Privaat-en publiekrecht (Digesta 1,2)

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 6e klas aso | 159 woorden
  • 30 juni 2015
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
20 keer beoordeeld

Taal
Latijn
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Tekst 2: Privaat- en publiekrecht (Digesta 1 2) 

Huius studii duae sunt positiones, publicum et privatum. Publicum ius est quod ad statum rei Romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitatem: sunt enim quaedam publice utilia, quaedam privatim. Publicum ius in sacris, in sacerdotibus, in magistratibus constitit. Privatum ius tripertitum est: collectum etenim est ex naturalibus praeceptis aut gentium aut civilibus.

Van deze studie zijn er twee delen, publiek recht en privaat recht. Het publiek recht is dat wat betrekking heeft op de inrichting van de Romeinse staat. Het privaat recht is datgene dat zicht toelegt op het belang van individuen: er zijn immers bepaalde dingen die publiek belang hebben, en er zijn er die privé van belang zijn. Het publiek recht staat op godsdienstige rituelen, op priesters en magistraten. Het privaatrecht is driedelig: het is immers samengesteld uit voorschriften van het ius naturale, van het ius gentium en het ius civile.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.