Sound of music

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Vertaling door een scholier
  • 4e klas havo | 1864 woorden
  • 18 april 2004
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Naam gezelschap/artiest: Joop van de Ende theaterproducties, auteur: Howard Lindsay & Russel Crouse. Naam voorstelling: the Sound of Music
Plaats en datum: Fortis Circustheater te Scheveningen, 20 december 2003
Theatersoort: muziektheater

A) Algemene theaterkenmerken

1. Aanvullende gegevens. a. In deze musical spelen de volgende mensen een hoofdrol: Maaike Widdershoven, Hugo Haenen, Dick Cohen, Anne-Mieke Ruyten. Er zijn nog veel andere rollen zoals die van de kinderen die ook belangrijk zijn. Maar aangezien de kinderen steeds door een ander worden gespeeld kan ik deze namen niet opschrijven. Ook reken ik ze niet tot hoofdrollen omdat er dan te veel hoofdrollen zijn. b. De regisseur van dit stuk is Paul Eenens. c. de voorstelling was voor het eerst te zien op 22 september 2002

2. Het toneelbeeld: a. De voorstelling vond plaats in het Fortis Circustheater in Scheveningen, een heel groot theater. Het was vroeger een circus, vandaar de naam. Maar toen het gebouw voor Kunst en Wetenschap in Den Haag afbrandde, is het omgebouwd tot een theater. Hierdoor is het gered van afbraak. Nu draaien er grote stukken zoals deze voorstelling. Omdat het vroeger een circus was is het logisch dat het publiek in een half rondje om het toneel heen zitten. Onder het toneel zit de muziekbak. Daarin zit het orkest.

b. Je kunt bij de voorstelling op verschillende rangen zitten. De eerste rang zit recht voor het podium, de tweede, derde en vierde rang zaten er in een halve cirkel omheen. De vijfde rang is het balkon.

Er was een duidelijk verschil tussen de rangen. Als je in de eerste rang zat kon je alles zien. Dit liep steeds verder af. Zat je op de vijfde rang dan kon je een vrij groot gedeelte van het podium niet zien. Wij zaten op de derde rang en konden maar een kleine hoek niet zien. Dit is wel jammer, je mist dan toch een stukje waarin gezichtuitdrukkingen zitten. Gelukkig was het maar zo’n klein hoekje dat we het meeste duidelijk konden zien. c. het decor verschilde per scène. Zo was er de huiskamer van de familie von Trapp maar ook de bergen en het klooster. Alle decors waren mooi. Je kon zien dat het verhaal zich afspeelt rond 1953-1940. Licht, attributen en kostuums waren heel belangrijk. Er werd veel met licht gewerkt, zo werden scènes in het bos met groen licht belicht en scènes in het donker met blauw licht. Ook werd er door het licht schaduwen gemaakt van bijvoorbeeld bewegende bladeren in het bos. De attributen en de kostuums zorgen ervoor dat je goed merkt dat het verhaal zich in die tijd (1938) afspeelt. Alles was ook heel gedetailleerd waardoor je alles goed zag. Alles kwam ongeveer overeen met wat je in de film ziet. Niet precies maar het idee wel. Zoals de trap in het huis van de familie von Trapp. Het verhaal heeft niet echt een thema. Het is een stuk dat gebaseerd is op het verhaal van de familie von Trapp.

3. Muziek en geluidseffecten Er werd veel gebruik gemaakt van muziek, dat lijkt me logisch in een musical. De muziek was ter ondersteuning van de zang. Maar ook werd er muziek gebruikt om handelingen te ondersteunen. Zoals toen de Duitsers achter de familie aan zat. Er werd toen een snel, spannend muziekje gespeeld. 4. Verhaallijn/opbouw
a. een korte samenvatting: Het verhaal speelt zich af in 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het speelt zich af in een Oostenrijk, in Salzburg.

Maria Rainer is een postulante van de Nonnberg Abdij. Ze wordt door Moeder-overste naar het gezin van kapitein Georg von Trapp gestuurd. Ze wordt door gouvernante van zeven kinderen. Sinds de dood van zijn vrouw voedt kapitein van Trapp zijn kinderen op met militaire discipline. Er zijn al veel gouvernantes voor Maria geweest. De meeste hielden het niet lang vol. Maar Maria is vastbesloten lang te blijven. Ze verovert het vertrouwen van de kinderen op haar eigen wijze. Ze trekt zich niet veel aan van de regels van kapitein von Trapp. Ze verovert de harten van de kinderen, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigita, Marta en Gretl door haar zingen en verdere muziek. Zelfs Liesl beseft dat Maria aardig is, zeker als op de steun van Maria kan rekenen. Kapitein von Trapp keert terug van een reis van Wenen. Hij neemt een goede vriend Max Detwijler mee. Maar hij neemt ook zijn verloofde, barones Elsa Schräder, mee. Tot zijn grote verrassing hebben de kinderen, met hulp van Maria, een welkomstlied ingestudeerd. Max, die hard opzoek is naar mensen die willen zingen op het Salzburg Festival, is verrast als hij de kinderen hoort zingen. Hij wil graag dat de kinderen komen zingen. Ook kapitein von Trapp heeft bewondering voor Maria, er is nog geen gouvernante geweest die lang bleef, laat staan dat ze zoveel kon bereiken met bij de kinderen. Maria brengt weer muziek en leven in het huis van familie von Trapp. Ze verovert niet alleen de harten van de kinderen maar ook de kapitein zelf begint zijn hart te verliezen. Elsa merkt dit ook en verteld dit tegen Maria. Maria komt tot de ontdekking dat zij ook gevoelens heeft voor de kapitein. Daarom gaat ze, zonder afscheid te nemen, terug naar het klooster. Ze praat dagen lang met niemand. Tot ze weer bij Moeder-overste moet komen. Moeder-overste maakt Maria duidelijk dat ze haar gevoelens en twijfels niet weg mag stoppen. Maria beseft dit, ze weet wat het doel van haar leven is en keert terug. De kapitein heeft, kort na het vertrek van Maria, het huwelijk met Elsa aangekondigd. De kinderen zijn er niet zo blij mee, ze duizend keer liever geen moeder maar wel Maria als gouvernante.

De kinderen zijn blij als Maria er weer is. Maar niet alleen de kinderen zijn blij, ook de kapitein is heel gelukkig dat Maria weer terug is. Hij kan zijn gevoelens voor haar niet meer verbergen en verbreekt daarom de verloving met Elsa. Kort daarna trouwen de Kapitein en Maria tot grote vreugde van de kinderen. Maar een rustig leven is voor hen niet weggelegd. De kapitein wordt opgeroepen om zich te melden bij Duitse Marine. Dit is echter tegen zijn principes, hij is Oostenrijker, geen Duitser. Daarom besluit hij zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen. Na een optreden van het hele gezin bij het Salzburg Festival ontsnapt de familie. Liesl komt tijdens deze ontsnapping te weten dat ze haar Rolf kwijt is, hij heeft zich aangesloten bij de Duitsers. Via het klooster vluchten ze met behulp van Max via de bergen. Ze gaan door de vertrouwde en geliefde bergen naar Zwitserland. Naar een veilige toekomst met elkaar.

De vertaling gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

De kinderen zijn blij als Maria er weer is. Maar niet alleen de kinderen zijn blij, ook de kapitein is heel gelukkig dat Maria weer terug is. Hij kan zijn gevoelens voor haar niet meer verbergen en verbreekt daarom de verloving met Elsa. Kort daarna trouwen de Kapitein en Maria tot grote vreugde van de kinderen. Maar een rustig leven is voor hen niet weggelegd. De kapitein wordt opgeroepen om zich te melden bij Duitse Marine. Dit is echter tegen zijn principes, hij is Oostenrijker, geen Duitser. Daarom besluit hij zichzelf en zijn gezin in veiligheid te brengen. Na een optreden van het hele gezin bij het Salzburg Festival ontsnapt de familie. Liesl komt tijdens deze ontsnapping te weten dat ze haar Rolf kwijt is, hij heeft zich aangesloten bij de Duitsers. Via het klooster vluchten ze met behulp van Max via de bergen. Ze gaan door de vertrouwde en geliefde bergen naar Zwitserland. Naar een veilige toekomst met elkaar.

b. de gebeurtenissen worden op chronologische volgorde verteld. Er is niet echt een opbouw te zien. Het verhaal begint gelijk, er is geen introductie. Dat was niet nodig, want bijna iedereen kent het verhaal van de film.

Dit wil je ook lezen:

5. Personages. Maria: Een jonge vrouw die nog veel twijfels over het leven heeft. Ze had in het stuk te maken met twee problemen. Ze voelde zich niet thuis in het klooster en haar gevoelens voor de kapitein. Maria is erg liefdevol, aardig en standvastig, ze weet wat ze wil en zal dat ook bereiken.

Kapitein von Vroeger was het een marinier. Zijn voornaam is Georg maar deze
Trapp word bijna niet genoemd.Zijn vrouw is een aantal jaar geleden overleden hierdoor is hij heel erg veranderd. Hij voedt zijn kinderen streng op, met militaire discipline. Hij wil geen veranderingen. Maar eigenlijk is dit een houding om zijn verdriet om het verlies van zijn vrouw niet te laten merken. Maar als Maria komt veranderd hij, het wordt weer zoals hij was vóór het overlijden van zijn vrouw. Elsa De verloofde van de kapitein. Ze kan niet goed met kinderen omgaan
Schräder: de kinderen vinden het dan ook niet erg als de verloving wordt verbroken. Ze heeft wel gevoel voor humor en kan goed met Max omgaan. Max Een humoristisch persoon. Hij heeft veel grappige uitspraken. Hij
Detwijler: weet de kapitein over te halen om te zingen op het Festival.

b. de onderlinge relaties tussen de hoofdpersonen. Maria en kapitein von Trapp: Eerst is Maria de gouvernante. Maar er komen gevoelens bij kijken en ze gaan aan het eind van het verhaal trouwen.

Maria en Elsa: Hebben geen echte relatie met elkaar, ze spelen bijna niet samen. Eigenlijk zijn het elkaars concurrenten. Ze willen allebei met kapitein von Trapp trouwen.

Maria en Max: Hebben geen relatie. Ze spelen weinig samen. Verder hebben ze geen ruzie maar ook gen goede gesprekken.

Kapitein von Trapp en Elsa
Ze zouden met elkaar gaan trouwen maar verbreken de verloving als blijkt dat Georg meer gevoelens heeft voor Maria. Ze gaan hierdoor uit elkaar. Omdat Elsa geen hele grote rol heeft is er verder weinig over de relatie bekend.

Kapitein von Trapp en Max: Het zijn vrienden van elkaar zoals in het verhaal duidelijk wordt. Verder wordt er weinig verteld over de relatie tot elkaar. Dit komt omdat Max geen hele grote rol heeft, maar toch is deze belangrijk. Ze helpen elkaar als ze in nood zitten.

Max en Elsa: Ze beschouwen elkaar “vriendinnen”. Dit blijk uit de gesprekken en de liedjes die ze samen zingen. Verder wordt er niets bekend over de relatie tussen Max en Elsa. c. Ik heb het meest met Maria meegeleefd omdat zij de hoofdrol had, je wist alles van haar en zo kon ik heel gemakkelijk met haar meeleven. De andere hadden of een te kleine rol om echt goed mee te leven, of ze waren anders dan Maria waardoor ze mij niet zo zeer aanspreken. Ze hebben allemaal hun eigen karakter maar dat van Maria vond ik het beste. d. Het zijn allemaal gewone mensen al is Georg von Trapp heel nationalistisch en is Elsa Schräder heel erg op stand gesteld.

6 Waar gaat de voorstelling over? a. de voorstelling heeft niet echt een thema. Het was de bedoeling het leven van de familie von Trapp te laten zien, ze willen hiermee duidelijk maken dat er veel moeilijkheden waren rond de oorlog. Verder was er geen centraal thema. b. De attributen, het licht, de kostuums, het decor. Middelen die ik eerder (bij opdracht 2 en 3) ook al heb beschreven zorgen ervoor dat dot allemaal duidelijk wordt. Natuurlijk is het spel ook heel belangrijk. c. Dit verhaal staat ver bij me vandaan. Ik denk dat, dat komt omdat ik geen gouvernante gewend ben en ik ook de oorlog (gelukkig) niet heb meegemaakt. 7. Waardering Ik vind “the Sound of Music” een geweldige musical die iedereen eens gezien moet hebben. Het decor, de attributen, het licht, de kostuums, het spel, alles is geweldig! Deze voorstelling raad ik zeker aan om te kijken, helaas is hij niet meer te zien. Al zou hij nog draaien dan zou ik zo nog een keer gaan. Ook de DVD die bij de CD zit is erg mooi. Je komt daar wat over de achtergrond te weten. Ik kan hier nog veel opschrijven over hoe mooi deze voorstelling wel niet is. Maar daar heb ik niets aan. Ik kan het in één zin opschrijven: “The Sound of Music” is de mooiste musical ooit. Je moet hem een keer gezien hebben anders is je culturele ervaring niet compleet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.