ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Tekst 2: Privaat- en publiekrecht (Digesta 1 2) 

Huius studii duae sunt positiones, publicum et privatum. Publicum ius est quod ad statum rei Romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitatem: sunt enim quaedam publice utilia, quaedam privatim. Publicum ius in sacris, in sacerdotibus, in magistratibus constitit. Privatum ius tripertitum est: collectum etenim est ex naturalibus praeceptis aut gentium aut civilibus.

Van deze studie zijn er twee delen, publiek recht en privaat recht. Het publiek recht is dat wat betrekking heeft op de inrichting van de Romeinse staat. Het privaat recht is datgene dat zicht toelegt op het belang van individuen: er zijn immers bepaalde dingen die publiek belang hebben, en er zijn er die privé van belang zijn. Het publiek recht staat op godsdienstige rituelen, op priesters en magistraten. Het privaatrecht is driedelig: het is immers samengesteld uit voorschriften van het ius naturale, van het ius gentium en het ius civile.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.