1.2 Over Paris

Beoordeling 8.6
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 2e klas aso | 353 woorden
  • 2 mei 2015
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 8.6
76 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1.2 Over Paris

De voorspelling

Hecuba was ongerust, want gedurende meerdere nachten vóór de bevalling had zij een wonderlijke droom, die zij ’s morgens aan Priamus vertelde: ‘Ik zal een brandende fakkel voortbrengen, waardoor de hele stad vernield zal worden.’ En terwijl in het paleis eerst het geroep van Hecuba wordt gehoord en daarna het geschrei van een baby, voorspelt Cassandra dit aan de ouders: ‘Als dit kind zal leven, zal Troje door vlammen vernietigd worden.’

 

De reactie van vader en moeder

De koning raadpleegt dadelijk een waarzegger. Omdat de waarzegger deze voorspelling bevestigt, beveelt Priamus Agelaus, een trouwe herder, de baby te doden. Hij zegt: ‘Haast je naar de (berg) Ida en werp mijn zoon van de hoogste rots naar beneden. Het is beter deze ene zoon op te offeren dan geheel onze stad bloot te stellen aan de vlammen.’ Koningin Hecuba roept droevig uit: ‘Kijk tenminste naar jouw zoon.’ Maar Priamus is onvermurwbaar. Uiteindelijk wikkelt Hecuba tegen haar zin haar baby in zachte doeken, legt hem in een mandje en overhandigt hem aan de herder Agelaus.

 

De trouwe herder ...

Hoewel Agelaus een trouwe herder is, voert hij niet alle bevelen van de koning uit: hij gaat weliswaar naar de hoogste berg, maar durft de baby niet van de hoogste rots naar beneden te werpen. Daarom legt hij hem op een afgelegen plaats te vondeling. Want hij denkt bij zichzelf: ‘De baby zal of verscheurd worden door wilde dieren of van honger omkomen. Maar misschien zal zijn lot gunstiger zijn.’

 

toont toch zijn hart

Toch worden Agelaus en zijn vrouw door medelijden bewogen: daarom keert de herder vijf dagen later terug naar de berg en vindt de baby ongedeerd. Want een berin voedde hem dagelijks! Daarna tilt Agelaus de baby op en draagt hem met zich mee naar huis, waar hij met veel liefde door zijn nieuwe ouders wordt opgevoed. Hij krijgt de naam Paris. Nadat hij opgegroeid is, laat hij op de weiden van de (berg) Ida de kudden van koning Priamus, zijn vader, grazen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.