Gegevens over het boek


Titel: Kil
Auteur: Mel Wallis de Vries
Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Jaar van uitgave:2014
Genre: Jeugdthriller


Verwachting
Ik verwachtte dat het een spannend boek zou zijn.


Gegevens over de auteur
Mel Wallis de Vries is geboren op 8 februari 1973 in Leiden. Ze heeft onder andere gewerkt als freelance journalist bij de Telegraaf en als marketingmanager van een groot beauty-merk.
Ze heeft Biologie en Journalistiek gestudeerd.
Haar hobby is schrijven.


Geschreven boeken:
Haar boeken gaan over hele spannende gebeurtenissen zoals verdwijningen of moord. In 2012, 2014 en 2015 won zij de Prijs van de Jonge Jury met Vals, Klem en Wreed.


 


Samenvatting
Twee rechercheurs worden om half een ‘s nachts uur naar een loods op een verlaten parkeerterrein gestuurd. In de loods worden bloedvlekken gevonden en buiten een lijk van een meisje. Ze heeft alleen een ziekenhuis nachthemd aan. Het meisje is open gesneden en haar nieren zijn weg. Het lijkt erop dat ze is overleden aan onderkoeling. De Forensische Opsporing wordt ingeschakeld om te onderzoeken wat er precies is gebeurd.


Twee dagen later verdwijnt er een ander meisje: Tyrza. Tyrza is onderweg naar huis en fietst het donker van het fietstunneltje in. Als ze wakker wordt denkt ze dat ze droomt, maar dit is niet zo. Ze ligt in een koelcel met alleen een ziekenhuis nachthemd aan. Ze probeert naar buiten te gaan, maar dat lukt niet. De deur zit op slot. Na een poosje komt er een jongen van 26 binnen. Hij blijkt haar daarheen gebracht te hebben. Hij is best vriendelijk tegen haar, maar is ook duidelijk dat hij wil dat haar lichaamstemperatuur heel laag wordt. Hij zegt haar dat hij een huisarts in opleiding is en dat hij haar zal opereren. Hij heeft namelijk haar nieren nodig voor zijn zusje; anders gaat zijn zusje dood. Hij bindt Tyrza vast aan een brancard. Als de jongen even weg is, lukt het Tyrza met haar laatste krachten om los te komen. Als de jongen terugkomt en haar wil verdoven grijpt Tyrza een ijspegel en steekt deze in zijn keel. De jongen verdwijnt en Tyrza strompelt naar buiten. Daar wordt ze opgemerkt door een voorbijganger die ervoor zorgt dat ze in het ziekenhuis komt. Gelukkig herstelt Tyrza en kan ze haar hele verhaal aan de politie vertellen.


 


Analyse
Tijd
Het verhaal moet zich afspelen tussen 2010 en 2014. Tyrza krijgt namelijk een whatsapp-berichtje en whatsapp bestaat sinds 2010 en het boek is in 2014 verschenen.
Het verhaal speelt zich in een paar dagen af. De dagen worden in het boek genoemd.
Het verhaal wordt afwisselend door Tyrza (slachtoffer) en door Thomas (rechercheur) verteld en daardoor is er soms sprake van een overlap en soms van gaten in het verhaal. Het is dus een discontinu, chronologisch verhaal, met soms flashbacks en soms een kleine tijdsprong.
Het verhaal heeft een gesloten einde, je zit aan het einde van het verhaal niet meer met vragen.


Ruimte
Het verhaal speelt zich af in de buurt van het Noordzeekanaal in een koelcel, buiten en in het ziekenhuis. Er wordt een spannende sfeer opgeroepen. Je weet dat er iemand vermoord is, en je denkt dat het Tyrza is, maar je weet het nog niet zeker. Bijna aan het einde van het boek heeft het verhaal nog een onverwachte wending. Het speelt zich in een gewoon milieu af. Tyrza is een gewoon pubermeisje die iets heel engs meemaakt.


Personages
De hoofdpersoon is Tyrza de Groot. Het is een meisje van 17 jaar die veel moeite heeft met het verlies van haar vader. Haar vader is in november het jaar ervoor overleden aan kanker. Ze woont nu samen met haar zusje van 12 bij haar moeder. Ze heeft het idee dat haar moeder een hekel aan haar heeft. Verder zit Tyrza gewoon op school en heeft ze vriendinnen. In het begin van het boek is ze wat somber, maar later is ze doodsbang. Aan het einde realiseert ze dat haar moeder heel veel van haar houdt.
Ik herken mij niet in de hoofdpersoon omdat ik (gelukkig) nog nooit zoiets meegemaakt heb.


Andere personages die belangrijk zijn:
Thomas Beek: Hij is een van de twee rechercheurs die de zaak onderzoekt. Hij is erg begaan met Tyrza.
Jonathan: Hij is een huisarts in opleiding, 26 jaar en hij is degene die Tyrza heeft geprobeerd te vermoorden.


Thema
Er gaat iemand dood en je leest het verhaal van iemand die doodsangst heeft doorstaan.
Er zit geen speciale boodschap in het boek. Het is gewoon een heel spannend verhaal.
Er wordt iemand in een koelcel vermoord. De titel ‘Kil’ heeft dus eigenlijk een dubbele betekenis


Perspectief
Tyrza en Thomas zijn de vertellers. Zij vertellen allebei vanuit de ik-vorm en beide vertellen wat er op dat moment gebeurt. Het perspectief ligt bij de vertellers omdat je het vanuit hun ogen beleeft.


Eindoordeel en evaluatie
Ik vond het boek erg spannend, maar ook ontroerend. Het was uiteindelijk spannender dan ik dacht. Het was spannend omdat er een lijk was gevonden en je wist niet wie het was. Het was ook ontroerend omdat de reden waarom Jonathan de moord(en) pleegde eigenlijk heel zielig was. Ik vond het leuk om het boek te lezen. Het einde was ineens toch nog heel verrassend omdat het lijk niet Tyrza bleek te zijn. Het boek was goed te lezen voor iemand die helemaal niet van lezen houdt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Esmee

Esmee

goed boekverslag, zeker goede info uit kunnen halen voor mijn boekverslag

3 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Aaron

Aaron

Super goede samenvatting! Heb ik zeker goed kunnen gebruiken en kunnen leren! THANKS!!!!

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

Annoniem

Annoniem

Suoer goeie samenvatting, kan ik goed gebruiken voor het vak Nederlands. Bedankt?

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast