Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Ik ook van jou door Ronald Giphart

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Ik ook van jou
Shadow
 • Verslag door een scholier
 • Klas onbekend | 1595 woorden
 • 11 mei 2016
 • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
13 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1992
Pagina's
181
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
1 uit 5
Verfilmd als

Boekcover Ik ook van jou
Shadow

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook v…

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar …

Ik ook van jou is het verhaal van twee blakende jonge schrijvers die op stel en sprong naar de Dordogne zijn gereisd voor een, zoals Fräser het noemt, 'grote queeste naar literatuur en seks'. Verweven in deze met onbevangenheid beschreven, vrolijke kanotocht is het aangrijpende verhaal over de fatale liefde van Ronald voor de mysterieuze Reza.

Ik ook van jou is een boek over macht en onmacht, trouw en ontrouw, liefde en literatuur.

Ik ook van jou door Ronald Giphart
Shadow

Info over het boek:

 

 

 • Auteur: Ronald Giphart  (1965 – Heden)
 • Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar Amsterdan @2007
 • Eerste druk in 1992
 • 181 Paginas
 • Niet vertaald

 

Opdracht en Motto:

 

Het boek heeft geen motto, maar wel een korte opdracht, voorin het boek staat:” Marijke, “

 

Het Verhaal:

 

Twee goede vrienden, Ronald en Fräser, gaan op vakantie in de "Dordogne". Onderweg moet Ronald steeds aan Reza denken. Reza is zijn ex-vriendin.
Wanneer ze eenmaals aankomen pakken ze een hotel. De gesprekken die ze voeren gaan met name over literatuur en liefde. Een van hun zelfbedachte stellingen: literatuur en liefde is samen seks. 
Ze noemen deze vakantie dan ook: "Dordogne 1990, De Grote Queeste naar Literatuur en seks". 
De volgende morgen verlaten zij het hotel en gaan met de auto richting het noorden. Vervolgens besluiten zij om de auto te stoppen en een paar kano's te huren. Als ze op de Dordogne varen ontmoeten ze twee Duitse meisjes, Nadine en Silke. Silke is een Oeganees / Chinees meisje dat is opgenomen in een Duits pleeggezin. Ze is volgens Ronald "het mooiste negermeisje ter wereld". Fräser daarentegen gaat voor de beeldschone blonde Nadine. Echter wanneer Ronald en Fräser besluiten achter de meisjes aan te gaan zijn zij verdwenen. Ze gaan ze met de kano achterna maar zonder succes. 
Ze blijven die nacht op een eilandje in de Dordogne rivier. Als Ronald zichzelf in de open natuur helemaal naakt heeft gewroet en Fräser ook niet al te fris wakker word besluiten zij voortaan of in een hotel of bij twee mooie dames in de tent te blijven slapen. Op diezelfde dag ontmoeten Ronald en Fräser de dames weer. Ze gaan bij hen aan wal en nadat ze vier uur lang over vanalles en nog wat hebben gepraat vertrekken ze weer. De vrouwen nodigen Ronald en Fräser uit om ook eens bij hen op de camping te komen. Ronald en Fräser hadden geen aansporing nodig; ze stapten praktisch meteen in de kano en varen achter Nadine en Silke aan. Ze dineren met z'n vieren en gaan kort daarop dansen op een of ander dorpsfeest.

Ronald voelt zich zeer aangetrokken tot Silke, maar toch blijft Reza de hele tijd door zijn hoofd spoken. Reza is geestelijk niet helemaal oke.Ze heeft last van een minderwaardigheids complex, ze is paranoïde en een seksverslaving . Ze heeft al meerdere keren overspel gepleegd en haar geestelijke gestoordheid werd alleen maar erger. Vandaar ook dat Ronald het met haar heeft uitgemaakt. 
Fräser geilt op Nadine. De meisjes vinden de jongens ook leuk. Onder het versieren van de meisjes zijn Ronald en Fräser ook constant bezig met literatuur. Na het regionale gedans van de plaatselijke 40+'ers besluiten de vier mensen naar de tenten te gaan.

Als ze volgende morgen wakker worden gaan Ronald en Fräser een stukje in de rivier zwemmen. Fräser verteld dat hij "godverdomme heeft geneukt". Ronald vraagt of hij dan geen condooms bij zich had. Fräser antwoordt dat Nadine die had. "Wat is het probleem dan?" vraagt Ronald. "SAMARINDE natuurlijk!" zegt Fräser. Samarinde is Fräser’s vriendin die Fräser vlak voor het vertrek Fräser een belofte liet afleggem dat hij niet zou vreemdgaan. Fräser heeft er nu veel spijt van dat hij met Nadine naar bed is geweest. Hij vindt haar onwijs leuk en is eigenlijk ook wel verliefd op haar, maar Samarinde komt altijd op de eerste plaats. 
Nadat de vrouwen de camping hebben verlaten gaan Ronald en Fräser nog een stukje kanoën. Nadat ze terug zijn besluiten ze om naar Nederland terug te keren. Ze stappen in de auto en vertrekken. Onderweg komen ze erachter dat ze de creditcard van de moeder van Fräser kwijt zijn geraakt, dus moeten ze het kwa geld rustig aan doen.

Onderweg stoppen ze in een wegrestaurant en nemen een vrij goedkoop menuutje. Hierna belt Ronald naar Dani (een vriend van hem) en vraagt hoe het met hem is. Dani’s vrouw / vriendin is namelijk zwanger. De baby was die morgen gezond en wel geboren, maar Dani verteld ook dat er iets met Reza aan de hand is, maar omdat Ronald maar 5 franc bij zich heeft kan hij niet het hele verhaal horen. 
Nu is het Ronald’s beurt om te rijden. Maar als Fräser in slaap gedommeld is draait hij om en keert terug naar de plek waar ze vandaan kwamen. Hij wil weer terug naar Silke. 
Eenmaal aangekomen vindt hij haar op een muziekfestival. Ze knijpen ‘m ertussenuit en hebben weer seks. Aan het einde van het boek vraagt Silke hoe je “ik hou van jou” zegt. Ronald antwoordt hierop: “Ik ook van jou”

 

Personages:

 

 • Ronald is de hoofdpersoon. Hij is 24 jaar oud, en afgestudeerd in Letterkunde. Hij wil later schrijver worden; Literatuur is zijn leven. Hij is momenteel bezig met een boek over hem en Reza. Ronald is niet het leider type; hij volgt orders liever op dan dat hij ze moet uitdelen. Hij vergeeft mensen snel, ookal is het nog zo vreselijk wat ze gedaan hebben. Dit is duidelijk te zien aan de relatie met Reza. Ronald is nog verliefd op zijn ex, aangezien hij gedurende het hele boek aan haar denkt.
 • Reza komt niet in het boek voor, maar ze wordt goed beschreven door de flashbacks en gedachten van Ronald. Reza is een tenger meisje met donker haar. In het begin van het verhaal wordt ze beschreven als een lief en spontaan meisje. Ze houdt heel erg veel van Ronald en is in sommige opzichten een beetje kinderlijk maar toch volwassen. Ze houdt van experimenteren en is erg actief qua seks. Maar naarmate het verhaal vordert blijkt zij helemaal niet zo leuk te zijn, ze is ziekelijk jaloers en erg labiel. Ze is vreselijk onzeker en neurotisch. Haar buien zijn wisselvallig en is een onstabiel geval.
 • Fräser is Ronald’s beste vriend. Hij is fors, maar hij geeft dat niet toe en noemt zichzelf gespierd. Zijn leven gaat om 2 dingen, literatuur en liefde. En als je die bij elkaar doet krijg je seks, constateerden hij en Ronald. Fräser heeft een vriendin, Samarinde, maar bedriegt haar met Nadine. Fräser is een jongen met een sterke eigen wil, maar is ook bereid dingen op te geven voor Ronald.

 

Thema:

 

Het thema van “Ik ook van jou” Liefde en Vriendschap.

De liefde van Ronald en Fräser voor respectievelijk Reza (en Silke) en Samarinde speelt een belangrijke rol in het verhaal. 

 

Motieven:

 

- De vriendschap tussen Ronald en Fräser. 
- De vele flashbacks waarin Ronald terugdenkt aan zijn relatie met Reza en hoe die tot een einde kwam. 
- In die flashbacks, en ook in het verhaal zelf, komt erg veel seks voor.

- Fräser heeft spijt van het feit dat hij is vreemdgegaan met Nadine, en besluit, uit liefde voor zijn vriendin Samarinde, terug te keren naar Nederland. 

 

Titelverklaring:

 

Ronald schrijft een boek over de relatie tussen hem en Reza, en dat heet “Ik ook van jou”.
Het is een soort dagboek waar hij alle details van hun beschrijft.

 

Het laatste wat er gezegd wordt in het boek, wanneer Ronald op de dansvloer beseft dat hij echt verliefd is op Silke, zegt hij: “Ik ook van jou”.

Structuur en Perspectief:

 

Er zitten 2 duidelijke verhaallijnen in het boek, namelijk de vakantie in Dordogne waarbij Ronald zijn 2e echte liefde, Silke, ontmoet, en de relatie met Reza, zijn 1ste  echte liefde. Beide verhaallijnen zijn chronologisch qua opbouw. 

Het boek is verdeeld in hoofdstukken, maar die hoofdstukken zijn niet genummerd of genaamd.

 

Je beleeft het verhaal door de ogen van Ronald, de hoofdpersoon uit dit verhaal. In het boek is de

ik-vertelsituatie gebruikt, want je komt alleen te weten hoe Ronald denkt over bepaalde gebeurtenissen. Ook zijn het alleen maar Ronald’s flashbacks die je meemaakt.
De schrijver van het boek heet ook Ronald, maar er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het verhaal autobiografisch is.

 

 

Tijd en Ruimte:

 

Het verhaal speelt zich voor het grootste deel af op een "Familieriviertje" bij het plaatsje Argentat in Frankrijk. Het vertrek naar Frankrijk in het begin van het verhaal en de flashbacks over Reza, spelen zich af in Nederland.

Het verhaal over Ronald en Reza is het verleden dat wordt verteld in flashbacks en het verhaal van het heden in de vakantie van Ronald en Fräser in Frankrijk. De vertelde tijd is ongeveer 4 dagen, het begint als ze op vakantie gaan en eindigt als ze op het feest zijn. De verhalen spelen zich beide af rond 1990, de vakantie speelt zich af inde zomer.

 

Beoordeling:

 

Dit boek was over het algemeen makkelijk te lezen. Taalgebruik was op momenten nogal grof en brutaal, maar dat is nou juist het taalgebruik van jongeren. Ik weet niet of de schrijver dit met opzet heeft gedaan, maar het maakt het boek al een stuk aantrekkelijker voor jongeren.

Er gebeurt echter niets spannends, dus het was geforceerd lezen op veel momenten

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ook van jou door Ronald Giphart"