At pius Aeneis boek VI Goddelijke Intriges

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • Klas onbekend | 415 woorden
  • 23 juli 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Goddelijke intriges

En zodra de geliefde echtgenote (= Juno) er zich ervan bewust werd dat zij (=Dido) in de greep was van een dergelijk onheil,
En dat haar reputatie hartstocht niet in de weg stond, wende de dochter van Saturus zich met dergelijke woorden tot Venus:

“Uitstekende lof en rijke buit behalen jij en je zoon!Grote en gedenkwaardige goddelijke macht, als een vrouw overwonnen is door een list van 2 goden. En het ontgaat mij zeker niet dat jij uit vrees voor onze muren argwaan koester tegen de Carthaagse huizen.
Maar wat zal de manier zijn?
Waarom zetten we ons niet liever in voor een eeuwige vrede en een officieel huwelijk?
Jij hebt alles wat je met je gehele hart verlangt/gevraagd hebt: Dido staat in brand van liefde en hartstocht in haar gebeente gezogen.’

Dit (want ze voelde dat ze met geveinsde geest had gesproken, opdat het koninkrijk van Italië zich zou uitbreiden tot de Afrikaanse kusten) was tegengesteld tot wat Venus begon te zeggen:

“Wie zou dergelijke waanzinnige dingen weigeren of wil liever een oorlog met mij beginnen? Als het geluk de gedane zaken maar opvolgt. Maar ik ben in grote onzekerheid over het lot. Als Jupiter Troje, de stad van de Thyriers, wil beschermen, keurt hij een gemengd volk en een verbindend verdrag goed. Jij echtgenote, voor jou is het gebod te moeten smeken de geest op de proef te stellen. Ik ga verder, ik volg.”

Toen antwoordde de Koningin zo aan Juno:
“Dit werk zal van mij zelf zijn, nu op welke manier dat wat op de hielen zit in stand zou kunnen worden gebracht, ik zal jou (let op) een paar woorden leren.

Aeneas om te jagen en een zeer ongelukkige Dido maken zich klaar om samen in het bos te gaan, wanneer de zon van morgen zijn eerste opkomst naar buiten zal hebben gebracht en de wereld met stralen zichtbaar zal maken. Terrwijl de jager bezig is het jachtterein af te zetten ga ik een donderwolk met hagel leegstorten op hen, heel de hemel zal ik met donder doen dreunen. Dan vlucht heel de troep uit elkaar en wordt met een donker duister bedekt: Dido en de leider uit Troje zullen in dezelfde grot elkaar treffen. Ik zal er zijn en, als jouw wens voor mij vast staat, dan zal ik hen in een verbond samenbrengen en haar tot de zijne bezegelen
Dat houdt een echte bruiloft in'. Zonder aarzelen stemt Venus in met haar wens en lacht om dit listige plan.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.