Autisme, een onderwerp dat door de maatschappij nogal eens wordt onderbelicht. Pestgedrag gaat vaak uit naar kinderen met autisme. Nou is het wel zo dat er heel veel verschillende soorten autisme zijn, er zijn eigenlijk evenveel soorten autisme als dat er mensen zijn. Nu is het zo dat bij sommige mensen die autistische symptomen toch wat sterker zijn dan de ‘gemiddelde’ mens. Deze mensen krijgen een diagnose en worden dan autist genoemd. Net of ze een enge ziekte hebben of zoiets dergelijks. Alsof het besmettelijk is en vies. Het klinkt sowieso al een stuk vriendelijker wanneer we zeggen dat het om kinderen gaat met een autistisch stoornis. Veel kinderen met een autistisch stoornis bezitten vaak een buitengewone intelligentie op een bepaald gebied. Kinderen met het syndroom van Asperger zijn vaak rekenwonders. Neem nou een voorbeeld: Albert Einstein. Een man die beroemd werd door zijn natuurkundigen van zijn tijd (en aller tijden), maar wel het syndroom van Asperger had. Ook pestgedrag gaat vaak uit naar kinderen met autisme. Er is een verschil in de denkwereld van een kind met autisme en een kind zonder autisme. Daarom worden kinderen met autisme te vaak verkeerd begrepen en zijn ze al snel onderdeel van pestgedrag. Toch weten veel mensen nog niet goed wat autisme nou eigenlijk is.

Wat is autisme?

Veel mensen weten niet wat autisme nou eigenlijk betekend.

Autisme is een ernstige ontwikkelings stoornis, waar er heel veel verschillende soorten van zijn.
Het is een handicap die niet onmiddellijk zichtbaar is, maar die langzamerhand duidelijk wordt. 
Autisme komt voor bij verschillende niveaus, van heel dom tot hoogbegaafd.
Daardoor word er van veel autisten veel verwacht, omdat ze een hoge intelligentie kunnen hebben, en omdat er meestal niets bijzonders aan die persoon te zien is. Autisten zijn vaak heel erg teruggetrokken, en gaan niet zelf met mensen om.
Ze leven helemaal in hun eigen wereldje, ze praten vaak, eigenlijk bijna altijd, in hunzelf. Hij/zij loopt vaak gewoon buiten rond en dan loopt hij gewoon te springen en kan je hem zien rondfladderen.
Hij begrijp ook niet of nauwelijks wat anderen tegen hem zeggen, hij trekt zich er niets van aan.
Al probeer je een gesprek met een autist aan te knopen en ze zijn met iets druk bezig, krijg je vaak geen gehoor.
met de meeste autisten, die zwaar autistisch zijn, kan je geen gewoon gesprek voeren. Je krijgt vaak antwoorden terug, die hij/zij ooit gehoord heeft in bijv. een film. of ze zeggen niets terug.

Het gedrag van een autist kan van moment tot moment heel erg verschillen.
Dan is diegene heel erg blij, en een minuut later kan diegene drift of huil aanvallen hebben, waarbij hij van alles kapotslaat enz., of een mens die in de buurt staat gewoon zonder reden in elkaar slaat.
Zo zijn er veel van die onverwachte gebeurtenissen, die echt meerdere keren per dag gebeuren.
Autisten zijn dus heel vaak onrustig en heel druk.
Ze kunnen ook heel erg slecht tegen veranderingen en willen altijd regelmaat.
Al komt er een onbekende op bezoek die normaal nooit komt, kan een autist heel erg driftig worden, en kan helemaal in paniek raken. Zulk soort dingen zijn vaak heel erg storend voor anderen. Ze hebben een bepaalde ritme nodig, elke dag hetzelfde.

Waaraan herken je een autistisch iemand?


Je kan autistische mensen aan meerdere dingen herkennen voorbeelden hiervan zijn bijv. het teruggetrokken gedrag van deze mensen. Ze hebben bijna geen sociaal contact en leven helemaal in hun eigen wereldje. Als je een gesprek met zo iemand wil voeren krijg je vaak geen gehoor of je krijgt antwoorden die hij/hij bijvoorbeeld in een film gehoord heeft. Ze nemen taal vaak letterlijk op, ze zijn gericht op 1 onderwerp op activiteit. Vaak kunnen ze uren bezig blijven met dezelfde activiteit bijvoorbeeld heel de tijd de kraan open en dicht draaien. 
Het gedrag van autistische mensen kan van moment tot moment verschillen. Dit kan veroorzaakt worden doordat hun dagritme verstoord wordt. Ze houden van een vaste regelmaat en kunnen slecht tegen veranderingen. Als er toch iets veranderd kan een autist driftig worden of helemaal in paniek raken. Mensen die autistisch zijn snappen de regels die gesteld worden ook vaak niet. Ze snappen bijvoorbeeld niet dat het niet hoort dat als je ergens op visite bent in alle kamers gaat kijken
Ook fobische angsten, agressiviteit, hyperactiviteit en zelfverwonding zijn kenmerken van een autistisch persoon.

De behandeling van autisme.


Eigenlijk is autisme bijna niet te behandelen, er zijn wel therapieën, waar er allerlei dingen worden aangeleerd die ze uit zichzelf niet zomaar zouden doen omdat ze het eigenlijk onzin vinden. Een voorbeeld hiervan is iemand een hand geven als je jezelf voorstelt. Er zijn nog steeds geen medicijnen uitgevonden die mensen kunnen genezen. De enige behandeling die lijkt te helpen is om een autistisch iemand op te laten groeien in een aangepaste omgeving waar alles op z’n vaste plaats ligt en waar het dagritme heel strikt is. Deze behandeling leidt tot een beter gedrag en een betere ontwikkeling.

Hoe ga je met een autist om?


Wees heel geduldig en beloon ze vaak. Het is heel belangrijk dat er een duidelijke dag planning bestaat, want ze houden niet van verrassingen, zelfs niet van cadeautjes, daarom kun je cadeautjes beter in doorzichtig papier inpakken of van te voren al samen in pakken, zodat ze weten wat er inzit. Ook is het heel belangrijk dat je rustig en duidelijk overkomt. Je kan beter geen spreekwoorden of uitdrukkingen gebruiken omdat ze taal letterlijk nemen.

Het is moeilijk om een goede methode te vinden omdat het lang duurt voordat je een autist begrijpt. 
Maar er zijn wel enkele methodes, O.a. Sonrise-, Dolfijn- en de Teatch-methode.

Het is moeilijk om een goede methode te vinden omdat het lang duurt voordat je een autist begrijpt. 
Maar er zijn wel enkele methodes, O.a. Sonrise-, Dolfijn- en de Teatch-methode.

Sonrise-methode:
Hierbij spelen de ouders met een kind in een kamer waarbij een kind zo min mogelijk afgeleid kan worden. Alleen al witte muren en lichte vloerbedekking helpt al veel.
Ook is het kind de leider en niet de ouder, anders kan het kind kwaad worden. Het is slim om het kind vaak in de ogen te kijken, want dat is erg moeilijk voor een autist.

Dolfijnmethode:
Dat is dat autistische kinderen met dolfijnen zwemmen. Sommigen maken dan contact met de dolfijnen en er wordt beweerd dat ze dan ook beter contact maken met mensen. Soms ontstaat er echt een band tussen de autist en de dolfijn. Mensen weten nog steeds niet precies hoe dat kan.

De Teatchmethode:
Dit is een methode die vooral op scholen waar autistische kinderen op zitten wordt gebruikt.
De kinderen hebben allemaal een langwerpig bord waar pictogrammen op hangen van wat ze die dag gaan doen. De pictogrammen van de dingen die gedaan zijn worden dan weggehaald. Zo weten de kinderen precies wat ze gaan doen en is alles voorspelbaar. Dat is voor sommige autisten de beste manier. Autisten kunnen namelijk boos worden als hun schema wordt veranderd.

De beroemdste 3 kenmerken van autisme.

  1. Kernautisme: als je kernautisme hebt, kun je moeilijk contact maken met mensen.
    Je vind het ook erg moeilijk om andere mensen te begrijpen. Je bent het liefst ook altijd alleen. Je kunt dan ook niet zo goed leren en praten. (dat is niet bij iedereen) je doet dan ook vaak alleen dezelfde dingen zoals wiebelen op je stoel. Dat geeft die kinderen dan vaak een rustiger gevoel. Die kinderen vermijden dan ook vaak prikkels door nergens naar te kijken of haar of zijn oren dicht te drukken. Dat geeft die kinderen dan meer rust.
  1. PDD-NOS: Dit is een vorm van autisme waarbij je niet alle kenmerken van autisme hebt. Je bent normaal intelligent, maar je hebt moeite om alle informatie bij elkaar te puzzelen.
    Als je PDD-NOS hebt heb je vaak even extra tijd nodig om de puzzel in je hoofd te maken. Als dan bij haar of zijn hoofd te vol zit lukt dat niet meer. Maar met speciale hulp kunnen die kinderen leren om met informatie om te gaan en om te gaan snappen wat mensen bedoelen. Want kinderen met PDD-NOS vinden het moeilijk om andere mensen te begrijpen. Je kan dan gewoon weer redelijk en normaal leven lijden. PDD-NOS heeft Bouke.
  1. Stoornis van Asperger: Deze stoornis is genoemd naar de ontdekker: professor Hans Asperger. Hij ontdekte dat kinderen met deze stoornis goed kunnen leren en praten maar toch problemen hebben met contact maken. Mensen denken vaak: dat is een slimme jongen of dat is een slim meisje. Maar er is wel iets aparts aan hem of zij. Je vind bij die stoornis ook moeilijk om andere mensen te begrijpen. Meestal praten die kinderen alleen met andere mensen omdat hij of zij iets wil weten. Niet omdat die kinderen graag willen weten hoe het met je gaat. Iemand die de stoornis heeft is vaak ook ergens een kei in. Bijvoorbeeld is die een kei in het heelal. Dei kan er dan ook uren over blijven vertellen. Hij of zij begrijpt dan niet

 zo goed als andere kinderen naar zijn verhaal. Dan denken die kinderen dat verhaal is toch hartstikke interessant wat ik vertelt? Die kinderen zijn dan vaak gericht op zich zelf en op niemand anders.

Eindconclusie

Autisme is een veelomvattend begrip. Ieder kind is uniek en heeft zijn eigen talenten en kwaliteiten. Wanneer kinderen problemen hebben die uit een ontwikkelingsstoornis voortkomen en een diagnose hebben gekregen, worden ze al snel autist genoemd. Veel mensen denken dat een autist niet veel meer in zijn mars heeft, maar dit is absoluut niet waar.


Autisme is een stoornis waarbij problemen optreden in het verwerken van informatie in de hersenen. Hierdoor zijn er problemen op het gebied van sociaal contact, communicatie, voorstellingsvermogen, het tonen van emoties en veranderingen.
Doordat mensen de denkwereld van autisten niet snappen wordt er vaak verkeerd gereageerd op autisten. De kinderen met autisme gedragen zich misschien wel anders dan anderen, maar dit wordt voor een groot deel bepaald door de omgeving van het kind. Hoe de ouders, familie, leerkrachten en verzorgers met het kind omgaan kan een grote invloed hebben op het kind. Mensen die moeite doen om het kind te begrijpen en om er meer inzicht in te krijgen, zijn vaak sneller bereid aanpassingen te maken. Dit zal het gedrag en levensgeluk van het kind in de meeste gevallen verbeteren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.