Jongeren met messen

Er komen veel berichten in het nieuws over jongeren die betrokken zijn bij steekincidenten. Wat merken jullie van het messenbezit onder jongeren? Vul onze (anonieme) vragenlijst in! Duurt maar 2 minuten.


ADVERTENTIE

Als ik moet kiezen, dan ga ik het liefst:

Joyride-Ost samenvatting

Joyride Ost gaat over twee tieners uit het dorp Wessenheim, een saai dorp in de buurt van Münster. Wessenheim, bestaande uit een straat, een tankstation en een supermarkt, wordt bewoond door twee soorten mensen; ruige Turken en nette Russen. De hoofdpersoon in het verhaal, Tarik, is één van die ruige Turken. Tarik leert bij het tankstation Jana kennen, een 15jarige Russin die op dezelfde school zit. Tarik en Jana worden verliefd, echter zijn hun families niet in de wolken en verbieden ze Tarik en Jana elkaar verder te zien. Als de pubers die ze zijn, trekken ze hier zich natuurlijk niets van aan en spreken ze opnieuw af waar ze elkaar voor het eerst echt hebben leren kennen, bij het tankstation. Eenmaal daar zien de twee tortelduifjes een mooie BMW staan en besluiten ze een joyride te maken, oftewel ze stelen de auto.

Onderweg in de auto naar Berlijn vindt Jana een pistool onder haar stoel en horen ze geluiden uit de kofferbak komen. Als ze de auto stop zetten om te kijken waar dat geluid vandaan komt vinden Tarik en Jana een man in de kofferbak liggen, Tedesco genaamd. Tedesco beweert groenteman van beroep te zijn en te zijn geijzeld door DiNapoli, de eigenaar van de auto die ze gestolen hebben. Onderweg neemt Tedesco steeds meer het voortouw en stuurt het drietal aan naar de zee in Polen. Hier drinken de ze de avond vol en hebben Tarik en Jana hun eerste kus.

Eenmaal ochtend komt het sprookje tot een einde. Tarik’s broer Mohammed, Jana’s broer Boris en Dinapoli hebben hun gevonden. Dinapoli wordt neergeschoten en Tedesco, die eigenlijk een huurmoordenaar blijkt te zijn, raakt gewond en wordt door Boris naar het ziekenhuis gebracht. Mohammed dumpt ondertussen het lichaam van Dinapoli. Tot slot vertrekken de vier weer terug naar het rustige Wessenheim.

 

Genre: roman.

Titelverklaring: Tarik en Jana maken een joyride richting het oosten, Polen.

Schrijfstijl: moeilijk, maar wel meeslepend.

Tijd: tegenwoordige tijd

Ruimte: wordt goed uitgewerkt in het boek.

Vertelwijze: chronisch

Motieven: Ik kan me goed met Tarik en Jara inleven, ik kan goed begrijpen dat 2 tieners er eens graag tussen uit willen. Uit zo’n saai dorpje als Wessenheim en eens de wijde wereld in trekken. De reden hiervoor was is dat je je als kind onsterfelijk voelt en jezelf wil ontplooien.

Thema: romantisch

Opbouw: het boek begint rustig, Wessenheim is een heel saai dorp waar niet zo veel te doen is, maar wordt steeds spannender totdat Tarik en Jara dingen gaan doen die niet mogen. Zoals het toch met elkaar omgaan ongeacht wat hun ouders hadden gezegd, een auto stelen en de wijde wereld intrekken en erachter komen dat de auto van een crimineel is.

Eigen mening: Ik vond het boek erg meeslepend. De spanning werd erg goed opgebouwd en het was erg romantisch, de ruimte heeft hierbij een goede en belangrijke rol gespeeld. Al vond ik het wel een moeilijk boek.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

kakhoofd

kakhoofd

dankuuuu

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast