Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Niets

Beoordeling 7.1
Foto van Mette
  • Verslag door Mette
  • 4e klas havo | 501 woorden
  • 23 februari 2018
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Leesverslag Niets

Door Mette Kellner, 4hB

18/04/2017

 

Schrijver: Janne Teller

Titel: Niets

Uitgeverij: Clavis

Jaar van uitgave: 2010

Druk: 2e druk

Aantal bladzijden: 112

Land van herkomst: Denemarken

 

Samenvatting:

‘Er bestaat niets van betekenis, dat had ik al lang door. Daarom heeft het geen zin om iets te doen, dat heb ik net begrepen.’ Met deze zin begint het boek. Pierre Anthon is een leerling van de zevende klas en weigert voortaan om nog maar iets te doen: hij klimt in een pruimenboom op de weg richting school en bekogelt zijn klasgenoten met filosofische uitspraken en pruimen. Wat zijn klasgenoten ook tegen hem zeggen, hij verandert niet van gedachten. Pierre Anthon wordt het middelpunt van al hun gesprekken en iedereen is het er mee eens: er moet iets gebeuren. Pierre Anthon is raar en moet zich weer normaal gaan gedragen. Er word een plan bedacht om hem uit de boom te lokken: iedereen uit de groep moet iets offeren wat voor hen betekenis heeft. Zo zal er een berg van betekenis ontstaan die Pierre Anthon moet laten zien dat er wel betekenis bestaat. Er is in deze hele gebeurtenis maar één regel: diegene die als laatste iets heeft geofferd, mag kiezen wie daarna moet offeren en wat dat moet zijn. Het begint heel onschuldig met kleine dingen zoals boeken en schoenen, maar al snel loopt het uit de hand: er moeten steeds raardere dingen ‘de berg van betekenis’ op. Iedereen word op deze manier gedwongen om na te denken over betekenis en de kinderen zijn bang dat Pierre Anthon weleens gelijk zou kunnen hebben. Alles word op het spel gezet om zijn ongelijk te bewijzen.

 

Ruimte:

‘Niets’ speelt zich af op veel verschillende plekken waaronder: de dorpsschool, op straat, bij de hoofdpersoon thuis en op het kerkhof.

 

Personages:

 

 

Vertelwijze:

Dit verhaal word verteld in de ik-vorm. Die ik-vorm is Agnes: een meisje uit de klas van Pierre Anthon die alles van heel dichtbij meemaakt.

 

Motieven:

Het motief dat het meeste terug komt is ‘de berg van betekenis’. Daar word onder de personages veel over gepraat en eigelijk is dit waar het hele boek om gaat (de personages die betekenis willen vinden via deze berg). Daarnaast is de zin van het leven ook een belangrijk motief: Pierre Anthon vindt dat het leven geen zin heeft en weigert verder nog maar iets te doen. De andere personages proberen hem er het hele boek van te overtuigen dat zij het hier niet mee eens zijn.

 

Thema:

 

 

Titelverklaring:

De titel van ‘Niets’ spreekt eigenlijk voor zich. Het boek heet zo, omdat Pierre Anthon vindt dat er niets van betekenis bestaat. Door deze uitspraak word alles wat er in het boek gebeurt en waar het over gaat in gang gezet.

 

Schrijfstijl:

De schrijfstijl is absoluut niet moeilijk: er worden vrijwel alleen makkelijke woorden gebruikt en de formulering van de zinnen leest lekker weg.

 

Beoordeling:

 

REACTIES

M.

M.

Het boek ‘Niets’ gaat over een jongen, genaamd Pierre Anthon, die zijn klasgenoten probeert wijs te maken dat het leven geen zin en geen betekenis heeft. Zijn klasgenoten zijn het niet met hem eens en dat proberen ze te bewijzen door middel van een ‘berg van betekenis’. Zo wordt er aan elkaar om de beurt de opdracht gegeven om iets wat veel betekenis heeft voor die persoon, bij de berg van betekenis te leggen. De berg van betekenis komt op een gegeven moment in een museum te staan en de groep studenten worden wereldberoemd dankzij die berg.
Ik vond het boek niet zo goed. Het is niet realistisch geschreven. Het is in de realiteit bijna onmogelijk dat je wereldberoemd wordt, nadat je zulke dingen hebt gedaan, zoals de studenten in het boek doen. Een voorbeeld daarvan is dat ze het lijk van kleine Emil ( het broertje van één van de studenten ) uit het graf halen om het bij de berg van betekenis te plaatsen. Er komen vaak gruwelijke argumenten aan bod in het verhaal, wat ik ook niet zo aangenaam vond om te lezen, BV: Er werd de opdracht gegeven aan één van de studenten om zijn vinger eraf te snijden, om die dan ook weer bij de berg van betekenis te plaatsen.
Het boek is volgens mij zeker geen aanrader. Naar mijn mening, zullen studenten van zestien jaar niets bijleren bij het lezen van dit boek. De manier van het schrijven vond ik ook niet zo goed. Soms worden onbelangrijke argumenten heel concreet beschreven, wat volgens mij weinig zin heeft.

Melania Armenakian

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Mette