khan en geschreven door Bhaswati Chakrabarty. De film is opgenomen in het Hindi en Urdu. Reem Sameer Shaikh speelde Malala. 

A Girl From Faradise

Deze film is een documentaire over Malala. De documentaire komt uit oktober 2013. En is gemaakt door Mohsin Abbas.De documentaire gaat over het leven van Malala toen er net een aanslag op haar gepleegd was. Ze leefde toen dus in angst.

Boeken

Ik ben Malala

Ik ben Malala is een boek geschreven door Malala Yousafzai samen met de Engelse journaliste Christina Lamb. Het boek kwam uit in 2013. In 2014 werd een aangepaste versie voor kinderen uitgebracht. Nina West vertaalde het boek in het Nederlands. Het boek heeft 272 pagina's. Het boek gaat over Malala’s levensverhaal. Dit boek kost gemiddeld €15. 

Malala’s Magic Pencil

Malala's Magic Pencil is een prentenboek geschreven door Malala Yousafzai en geïllustreerd door Kerascoët. Het boek kwam uit in 2013. Het boek heeft maar 49 pagina’s. Het boek gaat over Malala die als kind een magisch potlood wenste die ze kon gebruiken om de wereld te verbeteren. Ze zou het ook gebruiken voor om cadeau’s aan haar familie te geven. Dit boek kost gemiddeld €20.

We Are Displaced

We Are Displaced is een boek uit begin 2019. Het boek heeft 224 pagina’s. Het boek is gebaseerd op Malala’s eigen ervaringen. Het boek gaat over Malala die weg ging uit haar eigen land en dus heel erg moest wennen aan de nieuwe omgeving. Dit boek kost gemiddeld €20.

My Story of Standing Up for Girls' Rights

Dit boek is een boek uit oktober 2018. Het boek is geschreven door Malala. Het boek heeft 176 pagina’s. Het boek gaat over een waargebeurd verhaal van Malala, die heel veel moed had als jong meisje wat soms moeilijk was voor haar en haar familie. Dit boek kost gemiddeld €15.

Dit boek is een boek uit oktober 2018. Het boek is geschreven door Malala. Het boek heeft 176 pagina’s. Het boek gaat over een waargebeurd verhaal van Malala, die heel veel moed had als jong meisje wat soms moeilijk was voor haar en haar familie. Dit boek kost gemiddeld €15.

Het geboorteland van Malala

Pakistan 

Het geboorteland van Malala is Pakistan. Pakistan heet officieel de Islamitische Republiek, het is een land in Zuid-Azië dat ligt op het Indisch subcontinent. Pakistan grenst aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. De hoofdstad is Islamabad. De oppervlakte van Pakistan is 796.095 km² met 3,1% water. Pakistan heeft 233.500.636 inwoners, Pakistan staat ook op nummer 5 van de grootste bevolking in de wereld. De nationale talen zijn Urdu, Punjabi en Engels.

Leiders van 1998 tot nu

Van 1 januari 1998 tot 20 juni 2001 was Mohammed Rafiq Tarar president.

Van 20 juni 2001 tot 18 augustus 2008 was Pervez Musharraf president.

Van 18 augustus 2008 tot 9 september 2008 was Mohammed Mian Soomro een plaatsvervangende president. Van 9 september 2008 tot 8 september 2013 was Asif Ali Zardari president. Van 9 september 2013 tot 8 september 2018 was Mamnoon Hussain president. Van 9 september 2018 tot nu is Arif Alvi president.

Onderwijs 

In Pakistan is er leerplicht. Kinderen moeten van hun 5e tot hun 16e naar school. Op het platteland is het moeilijk om goed te leren en genoeg spullen te hebben voor het leren, dus sommige kinderen gaan daar helemaal niet naar school. Er wordt daar vaak lesgegeven door niet opgeleide docenten. Veel kinderen die daar wel naar school gaan, stoppen na hun 16e met school. Maar 40 procent van de leerlingen gaat naar de bovenbouw van de middelbare school. Ongeveer 6,5 miljoen kinderen gaan niet naar school, vooral meisjes niet.

Het onderwijs in Pakistan lijkt op het Britse systeem. De basisschool duurt 5 jaar. Daarna volgt de middelbare school met de groepen 6 tot en met 10. Daarna kunnen de leerlingen naar de universiteit en Colleges of Technology.

Het geloof

In pakistan gelooft het grootste deel van de mensen in de Islam. 96,28% gelooft in de Islam. 1,85% gelooft in het Hindoeïsme.1,59% gelooft in het Christendom.  0,22% gelooft in het Ahmadiyya. En 0,7% gelooft in iets anders.

Geschiedenis

Pakistan werd gesticht op 14 augustus 1947 om Indiase Moslims hun eigen staat te geven. Het was toen een dominion binnen het Britse Commonwealth, en bestond uit West-Pakistan (het gebied wat nu Pakistan is) en Oost-Bengalen (het gebied wat nu Bangladesh is). In 1956 werd het helemaal een zelfstandig land. De naam Oost-Bengalen werd veranderd in Oost-Pakistan. Mohammed Ali Jinnah geldt als de grondlegger van Pakistan. Hij was de eerste gouverneur van het land.

Taliban 

De Taliban is een terroristengroep die actief is in Pakistan en Afghanistan. De Taliban is opgericht op 10 oktober 1994. De oprichters zijn Mohammed Omar en Abdul Ghani Baradar. De Taliban staat bekend om terreur, bomaanslagen, zelfmoordaanslagen en moord. De Taliban heeft nog grote gebieden van Pakistan en Afghanistan in handen maar dat wordt steeds minder. De Taliban verbiedt veel dingen voor onschuldige burgers in de veroverde gebieden. De Taliban heeft ook de aanslag op Malala gepleegd. Op dit moment is Haibatullah Akhundzada de leider, hij staat bekend als extremistische geestelijke.

Nawoord 

Ik heb dit werkstuk gemaakt door meestal elke dag een stukje te typen en soms grotere stukjes. Ik heb soms om ideeën gevraagd bij mijn moeder en vriendinnen, maar het grootste deel heb ik zelf gedaan. Ik vond het leuk om op onderzoek uit te gaan op het internet voor informatie voor mijn werkstuk en ik vond ook leuk om het allemaal te typen, want op die manier leer je ook veel meer. Ik heb veel geleerd van dingen opzoeken en door de informatie te lezen. Het opzoeken van informatie ging vaak goed, maar soms vond ik het lastig om in mijn eigen woorden te typen. Daarom zei ik het soms hardop dat hielp voor mij om het meer in mijn eigen woorden te zetten. De volgende keer zou ik mijn telefoon weg leggen, zodat ik niet snel afgeleid wordt door berichtjes, want dat gebeurde nog wel eens.Ik vond het fijn om aan een opgeruimd bureau te zitten, dat werkt voor mij fijner. Op sommige momenten had ik meer zin om mijn werkstuk te maken dan op andere. Ik heb van de informatie over Malala geleerd dat wat er ook gebeurt je moet nooit opgeven. En ik heb ook veel meer geleerd over Malala zelf en haar cultuur. Ook heb ik geleerd over wat ze allemaal heeft bereikt in haar leven dat is best veel. Ik ben er lang mee bezig geweest, maar ik ben blij met het eindresultaat.

Bronnen

Websites 

 • Wikikids
 • Wikipedia
 • De Dag Vandaag
 • Wie Is Malala 
 • Google 
 • Scribbr(voor het voorwoord, de inleiding en het nawoord)

Ik heb gezocht op: Malala Yousafzai, Malala haar familie, de aanslag op Malala, Malala haar school, acties van Malala, prijzen die Malala gewonnen heeft, films over Malala, boeken van en over Malala en het geboorteland van Malala.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.