Document 1 dossier 5

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 4e klas vwo | 428 woorden
  • 5 juni 2003
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Libre Service, Frans voor de tweede fase eerste druk 1998
Document 1, dossier 6

10.000 cijfers om de Fransen te begrijpen

Hoe leven de Fransen? Dat is de vraag waarop <> van Gerard Mermet antwoord geeft, dat vandaag verschijnt. Een uitermate compact werk, dat alle gegevens betrekking hebbend op ons dagelijks leven inventariseert, of het nu gaat om onbeduidende of nuttige cijfers. Er zijn er 10.000.

9 op de 10 is gelukkig
Allereerst, waar lijkt een Fransman op? Gemiddeld meet een man 1,78 m. en weegt hij 74 kg, een vrouw 1.62 m. met 61 kg. Dat is niet slank. Men moet ook weten dat 14 % van de Fransen helemaal naakt slapen (21 % van de mannen en 8% van de vrouwen) en dat 64 % onder hen hun horloge aanhouden als ze de liefde bedrijven. Om de tijd op te nemen? Kwestie van tijd, precies, het lijkt dat de tijd die doorgebracht wordt met werken op een heel leven acht volle jaren vertegenwoordigd (24/24 en 7 dagen/7) terwijl tv-kijken 9 volle jaren in beslag neemt. Blijft over dat bijna 9 op de 10 Fransen zich gelukkig verklaren.

Vrijgezelle vrouwen aan de top
Het gezin is een van de meest gewaardeerde waarden van de Fransen: 58% vindt daar hun plezier. Dat neemt niet weg: de verhouding van vrijgezelle vrouwen van 30 jaar is van 12% in 1970 naar 38% in 1994 is gegaan. En toen zij de uitverkorene van hun hart hadden ontmoet, de Fransen, ongeneeslijk romantisch, waren op het bal (16%), in een openbare gelegenheid (13%) of op hun werkplek (12%). Dankzij de pil, zijn er tegenwoordig 3 maal minder ongewenste geboortes dan in 1965. Verder, wanneer het kind verschijnt, komt het zakgeld. Met 9 jaar, 63% van de kinderen ontvangt per maand 60 francs gemiddeld. Met 15 jaar, innen 85 % van de tiener 120 francs. Maar het seksisme komt vroeg: <>. Een dier is in 51% van de huishoudens (record van Europa). Men inventariseert 8,1 miljoen katten en 7,6 miljoen honden.

Werk: bereid om te delen
Het werk houdt de Fransen weinig bezig. Wanneer men rekening houdt men kinderen, werklozen en gepensioneerden, zijn 2 op de 3 Fransen niet werkzaam. Het is waar dat, sinds 1964, het aantal werklozen met 10 is vermenigvuldigd. Niet verwonderlijk dan dat 75% van de Fransen en 45% van de chefs van ondernemingen zijn <>. Degene die een baan hebben vinden voor 65% dat het werk vooral <> vertegenwoordigd, terwijl 19% slechts een <> erin ziet. Logisch, 56% van de Fransen verzekeren dat ze niet hun privé-leven willen opofferen aan hun zakelijk leven (…) 45% van de Fransen zijn dan ook bereid om een dag in de week minder te werken, als ze dan ook slechts 10% minder betaald krijgen.

Vrije tijd: leve de tv! De hobby’s bezetten een steeds belangrijkere plek in het leven van de Fransen, met, aan kop, de tv. Andere bezigheid van belang: spelletjes <<65% van de Fransen spelen minstens een keer per jaar een geldspel. Zij zetten 100 miljard francs in. Trouwens, driekwart van de huishoudens doen klusjes en de helft tuiniert>>.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.