6.4 Over Alcmene en Amphitryon

Beoordeling 8
Foto van M.
  • Vertaling door M.
  • 2e klas aso | 382 woorden
  • 2 mei 2015
  • 347 keer beoordeeld
Cijfer 8
347 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

6.4 Over Alcmene en Amphitryon

Een huwelijk onder voorwaarden

Reeds brandden de fakkels, reeds werd het bruidslied gehoord. Alcmene, die haar bruidssluier en bruidsmantel had aangetrokken, bekeek de dansende gasten. De kersverse bruid anderzijds was niet blij: integendeel, ze betreurde het dat haar broers onlangs in een oorlog gedood waren. Na haar huwelijk weigerde Alcmene te slapen met haar man. Ze zei tegen Amphitryon: ‘Geef een bewijs van je liefde: wreek de dood van mijn broers.’ Amphitryon zocht bondgenoten en vertrok naar de oorlog. De volgende dag veranderde Jupiter, die op Alcmene verliefd was geworden, zich in de vorm van Amphitryon en daalde af van de Olympus.

Een vurige minnaar

Terwijl Amphitryon met de vijanden vocht, ontving Alcmene, (die) verwonderd (was) over zijn onverwachte terugkeer, de god. Die vertelde over het gevecht, zijn dapperheid, zijn overwinning: dat de troepen van de vijanden bijna verpletterd waren. Alcmene hield Jupiter voor haar echtgenoot en ontving hem in haar bed. Jupiter echter sliep zo graag met haar samen, dat hij de zon twee maal verbood op te komen. ’s Morgens zei Jupiter: ‘Alcmene, nu is het nodig dat ik onmiddellijk van hier terugkeer naar mijn troepen.’ Alcmene zei echter: ‘Waarom ga je zo snel weg? Je bent slechts één nacht bij mij gebleven!’ Jupiter antwoordde echter: ‘Niemand heeft ooit zijn echtgenote zozeer bemind: maar als opperbevelhebber moet ik aanwezig zijn bij mijn leger.’

Wie is wie?

Een beetje later keerde Amphitryon van de oorlog terug en hoopte dat zijn echtgenote naar zijn aankomst zou uitkijken. Hij wilde immers graag vertellen over het gevecht, zijn dapperheid, zijn overwinning. Maar Alcmene zei: ‘Vanwaar kom je? Waarom ben je niet weggegaan naar je legioenen, zoals je mij zojuist gezegd hebt? Houdt een voorteken je tegen of een storm?’ Amphitryon zei: ‘Je vertelt onzin! Heb jij mij hier zojuist gezien?’ Alcmene zei: ‘Ik heb jou, mijn man, terwijl je hier gisteren aankwam, én begroet, én je hand vastgenomen. Meer nog, je hebt met mij geslapen.’ Amphitryon begreep uiteindelijk dat een god in zijn plaats aanwezig geweest was. Later zette Alcmene, die door Jupiter zwanger gemaakt was, Hercules op de wereld. 

(naar Hyginus, Fabulae en Plautus, Amphitryon)

REACTIES

D.

D.

danku,sinds ik deze site heb gevonden , heb ik 100% bij het onderdeel van teksten ( door gewoon het te overschrijven)

6 jaar geleden

L.

L.

goede vertaling om de inhoud van de tekst te weten voor de ongeziene tekst voor het examen

6 jaar geleden

J.

J.

Heel goed!

4 jaar geleden

N.

N.

nathan maakt er ook veel gebruik van ook top vertalingā˜»

3 jaar geleden

een scholier

een scholier

Perfect, overgeschreven voor mijn toets goede inhoud van de tekst.

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door M.