ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Tekst 2: Privaat- en publiekrecht (Digesta 1 2) 

Huius studii duae sunt positiones, publicum et privatum. Publicum ius est quod ad statum rei Romanae spectat, privatum quod ad singulorum utilitatem: sunt enim quaedam publice utilia, quaedam privatim. Publicum ius in sacris, in sacerdotibus, in magistratibus constitit. Privatum ius tripertitum est: collectum etenim est ex naturalibus praeceptis aut gentium aut civilibus.

Van deze studie zijn er twee delen, publiek recht en privaat recht. Het publiek recht is dat wat betrekking heeft op de inrichting van de Romeinse staat. Het privaat recht is datgene dat zicht toelegt op het belang van individuen: er zijn immers bepaalde dingen die publiek belang hebben, en er zijn er die privé van belang zijn. Het publiek recht staat op godsdienstige rituelen, op priesters en magistraten. Het privaatrecht is driedelig: het is immers samengesteld uit voorschriften van het ius naturale, van het ius gentium en het ius civile.

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.