WaspReporter Smart Money

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • Klas onbekend | 1266 woorden
  • 22 november 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Vertaling ‘Smart money’

Zouden geld en andere materiële bezittingen de stimulansen moeten zijn voor studenten om goede resultaten te behalen? Wat gebeurd er als het schoolbestuur geen geld meer in overvloed heeft? Wat is er gebeurd met het oude plezier om te leren en het willen verkrijgen van kennis? Wat gebeurd er als ouders hun limiet hebben bereikt en ze het niet langer kunnen veroorloven om nog een cadeau te kopen voor hun kind? Het betalen van leerlingen voor goede cijfers veroorzaakt enorme discussies in scholen door het hele land.

Scholen in minstens twaalf staten zijn van plan om hun leerlingen te belonen voor hun geweldige prestaties. In New York City komen vierde en zevende klassers van zestig scholen in aanmerking voor een bedrag dat kan oplopen tot $500. Dit is voor het verbeteren van hun scores op de toets Engels en de toets wiskunde van de stad die door het hele schooljaar worden gegeven. De studenten die altijd aanwezig zijn worden ook beloond. Het hoofd van de school in Baltimore beloofde om high school studenten $110 per persoon te geven om hun scores op het eindexamen van de staat te verbeteren. Exxon/Mobil financierde een programma in zeven staten: Arkansas, Alabama, Connecticut, Kentucky, Massachusetts, Virginia en Washington. Het programma zal leerlingen $100 betalen voor elke voldoende op een examen dat wordt genomen om vervolgens in dat vak een vrijstelling te krijgen op de universiteit (advanced placement prep-exam).
Het positieve deel van dit plan is dat het leerlingen met een laag inkomen en minderjarige leerlingen kan helpen. Scholen hopen dat deze aanmoedigingspremies studenten zullen aanspreken en dat ze gestimuleerd worden om op meer dagen lessen bij te wonen. Het zou ze ook stimuleren om colleges te nemen waarin ze later nuttig gebruik van kunnen maken. Volgens de USA Today resulteerde het programma in een stijging van 30% van het aantal leerlingen in Texas met hoge SAT- en ACT resultaten. Ook was er daar een stijging van 8% in het aantal studenten dat naar de universiteit ging. Deze programma’s moedigen studenten ook aan door te verklaren dat het schoolsysteem om ze geeft en dat het wil dat de leerlingen succes hebben tot het punt waarop ze geld gaan weggeven.

Wat is er slecht aan beloningen?

De negatieve kant is: de studenten kunnen afhankelijk worden van de aanmoedigingspremies. Het geld en andere lofbetuigingen kunnen de enige motivaties worden voor leerlingen om hun best te doen op school. Als het geld weg is, kunnen de goede cijfers en het succes ook weg gaan. Als leerlingen naar de universiteit gaan, en realiseren dat niemand ze betaald om hun best te doen of aanwezig te zijn in lessen, kunnen ze minder geconcentreerd raken, wat ervoor kan zorgen dat hun cijfers een dramatische terugval ondervinden. Een ander nadeel aan het betalen van leerlingen voor goede cijfers is dat leerlingen die minder goed presteren falen omdat zij niet worden opgemerkt. Als zij een misstap maken en een slecht cijfer halen, kunnen ze misschien verwachten dat ze de beloning niet krijgen, waardoor ze het opgeven. Ik (de schrijfster dus) geloof niet in het betalen van leerlingen voor goede cijfers. Leerlingen die van zichzelf gemotiveerd zijn zullen de goede cijfers ook kunnen halen zonder de financiële beloning. Degenen die geld nodig hebben om goed te kunnen presteren zullen uiteindelijk nog meer geld gaan eisen. Als dit ze niet wordt gegeven, kunnen ze gaan rebelleren en helemaal stoppen met het proberen om aan het studeren te gaan. Leerlingen zouden zegetekens moeten krijgen, openbare erkenning en andere vormen van aanmoediging als ze goed hun best doen op school.

Zou je betaald moeten krijgen voor goede cijfers?

Er zijn altijd veel goede redenen geweest voor high school leerlingen om ‘advanced placement’ (AP) colleges te nemen: ze kunnen helpen bij toelating op de universiteit, het kan vertaald worden naar studiepunten of het kan simpelweg een uitdaging zijn. Op de ‘School of Science and Engineering’ in Dallas is er een andere reden voor leerlingen zoals de 18-jarige Karen om AP colleges te nemen: geld. ‘Een aantal van mijn vrienden zeggen dat ik de toetsen maak omdat ik dan $100 terug kan krijgen,’ zegt Karen. Ze vergaarde dit jaar $300 voor het slagen voor de AP’s wiskundige analyse (calculus), natuurkunde en scheikunde. Ze staat op het punt om te beginnen op de ‘Southern Methodist University’ in Dallas, en Karen vind het leuk dat haar school leerlingen beloond voor goede prestaties. ‘Het stimuleert je om de toets te maken en er hard voor te werken,’ zegt ze.
Het is welbekend dat op een universiteit toegelaten worden erg slopend is. Maar terwijl je ploetert voor naschoolse SAT toetsen, eindeloze AP’s maakt, nachtelijke stampsessies houdt en huiswerk marathons houd in het weekend is het misschien beter te verdragen als je weet dat je betaald wordt voor al je moeite. Dat is de manier waarop sommige scholen verspreid over het land die beloningen (meestal geld) geven aan leerlingen die uitblinken in lessen of AP toetsen of andere door de staat verplichtgestelde overgangstoetsen halen denken. De vraag is echter, werkt het betalen van studenten om zo uit te kunnen uitblinken? En zelfs als het werkt, leren deze programma’s leerlingen dan dat de enige reden om hard te werken de materiële beloning is aan het einde van alle meerkeuzetoetsen?

Werk hard, krijg een iPod?

Op de ‘Northeast Health Science Magnet High School’ in Macon, Georgia komen leerlingen die op de lijst met zeer goed presterende leerlingen van het hoofd van de school staan en die goede cijfers halen in aanmerking om een flat-screen TV te winnen. Degenen die zich voorbereiden op de ‘Georgia High School Graduation Test’ kunnen een MP3-speler, een iPod of een gettoblaster winnen. Samuel P. Scavella, het schoolhoofd, zegt dat het een goed idee is om de leerlingen stimulansen te geven om ‘dingen te doen die nuttig zullen zijn in hun verdere leven’ en ze voor te bereiden op de universiteit. Als ze eenmaal gewend zijn aan het succes, ‘zal het nodig hebben van beloningen vervagen’ en zullen de leerlingen ook hun best willen doen voor alleen de bevrediging van het goed hun best doen, legt hij uit.
Maar Robert Schaeffer, van het ‘National Centre for Fair & Open Testing’ is het daar niet mee eens. Hij zegt, ‘het zal best goed zijn om meer kinderen AP-colleges te zien nemen en studiepunten te zien krijgen, maar de vraag is, wat gebeurd er als ze op de universiteit komen en ze worden niet betaald voor elk goed cijfer, niet betaalt krijgen om te slagen voor een toets? ‘We moeten kinderen het belang leren van leren op zich, en dat ze niet alleen toetsen moeten maken om contante betalingen te krijgen.’
Melanie, 18 jaar, één van Karen’s klasgenoten, bezocht zeven AP-colleges in haar eindexamenjaar, hoewel haar school alleen geld geeft voor voldoendes op de vakken wiskunde, scheikunde en Engels. Ze nam de lessen ‘niet alleen voor het geld maar ook voor de universiteit’, zegt ze. En ze wilde het beter doen dan alleen slagen omdat de meeste universiteiten alleen studiepunten geven voor de hoogste cijfers.
Katie, 18, afkomstig uit Richmond, Rhode Island, krijgt beloningen van haar ouders als ze het goed doet op school. Ze geven haar ‘geld en ze helpen met dingen waar ik regelmatig zelf voor moet betalen zoals benzine of onderhoudskosten voor de auto’, zegt ze, eraan toevoegend dat het haar ertoe aanzet om harder te werken. Haar middelbare school geeft geen geld of cadeaus aan hoogscorende leerlingen, maar ze gelooft dat dat wel zou moeten: ‘Ik denk dat het een goede aansporing zou zijn om kinderen meer te laten bereiken op school.’

REACTIES

L.

L.

thaaaanxx you're amazing!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.