De echte idealen van schoonheid.

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 594 woorden
  • 5 maart 2013
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De echte idealen van schoonheid.

Schoonheidsidealen zijn voorwaarden van schoonheid, die verspreid worden door de media. Het is een beeld waar veel mensen zich aan spiegelen,  hierbij wordt mensen aangepraat wat schoonheid precies is. Maar hebben mensen geen verschillende definities van schoonheid? En zijn we niet blij met onszelf hoe we zijn?

Ieder land / iedere cultuur bevat schoonheidsidealen, natuurlijk wel veel verschillende schoonheidsidealen. Een schoonheidsideaal in Ethiopië en Zuid-Afrika bijvoorbeeld bij vrouwen is de ‘lipschotel’. Hierbij worden de lippen losgesneden van de huid en opgevuld met een schotel van hout of klei. Ook is het een schoonheidsideaal in Afrika om dik te zijn, dikke vrouwen genieten daar veel meer aanzien, terwijl in Nederland het een ideaal is om erg dun en lang te zijn. Ook zijn er veel idealen veranderd door de tijd heen, namelijk vroeger leefden de Azteken omstreeks 1200 tot 1520, daar was het mooi als je een langwerpig hoofd had. Dit deden ze door planken aan de hoofden van hun kinderen te binden, zodat hun hoofd langer zou groeien.

Verschillen mannen & vrouwen

Het begrip van schoonheidsidealen bij mannen en vrouwen is redelijk gelijk, alleen mannen zijn minder gevoelig voor beelden vanuit de media. Bij vrouwen is het erg mooi om slank en dun te zijn en bij mannen is het ook mooi als ze slank zijn, maar mannen moeten ook wel wat forser en gespierder zijn. Mannen denken wel erg anders over schoonheidsidealen dan vrouwen, want vrouwen willen eerder aan deze normen voldoen zodat zij zich mooi kunnen voelen. Mannen doen er ongeïnteresseerd over, maar toch willen ze er stiekem ook wel aan voldoen, want stel je voor dat ze zouden worden uitgelachen omdat ze niet gespierd en niet dun zijn. “Niet alleen vrouwen maar ook mannen komen onder druk te staan door het onrealistische schoonheidsideaal dat de maatschappij hun oplegt”, zegt deskundige Jacqueline.Bij vrouwen draait het dan vooral om het uiterlijk, terwijl het bij mannen ook wel wat meer om kleding gaat waar zij zich op richten. Want veel jongens/mannen dragen hun broek laag en dragen sneakers, dat is dan een norm waaraan ze willen voldoen.

Rol van de media

De media speelt een grote rol bij het willen voldoen uit de hierboven besproken schoonheidsidealen. Vrouwen willen dus erg dun/slank zijn, dat komt doordat alle modellen in de media heel dun en lang zijn, dus hierdoor wordt er een bepaald beeld geschetst. Door dit beeld willen mensen zichzelf veranderen om daaraan te kunnen voldoen, meisjes gaan minder eten om af te vallen. Het artikel ‘Dossier Plastische Chirurgie’ gepubliceerd in de Libelle geeft aan dat maar liefst 34% van de vrouwen iets aan zichzelf wil laten veranderen. Natuurlijk zorgt niet alleen de media voor een slecht zelfbeeld, ook de samenleving heeft een grote invloed hierop. Doordat iedereen elkaar beoordeeld op hun uiterlijk wil niemand er anders uit zien dan anderen en dit legt ook een grote druk op iedereen.

Mensen kunnen dan ook erg ver gaan om aan schoonheidsidealen te voldoen. Meisjes vallen zoveel af dat ze anorexia krijgen, vrouwen betalen veel geld voor plastische chirurgie om maar aan de westerse schoonheidsidealen te kunnen voldoen. Sommige meisjes vinden het niet eens mooi om erg dun te zijn, maar gaan dan alsnog heel ver om aan de idealen te voldoen en vallen te veel af.

Dus mensen hebben wel degelijk verschillende ideeën over schoonheid, maar mensen willen erbij horen en zich mooi voelen en veranderen zichzelf zodat anderen ze mooi vinden. Maar vinden wij onszelf dan nog wel mooi?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.