De Ulixe et Polyphemo

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • Klas onbekend | 465 woorden
  • 12 november 2016
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
 De Ulixe et Polyphemo
Bruut geweld
Deze reusachtige mensen hadden slechts 1 oog in het midden van het voorhoofd en ze leefden van mensen- en schapenvlees. Onder die cyclopen was er Polyphemus, de zoon van Neptunus, die gewaarschuwd was door het orakel: ‘Pas op voor Odysseus! Als hij bij jou komt, zal hij je blind maken!’ Maar hoewel de cycloop het orakel goed begrepen had, lachte hij: ‘Als hij mijn grot binnenkomt, zal ik hem verslinden!’Odysseus zocht voedsel met zijn kameraden, Polyphemus was weg dus gaan ze de grot binnen. tegen de avond komt de zoon van Neptunus terug, met een grote kudde blatende schapen, en sloott de uitgang van de grot met een rotsblok. Plotseling bemerkt hij Odysseus en zijn kameraden op, omdat hij hen als dieven beschouwde en grijpt 2 kameraden van Odysseus vast. Eerst wierp hij ze met grote kracht tegen de grond : het bloed spatte door de hele grot. Daarna,als een leeuw in de bergen, verslond hij hen. Niets van vlees of beenderen liet hij over. Daarna valt hij in slaap.
Tegen list en daadkracht

De volgende dag probeerde Odysseus de aandacht van de cycloop af te leiden en hij zei: ‘ kijk, deze wijn bied ik je als geschenk aan, Polyphemus!’ Polyphemus dronk heel de beker in één teug leeg en zei lachend: 'Jij bevalt mij, mensje, je hebt me met grote vreugde vervuld! Deze wijn is veel beter dan melk, die ik gewoon ben van te drinken. Zeg me je naam!' Odysseus, een sluwe man, antwoordde: ' Ik ben Niemand. Iedereen noemen me Niemand' Waarom Polyphemus zei: 'Ik zal aan Niemand een mooi geschenk geven, ik zal Niemand als laatste verslinden.' Polyphemus dronk vele bekers leeg totdat hij gauw, omdat hij nog nooit wijn had gedronken, in slaap viel. Op dat moment doorboorde Odysseus met zijn kameraden het oog van de cycloop met een gloeiende boomstam. Het bloed vloeide uit de wonde en Polyphemus, uitzinnig van pijn, begon luid te schreeuwen en probeerde de Grieken tevergeefs te grijpen. Wie haalt het?
Uiteindelijk riep hij de overige Cyclopen: 'Kom vrienden en red mij leven!' Deze kwamen aangerend een vroegen: 'Wat gebeurt er, Polyphemus? Waarom roep je in het midden van de nacht?' Waarop de zoon van Neptunus antwoordde: 'Niemand wil me vermoorden, Niemand heeft mij verwond!'
'Als Niemand je wil vermoorden, dan kunnen wij je niet helpen' antwoordden de andere Cyclopen. 'Smeek tot je vader Neptunus, misschien zal hij jouw geest gezond maken'. En ze lieten de Polyphemus ongelukkig achter. De volgende dag verwijdert de blind gemaakte cycloop rotsblok voor de ingang van de grot; want de schapen wilden liever naar buiten willen gaan. Zo vlucht Odysseus met zijn vrienden, die aan de buik van de schapen vastgebonden waren, uit de grot.  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.