Tekst 39 – De Alpen, Landschap van het jaar
Op de gletsjerbodem beneden de Rhone gletsjer hebben de ‘Internationale Natuurvrienden’ hun actie ‘Alpen – Landschap van het jaar’ geopend. De organisatie benoemt elke twee jaar zo’n landschap; als modelregio’s werden ditmaal zowel het Oostenrijkse Lesachtal als de streek rond de veel bereden (drukke) passen Furka, Grimsel en Susten benoemd.
Voor de komende twee jaar hebben de natuurvrienden voor Zwitserland een veelomvattend programma op de gebieden vrije tijd, sport en algemene ontwikkeling ontwikkeld, met afzonderlijke acties, wandelingen en trektochten, voordrachten en congressen. De gemeenschappelijke kenmerken qua landschap van deze klassieke passtreken (en) hun veelvuldige levensgrondslagen (basis) moeten dichterbij (nader tot) de bezoekers gebracht worden. Daarmee wordt voor het ecologisch toerisme reclame gemaakt; voor de ontmoeting met een landschap, dat door moderne civilisatieontwikkelingen aan veel belastingen en gevaren is blootgesteld.
Peter Bernasconi, directeur van ‘Natuurvrienden Zwitserland’, noemde in het bijzonder het overmatig gebruik van de regio, het verkeer en een dreigende ongecontroleerde toeristische ontwikkeling als probleemgebieden. De Natuurvrienden, 100 jaar geleden opgericht als toeristische beweging voor armoedige kringen, stellen zich (zijn) ook tegenwoordig niet tegen het toerisme, het zou echter in een milieuvriendelijke vorm moeten worden toegepast. Juiste beslissingen zouden in bijzonderheden – ook in de modelregio’s – samen met de omwonende bevolking genomen moeten worden. Herbert Bruckner, milieudeskundige van ‘Internationale Natuurvrienden’ en voormalig milieuminister sprak over de Alpen als ecologische reserve en ecologische ruggengraat van Europa en als recreatiegebied voor miljoenen.
In zijn jaarverslag ging volksvertegenwoordiger Eugen David, directeur van het ‘Landschap Zwitserland Fonds’, in op het bekende conflict tussen gebruik en bescherming van het Alpengebied dat er voor gezorgd heeft, dat Zwitserland de Alpenconventie tot nu toe niet geratificeerd heeft. De politicus ziet geen oplossingen om de tweestrijd de komende tijd op te lossen.
Enerzijds moet gewaarschuwd worden voor de romantisering van de vroegere omstandigheden in de Alpen, zoals die door de ‘buitenbewoners’ soms aan de bewoners van het berggebied overgedragen worden (worden toegedicht??). De huidige generatie staat intussen voor het resultaat van de inspanning om de Alpen op de knieën te dwingen; daarom zijn de beschermingsgedachten van groot belang. Er is geen ecologische rechtvaardiging voor verdere waterkrachtcentrales in de Alpen, hield David vol. Ook als het waar is dat het passenlandschap aan Furka, Grimsel en Susten van het verkeer hebben geleefd, het is net zo duidelijk, dat het moderne verkeer niets meer direct met de omwonende bevolking te maken heeft, zoals aangetoond kan worden met het kanton Uri. Bij de zoektocht naar een nieuw zou de gedachte centraal moeten staan dat het cultuurlandschap het eigenlijke kapitaal van het berggebied is. Dit besef moet echter in de streken zelf groeien.
REACTIES
1 seconde geleden