Flaptekst
Machtsstrijd en onmogelijke liefde in een meeslepend familie-epos waarin middeleeuws Nederland op betoverende wijze tot leven wordt gewekt.
Eerste zin
De slagen van de noodklok dreunen over het dorp, zwaar en dreigend.
Samenvatting
Deel I
Het boek begint met de aanval van de West-Friese op Alkmaar. Katelijne en Oda besluiten om de herberg te beschermen van de brandende pijlen met Emmers water. Katelijne staat op het dak en merkt dat de West-Friese zich terug trekken en er nog een paar mannen uit Alkmaar achter ze aan rennen, niet al te ver natuurlijk want de stad heeft ze hard nodig. De stad is flink aan puin geschoten door al e brandende pijlen die in de rieten daken sloegen. Na de aanval komt een geestelijke langs om te vragen of de familie Voppen bij hun kan verblijven omdat hun huis tot de grond gelijk is gemaak. Wanneer Willem II het bericht hoort dat Alkmaar weer is aangevallen vertrekt hij met spoed naar Alkmaar. Wanneer in Alkmaar de inwoners tot rust zijn gekomen besluiten ze in overleg dat Alkmaar stadsrechten moet krijgen.
Willem II ziet het einde van een moeizame tocht door de modderige wegen en zijn kiespijn waar hij veel last van heeft wanneer hij de kerktoren van Alkmaar ziet. Hij komt de dorp in en ziet hoe de stad er aan toe is. Wanneer hij de dorp in is merkt hij dat Alkmaar al wat stadse trekjes krijgt. Hij zou Alkmaar graag stads rechten geven alleen twijfelt hij er wel nog over. Uiteindelijk weet Katelijne (zijn minnares) hem over te halen nadat ze samen gevrijd hebben. Ze merkt op dat ze in veel gevaar is gekomen na deze aanval van de West-Friese. Omdat Katelijne en Willem II een speciale relatie samen hebben is Willem daar erg gevoelig voor. Hij laat ook de torenburg in Alkmaar bouwen voor extra beveiliging voor de stad. Willem besluit na korte tijd een inval te doen op West-Friesland alleen mislukt dit omdat het land niet begaanbaar is door het moerasgebied en slechte wegen. Ondanks dat de inval is mislukt heeft Willem een paar dorpen weten te veroveren en zijn andere 2 divisies slagen er in Schagen, Heemskerk en een groot deel van het land van Vronen te veroveren. Waneer Willem II hoort dat zijn wettige vrouw in verwachting is maakt hij zich zo snel mogelijk klaar om te vertrekken naar haar. Zijn vrouw heeft al meerdere keren een miskraam gehad dus hij wil nu echt overal bij zijn om zijn vrouw te helpen ook maakt hij de belofte aan God dat hij nooit meer een interactie zal hebben met zijn minnares Katelijne. Eigelijk voelt Willem weinig voor zijn wettige vrouw en verlangt hij het meest naar Katelijne maar hij heeft aan god beloofd dat hij geen enkel moment meer aan haar zou denken. Het lukt hem ook om Katelijne uit zijn hoofd te krijgen en meer waardering te krijgen voor Elisabeth zijn vrouw en ze bevalt uiteindelijk van hun zoon die hij Floris V noemt.
Ondertussen trouwt Katelijne erg snel met een man die ze nadat ze zich over Willem had heen gezet ontmoet heeft. Ze touwt zo snel omdat ze weet dat ze zwanger is van Willem en het niet aan Pieter of de rest van het dorp wil laten merken dat dat zo is. Wanneer ze eenmaal bevalt merkt Pieter al op dat er iets niet klopt en vraagt haar om eerlijk tegen over haar te zijn. Het kind was namelijk veel ste vroeg geboren als het. Van Pieter zou zijn geweest. Maar het kind zag er sterk en gezond uit. Pieter sloeg en greep haar, hij pakte Katelijne stevig aan. Dit is de eerste keer dat Pieter zo agressief deed. Hij had gehoord dat het van Willem II zou zijn geweest maar nam aan dat dat een grapje was. Toch liet hij het kind erkennen als zijn zoon. Alleen vond hij dat Willem haar geld en grond om de herberg op te laten bouwen moet schenken. Wanneer Willem van Katelijne te horen krijgt dat hij ook een bastaard zoon heeft van haar, Willem is daar blij en verrast mee. Hij geeft haar een Grote groene Edelsteen die aan een ketting hangt. Deze is bedoeld voor Allard als hij later groter werd. Hij verteld het alleen aan zijn zus Aleid zodat als er iets met hem zo overkomen dat er wel goed gezorgd voor hem zo worden. Hij krijgt ook nog een dochtertje op 24 april 1255 bevalt Elisabeth van Machteld. Willem vertrekt met Elisabeth naar Duitsland om vergadering te doen.
Wanneer Willem erg lange vergadering moet doen in Duitsland besluit Elisabeth een uitstapje te maken. En ondanks dat ze goed beveiligd is gaat het daar helemaal mis. Elisabeth werd ontvoerd. Willem probeert met alle macht haar te redden maar moet plots de oorlog tegen de West-Friese voeren omdat het ijs nu dik genoeg is op het meer. Dit was de enigste kans die hij had, anders moest hij nog een jaar wachten. Er wordt hem wijs gemaakt dat hij in zijn eentje toch Elisabeth niet kon bevrijden dat zou hem ook nog is in gevaar kunnen brengen. als Willem met zijn leger over het bevroren meer trekt waant hij af met zijn paard (emerald). Hij komt vlak bij een hoop riet te recht en bevind zich opeens in een hinderlaag van de West-Friese. Hij trekt aan zijn paard die met moeite door de gladheid van het ijs omkeert. Hij komt met zijn paard terecht in een wak en zijn paard kan geen kant op. Wanneer de West-Friese op hem afdonderen schreeuwt hij dat hij Willem II is, maar de West-Friese horen en herkennen hem ook niet zonder zijn helm. Hij krijgt een zware klap op zijn achterhoofd. Hier eindigt het verhaal van Willem.
Deel II
Het 2e deel begint bij Aleid die zorgt voor Floris V in zijn jongen jaren. Aleid heeft op dat moment de leiding over hetzelfde rijk. Ze heeft grootse plannen en is er druk mee bezig om alle edelen tot haar te voegen. Floris is daar nog niet zo mee bezig hij is tenslotte maar een jong kind. Floris V heeft een leermeester die Jacob van Maerlant heet. Hij leert Floris van allerlei dingen, maar als belangrijkste hoe hij zich moet voorbereiden op de oorlog tegen de West-Friese die hij in de toekomst moet voeren. Hij doet dit door middel van de geschiedenis aan hem te vertellen en laten horen hoe zijn voorvaderen de fout in zijn gegaan. Ook krijgt hij Latijn, Frans, wiskunde, geografie en muziek van Jacob van Maerlant.
Toch hebben ze er nog een zoontje bij gekregen maar Pieter blijft Katelijne slaan en hard aan pakken. Zodra Pieter bij Katelijne in de buurt komt is ze al gespannen en op hoeden voor een woeden aanval. Alard merkt al aan meerdere dingen dat Pieter niet zijn echte vader is en vraagt het aan zijn moeder of dat klopt. Katelijne schrikt een beertje van zijn vraag maar verteld daarna eerlijk het verhaal en dat hij een bastaardzoon is van de koning Willem II. Ze geeft hem ook de groene edelsteen die Willem haar gaf. Katelijne merkt er bij op dat hij die mag hebben als hij daar oud genoeg voor is. Pieter werd weer agressief wordt tegen Katelijne ze maakt een flinke smak op de grond, er schiet een felle pijn door haar been heen en Katelijne slaakt een kreet uit. Toen Alard dat hoorde pakte hij een lange stok die bedoeld is om het paard mee aan te sporen en probeerde Pieter daar mee te slaan. Dat mislukt, Pieter pakt de stok stevig vast en slaat Alard daar mee. Toen dat gebeurde moest er gelijk een dokter komen voor Alard. Ze hakte ment deze gebeurtenis ook een knoop door, ze wil scheiden van Pieter.
Floris groeit snel op bij zijn tante Aleid, Aleid merkt alleen 1 ding op wanneer zij aan de nacht is dat er ook veel edelen zijn die het niet prettig vinden dat er een vrouw aan de macht is. Graaf Otto is de gene die zich als kandidaat opstelt om het rijk te besturen hij is ook nog is Oom van Floris V. Samen met de edelen vind Otto dat Floris V op de juiste manier moet opgevoed worden en niet bij elk dingetje naar zijn tante hoeven te springen. Wanneer Otto de strijd tegen Aleid wint trekken ze Floris bij haar vandaan. Dit is wel een zwaar kantel punt voor Floris. Hij zag Aleid bijna al als moeder. Toch wordt hij mee genomen en kan Aleid hem amper zien.
Deel III
Deel 3 begint bij Dirk van Teylingen en Floris die voor zijn geboorte dag een paard krijgt, ook al is zijn geboorte dag pas 2 maanden later. Hij vraagt aan Dirk wat het naam van zijn vaders paard was. Dat was emerald en dat spreekt hem wel aan dus geeft hij zijn paard de zelfde naam. Floris spreekt Aleid weinig tot nooit. Hij is zelf ook druk met zijn opleiding als ridder dus krijgt hij ook weinig tijd om naar Aleid te schrijven. Eigenlijk wil Floris zijn moeder nog wel is zien maar dat wordt afgeraden omdat hij het zo druk heeft. Hij vind dat echt helemaal niks maar legt zich er bij neer en besluit dat als hij over 2 maanden 12 zou zijn en dan dus alle macht had om te beslissen zou hebben om dan naar zijn moeder te gaan. Dit bleek later een Fout te zijn want niet veel later stierf zijn moeder ze was erg zwak en ziek. Ze kregen de brief te laat om nog naar haar toe te gaan. Als hij 12 is trouwt hij met Beatrijs op zondag 4 augustus 1269. Ze bleven de komende week in Bruggen en moeten daarna door naar alle andere overige Hollandse steden. Wanneer hij naast Beatrijs ligt is hij nog steeds tot haar uiterlijk aangetrokken maar merkt hij dat hun vriendschap ook uit groeit tot verliefdheid. Samen beleven ze een intieme nacht, iets wat niet meer te onderdrukken was.
Deel IV
Deel 4 begint bij Floris V die na een lange reis bijna thuis is en Beatrijs al lang niet meer gezien heeft. Floris merkt op dat de eerste 3 jaar in hun huwelijk de beste jaren van zijn leven zijn geweest. Hij heeft nu echt een familie, Beatrijs is snel bevallen van een dochtertje wat ze Elisabeth hebben genoemd en nog maar 2 maanden geleden was zij bevallen van een jongen die ze Willem hebben genoemd. Het enigste wat Floris dwars zit is dat hij afstand is gaan houden van zijn tante en hij kan ook niet zo goed overweg met de vader van Beatrijs. Wanneer hij echt bijna thuis is merkt hij op dat er iets niet klopt. En dat is ook zo, zijn enige zoontje is vannacht overleden. Beatrijs en Willem hebben het er allebei erg zwaar mee.
wanneer Pieter plots in de deuropening staat van de herberg van Katelijne, schrikt Katelijne eerst heel erg, hij verteld haar dat hij het liefst weer op nieuw met haar wil proberen en dat hij “echt” veranderd is. Katelijne weigert maar geeft Pieter nog wel een rondleiding door haar nieuwe herberg. Zodra Pieter echt binnen is veranderd hij weer en wordt hij ook weer een agressief. Hij zegt dat ze allebei al heel lang niks meer hadden gedaan (gevrijd). Hij pakt haar hard aan. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat Pieter Katelijne aanrand, want Katelijne stribbelt met alles tegen maar het wil haar niet lukken om hem van zich af te krijgen. Waneer de zoon van Katelijne(………) binnen komt rennen slaat hij Pieter hard op zijn hoofd. En dat wordt Pieter dan ook vitaal.
Bij Katelijne gaat het op het moment ook niet al te soepel. wanneer Pieter plots in de deuropening staat van de herberg van Katelijne, schrikt Katelijne eerst heel erg, hij verteld haar dat hij het liefst weer op nieuw met haar wil proberen en dat hij “echt” veranderd is. Katelijne weigert maar geeft Pieter nog wel een rondleiding door haar nieuwe herberg. Zodra Pieter echt binnen is veranderd hij weer en wordt hij ook weer een agressief. Hij zegt dat ze allebei al heel lang niks meer hadden gedaan (gevrijd). Hij pakt haar hard aan. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat Pieter Katelijne aanrand, want Katelijne stribbelt met alles tegen maar het wil haar niet lukken om hem van zich af te krijgen. Waneer de zoon van Katelijne Alard binnen komt rennen slaat hij Pieter hard op zijn hoofd. En dat wordt Pieter dan ook vitaal. Katelijne zegt tegen haar zoon weg moet naar het leger van Floris. Hij komt daar aan en meld zich bij Floris hij laat de groene edelsteen zien die van Willem II vandaan komt. Floris kan het zelf eerst niet geloven dus vertrekt naar zijn tante (Aleid) om te vragen of Alard echt de zoon is van Willem. Aleid meld dat het echt zo is. De dag er na werd het kamp waar Alard in zat plots aan gevallen. Alard is eerst zoek maar later is hij terecht. De 2 half broers komen samen en Floris zegt dat ze hun verloren tijd in zullen halen.
Tien jaar later
Het laatste deel van het boek begint de dag voordat Floris en zijn legers West-Friesland aan gaan vallen. Ze staan vroeg op en trekken met de vloot over de Zuiderzee. Ze vallen binnen, iets verder dan Schellinkhout en trekken dan door alle andere dorpjes, ze branden Hoorn helemaal plat. Ze graven hun vader (Willem II) op in Hoogwoud. De broers zeggen tegen elkaar dat ze hem mee naar huis nemen en in een mooie kist leggen.
Personages
Katelijne: Een krachtige en moedige vrouw die haar dagen doorbrengt als bierbrouwer in het bruisende Alkmaar. Haar onverwachte rol als minnares van koning Willem II werpt haar in het middelpunt van het verhaal, waar ze een cruciale rol speelt in de complexe gebeurtenissen die volgen.
Willem II: De koning die vastberaden strijdt tegen de West-Friezen en die streeft naar de uitbreiding van zijn rijk en invloed.
Oda: Een sterke en zelfstandige vrouw die werkzaam is in Katelijne's brouwerij, waar ze niet alleen haar vakmanschap toont, maar ook een betrouwbare bondgenoot wordt.
Floris V: De rechtmatige erfgenaam van Willem II, wiens relatie met zijn tante Aleid van Holland doordrenkt is met complexiteit en conflicten.
Florian (Floris van Henegouwen): De zoon van Aleid, die land ontvangt van Floris, maar niet de volledige macht over het grondgebied.
Gijsberts: Katelijne's overleden echtgenoot, herinnerd om zijn liefdevolle en rustige aard, vooral tijdens intieme momenten.
Elisabeth: Een vrouw uit de lagere adelstand, bekend om haar beschermende, liefdevolle en strijdvaardige karakter. Ze is de echtgenote van koning Willem II.
Welmoed en Hubrecht Voppen: Hun huis werd verwoest tijdens een conflict tussen Alkmaar en de West-Friezen, waarna ze gastvrij werden opgevangen door Katelijne.
Aleid van Holland: De tante van Floris, die zich inzet om Katelijne en haar zoon Alard te beschermen tegen de intriges aan het hof.
Alard: De zoon van Katelijne, een sleutelfiguur in het verhaal, geconfronteerd met de complexiteit van zijn afkomst en de intriges die het hof domineren.
Hugo: Een ridder en vriend van Floris V, die een rol speelt in de politieke intriges en de machtsstrijd.
Gerard: Een duistere intrigant aan het hof van Willem II, wiens motieven vaak in nevelen gehuld zijn maar een grote impact hebben op de gebeurtenissen.
Hilde: Een dienstmeid in het kasteel van Floris V, van wie het perspectief inzicht biedt in het alledaagse leven en de spanningen binnen de kasteelmuren.
Machteld: Geboren op 24 april 1255, dochter van Elisabeth en Willem II, wiens toekomst nauw verweven is met de politieke en dynastieke belangen van haar ouders.
Pieter: laatste man van Katelijne, sterft door een klap van Alard.
Dirk van Teylin en Geertrudis: Echtgenoten, waarvan Dirk Floris V helpt om een ware ridder te worden, terwijl ze samen Floris opvoeden.
Jacob van Maerlant: De leermeester van Floris V, die niet alleen onderwijs biedt maar ook een boek schrijft dat van onschatbare waarde blijkt tijdens tijden van oorlog en crisis.
Oom Otto: Na Aleid neemt hij de macht over in het rijk, en neemt hij Floris ook van haar af, hij zou hem opvoeden
Citaat
Citaat 1: ‘Bloed stroomt over zijn gezicht, in een waas ziet hij zijn vijanden op zich afkomen, dan verliest hij het bewustzijn’. Blz 211
Dit is een cruciaal moment in het verhaal omdat het het einde van Willem II betekent. Dit punt markeert een belangrijke wending in de narratief, waar het eerste deel van het boek eindigt en het tweede deel begint. De afloop van Willem II vormt een keerpunt, waardoor de verhaallijn een nieuwe richting inslaat en de lezer zich moet aanpassen aan de veranderde dynamiek van het verhaal.
Citaat 2: ‘Welmoed is niet de enige die sceptisch heeft gereageerd op de omvang van Katelijne buik, in heel Alkmaar is ze weer onderwerp van gesprek’. Blz 143
In dit deel van het boek wordt de complexe relatie tussen Katelijne en Willem II verder uitgediept. De roddels en speculaties in Alkmaar over Katelijne’s zwangerschap onthullen de sociale en persoonlijke spanningen waarmee de personages te maken hebben. Dit fragment biedt inzicht in de sociale dynamiek van de gemeenschap en hoe persoonlijke kwesties publiek worden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van de personages en hun onderlinge relaties.
Citaat 3: ‘Vanaf de bouwsteigers rond de Torenbrug beschieten de Alkmaarders de West-Friesland met pijlen’. Blz 16
Het verhaal begint met deze scène, die onmiddellijk de historische context en de setting van het boek vastlegt. De beschieting vanaf de bouwsteigers rond de Torenbrug door de Alkmaarders plaatst de lezer midden in de actie en vestigt de aandacht op het conflict dat centraal staat in het verhaal. Deze openingsscène zet de toon voor het hele boek en geeft een indruk van de vijandelijkheden en de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt.
Thematiek
Het thema van het boek is familie. Dat komt door de Familiebanden en loyaliteit: De roman verkent de ingewikkeldheid van familiebanden, vooral door de relatie tussen Katelijne en haar zoon Alard, de bastaardzoon van koning Willem II. Katelijne's zorg voor haar zoon en haar pogingen om hem te beschermen en een plek in de samenleving te geven, tonen de diepgaande loyaliteit binnen families. Erkenning en legitimiteit: Een belangrijk aspect van het verhaal is Alard's zoektocht naar erkenning van zijn adellijke familie, ondanks zijn status als bastaard. Dit benadrukt hoe familie niet alleen een bron van steun en liefde kan zijn, maar ook van conflict en strijd om legitimiteit en acceptatie. Machtsdynamiek binnen families: De machtsdynamiek tussen de verschillende leden van de koninklijke familie, zoals de relatie tussen Floris V, de wettige zoon van Willem II, en Alard, wordt grondig onderzocht. Deze dynamiek toont aan hoe macht en erfgoed een familie kunnen verenigen of uit elkaar kunnen drijven. Invloed van familie op beslissingen: De beslissingen die personages nemen, worden vaak beïnvloed door hun familiebanden en -verantwoordelijkheden. Katelijne's keuze om Alkmaar te beschermen en haar relatie met Willem II worden sterk beïnvloed door haar rol als moeder en geliefde.
Motieven
Familie: Familie is een van de belangrijkste motieven, omdat het in het hele boek gaat over generaties van de familie van Willem II. Je merkt ook dat deze familie voor elkaar heel belangrijk is een voorbeeld is dat zelf de bastaard zoon van Willem (Alard)
Onderdrukking: er worden veel beslissingen en oorlogen gevoerd onder druk. Maar ook Katelijne krijgt veel druk van haar man Pieter en hij laat haar allerlei dingen doen, hij vind dat zij naast de brouwerij een herberg moet bouwen en zorgt er eigenlijk voor dat hij alle macht daar over krijgt en als hij hoort dat ze ook nog een zoon heeft gekregen van Willem wordt hij ook nog is erg agressief naar haar.
Brouwerij: Ik vond de herberg ook een belangrijk motief omdat die in het leven van Katelijne een heel belangrijke rol speelt
Moedig: eigenlijk is de hele familie van Willem moedig maar ook Katelijne
Zelfstandigheid: van Katelijne
Emerald: Emerald is de naam van het paard van Willem II en Floris
Motto
Orloghe scuert alle wet, die tlant mach winnen, sijn is tland.
(Oorlog gaat alle wetten te boven, hij die het land veroverd, heeft het land in bezit.)
-anoniem, Rijmkroniek 1 uit de dertiende eeuw
Trivia
Simone van der Vlugt (1966) is een van Nederlands grootste schrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren verkocht. Haar thrillerdebuut De reünie werd meteen genomineerd voor de NS Publieksprijs en is succesvol verfilmd met Thekla Reuten en Daan Schuurmans in de hoofdrollen. Hierna verschenen de thrillers Schaduwzuster, Het laatste offer, Blauw water, Herfstlied, Op klaarlichte dag en In mijn dromen. Aan niemand vertellen, Morgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom vormen de serie met inspecteur Lois Elzinga in de hoofdrol. Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige. In haar laatste thriller, Toen het donker werd, toont Simone van der Vlugt de duistere kant van onze samenleving en hoe een doodgewoon gezin ineens in de criminaliteit kan belanden. Naast thrillers schrijft Simone van der Vlugt historische romans over veelbewogen periodes in de Nederlandse geschiedenis. Eerst verscheen Jacoba, Dochter van Holland, daarna Rode sneeuw in december en in 2015 De lege stad. Meest recentelijk verscheen Ginevra. Met haar werk won Simone van der Vlugt verschillende prijzen, waaronder de NS Publieksprijs voor Op klaarlichte dag. Haar boeken verschijnen onder andere in Engeland, Amerika, Duitsland, Spanje, Latijns-Amerika, Tsjechië, Italië, Denemarken, Hongarije en Litouwen.
Titelverklaring
De titel ‘Bloedlijn’ van Simone van der Vlugt verwijst naar de centrale rol van familiebanden en erfelijkheid in het verhaal. Deze historische roman concentreert zich op de familiegeschiedenis van Willem II van Nederland en hoe zijn afkomst en connecties zijn leven en heerschappij beïnvloedden.
Structuur en perspectief
Structuur: Het boek heeft 55 hoofdstukken met 429 bladzijdes, 441 bladzijdes met het nawoord en 444 bladzijdes met het dankwoord. Er is een duidelijke splitsing naar het nieuwe hoofdstuk. Het boek heeft 4 delen en een stuk met 10 jaar later ze worden gecijferd met romeinse cijfers zoals: I, II, III en IV. Na elk deel maak je een tijdsrong van een paar jaar.
Perspectief: Het boek maakt gebruik van een meervoudig personaal perspectief, wat betekent dat het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van meerdere personages. Hier zijn wat voorbeelden, het heeft een diepere karakterontwikkeling door het verhaal vanuit verschillende personages te vertellen, krijgt de lezer een dieper inzicht in hun gedachten, emoties en motivaties. Ingewikkeldheid van het verhaal kan een meervoudig personal perspectief helpen om een ingewikkeld verhaal te vertellen waarin verschillende verhaallijnen en gebeurtenissen met elkaar verweven zijn. Elk personage kan een ander deel van het verhaal of een andere kant van de gebeurtenissen onthullen, wat bijdraagt aan een rijkere en meer gedetailleerde plot. Spanning en onvoorspelbaarheid, door te wisselen tussen verschillende perspectieven, kan de auteur de spanning verhogen en de lezer nieuwsgierig houden. Het perspectief van het ene personage kan bijvoorbeeld eindigen met een cliffhanger, waarna het verhaal verdergaat vanuit het perspectief van een ander personage, waardoor de lezer gedwongen wordt door te lezen om te ontdekken wat er gebeurt. Thematische diepgang, meervoudige perspectieven kunnen ook bijdragen aan de thematische diepgang van het boek. Verschillende personages kunnen verschillende aspecten van een thema belichten, zoals angst, schuld, of rechtvaardigheid, waardoor het thema vanuit meerdere invalshoeken wordt onderzocht en uitgediept. Verschillende standpunten en meningen kan in een verhaal waarin morele of ethische dilemma's een rol spelen, het interessant zijn om de verschillende standpunten en meningen van de personages te laten zien. Dit biedt de lezer een breder perspectief op de kwesties die aan de orde zijn en moedigt hen aan om kritisch na te denken over de keuzes en acties van de personages.
Decor: tijd & plaats
Decor: "Bloedlijn" van Simone van der Vlugt speelt zich af in middeleeuws Nederland, met name de 13e eeuw. Hier zijn enkele kenmerken van de setting: Middeleeuwse Nederlandse steden: het verhaal speelt zich af in steden als Alkmaar, waar Katelijne als brouwer werkt. Deze steden worden gekenmerkt door smalle straatjes, pleinen en stadsmuren die bescherming bieden tegen bedreigingen van buitenaf. Kastelen en hoven: Er zijn ook kastelen en terreinen ter plaatse, zoals het hof van koning Willem II en het kasteel van Floris V. Deze plaatsen zijn cruciaal voor de politieke intriges en machtsstrijd die zich in het verhaal afspelen. Nederlandse landschappen: Hoewel het grootste deel van het verhaal zich afspeelt in steden en kastelen, komt ook het Nederlandse platteland aan bod. Denk hierbij aan grote velden, rivieren en bossen die op de achtergrond van het verhaal een rol spelen. Historische omgeving: De site beschikt over zorgvuldig vervaardigde historische details uit de 13e eeuw, waaronder historische kleding, architectuur en sociale structuren. Dit draagt bij aan een sfeer van authenticiteit en geeft de lezer inzicht in het leven in deze periode. Conflict gebieden: Er worden ook conflictgebieden genoemd, zoals de strijd tegen de West-Friezen, waardoor de dynamiek van het verhaal van politieke en militaire botsingen wordt versterkt..
Tijd: April 1254 tot juni 1282
Plaats: Alkmaar, Hoogwoud, heel Zeeland, Schagen, Hoorn, Wijdens, Enkhuizen, Ursem, Obdam, Vronen, Oterleek, Medemblik en ergens in England
Schrijfstijl
(De schrijver heeft het verhaal geschreven in een verhaal stijl, er is een duidelijk begin, midden en eind. Er is een middeleeuwse woordkeuze gekozen maar er zitten niet veel moeilijke woorden in. Dialogen kom erg veel terug in het boek, ze zijn bijna het hele boek in een gesprek)
Slotzin
Naar huis.’
Beoordeling
Santino: Mijn leeservaring van het boek is heel verschillend want sommige hoofdstukken trokken me heel erg aan en vond ik ook leuk om te lezen en dat is dan makkelijk om te lezen maar soms bij andere hoofdstukken trok het me niet echt aan en vond het dan heel langdradig waardoor het ook moeilijker werd om te lezen. Het boek is geschreven in een meervoudig personaal perspectief wat het ook moeilijker maakte om te lezen. Het boek is geschreven in 4 delen, een stuk van 10 jaar later en een nawoord en bij elk nieuw deel gaat er heel veel tijd voorbij dus dat was ook moeilijk. De schrijfstijl van het boek is een middeleeuwse woordkeuze gekozen maar er zitten niet veel moeilijke woorden in. Dialogen kom erg veel terug in het boek, ze zijn bijna het hele boek in een gesprek en er is niet een soort hoofdpersoon maar er zijn wel belangrijke personages wat maakt het boek nog bijzonder en leuker om te lezen ook al is het moeilijk. In mijn eerste leeservaring zei ik dat ik het boek rommelig vond dat kwam ook omdat ik net pas begonnen was met het boek maar nu ik daar op terug kijk vindt ik dat helemaal niet omdat ik was net begonnen met het boek en wist er nog niet heel veel van en nu weet ik heel veel en snap ik het gewoon. Nog steeds vind ik het thema leuk en is er niet veel veranderd behalve dat ik het boek nu niet meer rommelig vind.
Max: ik vind dat het boek toch wel een leuk naderhand. Toen ik hem uit had voelde het wel als een goei prestatie. Het boek is erg lang maar trekt je er wel zo door heen. Je komt heel abrupt en met gestrekt been het boek binnen. In hoofdstuk 1 duik je midden en een kleine oorlog. In mijn mening kom je best vaag in het boek en daarom heb ik ook nog niet een idee van hoeveel personages er zijn ik weet wel dat in hoofdstuk 1 de namen Oda en Katelijne veel terug. Het thema en stijl en perspectief is door het kleine stukje nog erg onduidelijk maar na even goed door te lezen wordt alles duidelijk. De tijdsvolgorde loopt chronologisch. Dit vind ik wel fijn want dat maakt het verhaal makkelijker. Er zitten ook weinig moeilijke woorden in en de schrijfstijl is erg prettig. Ik zou dit boek zeker aanraden.
Twee recensies
Recensie 1:
Het nieuwste boek van Simone van der Vlugt gaat over Willem II van Holland, Floris V van Holland, Aleida van Holland, Jacob van Maerlant en andere bekende namen uit de geschiedenis. Ook gaat het over het leven van de gewone man en vrouw in deze tijd en hun verplichtingen ten opzichte van de adel, zoals de heerdiensten. Het is geen saai verhaal met allemaal historische feitjes, maar een spannende geschiedenis die laat zien hoe hard het leven in de middeleeuwen was, niet alleen voor de gewone man en vrouw, maar ook voor de edelen uit die tijd.
Vooral vrouwen hadden het zwaar. Als getrouwde vrouw hadden ze geen rechten en waren volkomen afhankelijk van hun echtgenoot. Dit kon goed gaan, maar ook leiden tot huiselijk geweld. Vrouwen in de politiek, zoals Aleid, werden door mannen vaak niet serieus genomen, ook al waren ze uitstekend in staat om een gebied te leiden. Beide verhaallijnen zien we terug in deze roman.
We beleven de geschiedenis vanuit vier perspectieven: Willem, Katelijne, Aleid en Floris. Dit maakt dat je echt mee kunt leven met deze personages. Je weet wat ze denken, voelen en doen. Daarnaast is het boek in vier delen verdeeld. Deel een over Willem, deel twee over de hele jonge Floris, deel drie over de opleiding van Floris en deel vier over de regeringsperiode van Floris tot aan het verslaan van de West-Friezen
Bron: Recensie van Louise over Bloedlijn (hebban.nl)
Recensie 2:
Bloedlijn is de nieuwe roman van Simone van der Vlugt. Achterin dit boek staan drie bladzijden vol titels van haar hand: ze schrijft sneller dan een recensent kan lezen. Nou is het lezen van Bloedlijn niet bijzonder tijdrovend. Of uitdagend. Ondanks de 445 bladzijden lukt het de schrijver namelijk niet om de perikelen rond Alkmaar in 1254 nagelbijtend spannend neer te zetten. Dat is opmerkelijk, want dat stuk geschiedenis staat juist bol van geweld, verraad, familie-eer, machtswellust, gewone wellust en nog meer geweld: 1254: De West-Friezen, rouwdouwers als ze zijn, vallen met regelmaat Alkmaar binnen en brandschattten wat ze voor de voeten komt. Koning Willem II (graaf van Holland en Zeeland en Koning van het Heilige Roomse Rijk) probeert de West Friezen te onderwerpen maar dat lukt slecht; gelukkig kan hij troost vinden bij de hoofdpersoon van het verhaal: Katelijne. Ze zijn elkaars geheime liefde. Elementen genoeg voor een zinderend verhaal, maar Van der Vlugt krijgt de passie niet op papier. De vertelling mist peper en zout: de gebeurtenissen worden qua spanning niet heftiger dan de tekst van een geschiedenisboek. Jammer en merkwaardig, want we hebben meer boeken van haar gelezen die wél onderhoudend waren. Dit is aardig om te lezen, maar meer niet. Een voorbeeld: Protagonist Katelijne runt haar brouwerij in Alkmaar en is een scherpe observator. Als ze weer een aanval van de West-Friezen ziet aankomen, commandeert ze de mensen in de wijk snel dekking te zoeken en water te halen zodat de huizen niet in brand worden geschoten. We lezen dat de inwoners met klotsende emmers sjouwen, en dat de West-Friezen een hevige aanval doen, en dat de inwoners aan een ramp ontsnappen, maar spannender dan deze opsomming wordt het niet.
Bron: Recensie: Recensie: Bloedlijn – Simone van der Vlugt – Bazarow – Alles over boeken
Vijf vragen
Vraag 1:Waarom word de torenburg gebouwd in Alkmaar
Vraag 2:In welke situatie zit Willem II als hij vermoord wordt
Vraag 3:Waarom trekken ze Floris weg bij Aleid (zijn tante)
Vraag 4:Wat gebeurt er met Pieter als hij opeens na lange tijd tevoorschijn komt in de nieuwe herberg van Katelijne
Vraag 5:Wie is de opvolger van Floris V en hoe lang leeft hij
Antwoorden op de vragen:
Vraag 1: de toren burg wordt samen met het geven van stadsrechten gebouwd om Alkmaar een veiligere en betere stad te maken.
Vraag 2: als Willem met zijn leger over het bevroren meer trekt waant hij af met zijn paard (emerald). Hij komt vlak bij een hoop riet te recht en bevind zich opeens in een hinderlaag van de West-Friese. Hij trekt aan zijn paard die met moeite door de gladheid van het ijs omkeert. Hij komt met zijn paard terecht in een wak en zijn paard kan geen kant op. Wanneer de West-Friese op hem afdonderen schreeuwt hij dat hij Willem II is, maar de West-Friese horen en herkennen hem ook niet zonder zijn helm. Hij krijgt een zware klap op zijn achterhoofd. Hier eindigt het verhaal van Willem
Vraag 3: Floris woont als kind bij zijn tante Aleid die op het moment Nederland bestuurd, maar er zijn meerdere edelen die het niet fijn vinden als er een vrouw aan de leiding zit. Graaf Otto is de gene die zich als kandidaat opstelt om het rijk te besturen hij is ook nog is Oom is van Floris V. Samen met de edelen vind Otto dat Floris V op de juiste manier moet opgevoed worden en niet bij elk dingetje naar zijn tante hoeven te springen.
Vraag 4: wanneer Pieter plots in de deuropening staat van de herberg van Katelijne, schrikt Katelijne eerst heel erg, hij verteld haar dat hij het liefst weer op nieuw met haar wil proberen en dat hij “echt” veranderd is. Katelijne weigert maar geeft Pieter nog wel een rondleiding door haar nieuwe herberg. Zodra Pieter echt binnen is veranderd hij weer en wordt hij ook weer een agressief. Hij zegt dat ze allebei al heel lang niks meer hadden gedaan (gevrijd). Hij pakt haar hard aan. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat Pieter Katelijne aanrand, want Katelijne stribbelt met alles tegen maar het wil haar niet lukken om hem van zich af te krijgen. Waneer de zoon van Katelijne(………) binnen komt rennen slaat hij Pieter hard op zijn hoofd. En dat wordt Pieter dan ook vitaal.
Vraag 5: Floris V krijgt in totaal 7 kinderen en 7 bastaard kinderen. Hij heeft 2 wettige kinderen die het wel overleven. Jan is zijn opvolger maar overlijd Waneer hij 15 jaar is. Hier stopt de bloedlijn dan ook!
REACTIES
1 seconde geleden