Kinderarbeid
- Wat is kinderarbeid
- Geschiedenis
- In Nederland
- Soorten kinderarbeid
- Oorzaken
- Gevolgen
- Kinderwet
Fairtrade
- Wat is fairtrade
- Wat doet fairtrade
- Waarom is fairtrade nodig
- Waarom heb je fairtrade producten
Lageloonlanden
- Wat zijn lageloonlanden
- Wat zijn de grootste lageloonlanden
- Waarom zijn de producten daar zo goedkoop
- Verschil lageloonlanden en rijke landen
- Krijgen werknemers genoeg betaald
- Hoe gaat de handel in lageloonlanden
Import/export
- Wat is het
- Illegale import en export
- Legale import en export
- Vervoer
Broeken
- Verschil merkbroeken en goedkopere broeken
- Herkomst van de broek
- Materiaal broeken
- Geschiedenis
- Tijdens de koude oorlog
- Soorten broeken
Labels
- Made in?
Kinderarbeid
- Wat is kinderarbeid
Je hebt kinderarbeid kinderen het grootste deel van de dag moeten werken voor geld, spullen en bijvoorbeeld eten. Zij kunnen hierdoor niet naar school gaan en daardoor geen goeie toekomst hebben. Over heel de wereld zijn er meer dan 186 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud die werken om geld te verdienen. Kinderarbeid kom meestal in arme landen voor zoals Cambodja en Afghanistan. Maar de meeste kinderarbeid komt voor in India. Vaak moeten zij meer dan 10 uur per dag werken, in de kou of juist in een enorme hitte doen ze vaak zwaar werk dat eigenlijk een kind niet aan kan. Veel spullen die wij meestal gebruiken worden door deze kinderen gemaakt zoals bijvoorbeeld eeen voetbal, lucifers, vuurwerk, tapijtje.
Ik geef nu een paar voorbeelden van soorten werk die door kinderen gedaan moeten worden:
- In een hotel werken om kamers schoon te maken en in de keuken helpen.
- Pennen op straatverkopen
- Hout sjouwen die gebruikt worden door steenovens
- Plastic verzamelen voor hergebruik, vaak op vuilnisbelt
- Schoon maken bij rijke mensen
- Planten bestuiven in kwekerijen
- Stenen met hamer breken bij een steenfabriek
- Dragen van bakstenen
- Borduurwerk
- Wapens maken, kinderen die in de oorlog mee moeten werken
- Geschiedenis
Kinderarbeid kwam in de 19de eeuw nog voor. Kinderen moesten werken in fabrieken, maar soms ook thuis. In Derde Wereld landen (landen in ontwikkeling waar we ontwikkelingshulp aan geven), is kinderarbeid nog heel gewoon.
In 1874 werd het Kinderwet van Van Houten van Samuel van Houten ingesteld, waardoor kinderarbeid verboden werd. Toch hielp deze wet de eerste decennia's (10 jaar) nog niet, want de uitvoering van de wet werd nog niet gecontroleerd. Toen in 1901 de leerplicht werd ingevoerd, kwam er een eind aan kinderarbeid.
Vroeger was ook in de Verenigde Staten en Engeland veel kinderarbeid. Aan het begin van de 19e eeuw werkten in Engeland veel kinderen in de mijnbouw.
- In Nederland
Vroeger hielpen kinderen al veel mee thuis de kinderen moesten dit doen omdat anders het gezin te weinig eten hadden om te kunnen overleven. De kinderen van boeren moesten bijvoorbeeld helpen op het land waar zij in de zomer en lente hielpen met oogsten. In de winter en herfst hielpen de kinderen in de huisnijverheid (werkzaamhezen die in het eigen huis worden uitgevoerd.). hier hielpen de kinderen met het maken draden waar kleding van gemaakt moest worden. Ook hielpen kinderen in de winkel of op de werkplaats. De kinderen werkten in deze tijd hard maar er was nog wel tijd voor te spelen met elkaar.
- Soorten kinderarbeid
▪ In de textielfabriek werken door kleding te maken.
▪ In de industrie werk te doen door tapijten te knopen.
▪ Op het land te werken op plantages of rijst en mais velden.
▪ In de mijn werken door stenen klein te hakken.
▪ In de dienstverlening te werken dor schoenen te poetsen.
▪ Als huishoudhulp te werken door schoon te maken en alle andere taken die hierbij horen.
Als kindsoldaten in het leger te werken.
Zijn er organisaties die er iets tegen doen?
Er zijn verschillende organisaties die mensen helpen in landen waar kinderarbeid voorkomt. Deze organisaties vechten vooral voor de rechten van de mens en vooral het kind. Voorbeelden zijn: Oxfam Novib, Unicef, Amnesty International, Fair Trade en Max Havelaar
- Oorzaken
Voor het bestaan van kinderarbeid zijn verschillende oorzaken te noemen:
Veel mensen in India leven in grote armoede voor veel gezinnen zijn er te weinig inkomsten om het hele gezin te kunnen onderhouden. Daarom moeten kinderen van hun ouders werken voor meer inkomsten.
Voor veel volwassenen is geen werk te vinden. Dit komt voor een deel, doordat de kinderen dit werk doen. In plaats van dat de ouders werken voor geld, werken de kinderen. Een andere reden hiervoor is dat de bevolking snellen stijgt dan het aantal banen in India.
De reden dat kinderen het werk doen dat de ouders ook zouden kunnen doen, is dat kinderen goedkoper en handig zijn. Vooral in de textiel kunnen werkgevers de kleine handen van de kinderen goed gebruiken. Kinderen laten over algemeen meer over zich heen lopen en bieden minder weerstand dan volwassenen. Ze zijn eigenlijk ook werkeloos.
- Gevolgen
Kinderarbeid heeft grote gevolgen voor de kinderen. Deze gevolgen zijn te verdelen in geestelijke en lichamelijke gevolgen.
Geestelijke gevolgen:
-De kinderen lopen, doordat ze niet naar school gaan, een grote achterstand in hun geestelijke ontwikkeling op. Door deze achterstand krijgen ze ook geen kans om hogerop te raken, ze zijn niet geschoold en zijn in de ogen van veel werknemers alleen geschikt om te werken in fabrieken of op het platteland.
-Ook doordat ze hun ouders weinig zien word de ontwikkeling belemmerd. De kinderen moeten veel uren per dag werken en als ze thuis komen eten ze en gaan dan direct slapen. Het contact met de ouders is dus minimaal. Er zijn ook kinderen die hun ouders bijna nooit zien omdat ze slapen en eten op hun werkplek.
Lichamelijke gevolgen:
-Door het harde werken en te weinig slapen raken de kinderen uitgeput. De kracht in hun lichaam neemt af en veel kinderen zijn regelmatig ziek. Voor de zieken is er geen of bijna geen zorg. Medicijnen zijn er niet en al helemaal geen ziekenhuizen waar ze kunnen verblijven als ze ziek zijn.
-De kinderen in de fabrieken werken hele dagen in een donker ruimte met weinig frisse lucht. Doordat ze zo weinig daglicht hebben gaan ze steeds slechter zien.
-Veel kinderen en dan vooral meisjes worden mishandeld, misbruikt en verkracht. Hun werkgevers weten toch dat de kinderen er niet tegen ingaan.
- Kinderwet
Samuel van Houten probeerde de kinderarbeid in fabrieken te stoppen door met de Kinderwet van Van Houten te komen. Kinderen jonger dan 12 jaar mochten niet meer in een fabriek werken. Door de tweede kamer werd er gestemd met 64 voor en 6 tegen. Dit gebeurde in 1874. Hoewel de Kinderwet van Van Houten was aangenomen toch bleven er kinderen in de fabrieken werken omdat het gezin anders niet kon overleven.
Toen kwam de leerplichtwet in 1901. Door deze wet moesten kinderen van 6 tot 12 jaar oud naar school gaan. De wet werd net aangenomen met 50 voor en 49 tegen doordat de politicus Francis David Schimmelpenninck van zijn paard was gevallen en niet tegen kon stemmen. De kinderen gingen vanaf nu naar school. De kinderen met arme ouders konden gratis naar de Klompenschool die betaald werd door de overheid. De kinderen met rijke ouders moesten betalen om naar school te gaan.
Fairtrade
- Wat is fairtrade
Fairtrade betekend eerlijke handel. Ook betekend als het Max Havelaar keurmerk. Het doel is om producten op de markt te brengen, waarvoor een eerlijke prijs word betaald aan de mensen die het maken in de ontwikkelingslanden, en ook dat de mensen die de producten maken goed kunnen leven. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Waarbij er aan gedacht word voor mileuvriednelijke producten. Door een goedgekeurde Fairtrde product te kopen help je al mee aan de vooruitgang van mensen die het een stuk minder hebben dan wij. Weredwijd zijn er 10 Fairtrade regels bedacht, degene waarbij Fairtrade zich opbouwt:
1. Kansen bieden aan kansarme producten
2. Transparantie
3. Eerlijke handelsvoorwaarden
4. Verantwoord prijzen, leefbare lonen Geen kinderarbeid, geen gedwongen kinderarbeid
5. Gelijke kansen
6. Verantwoorde arbeidsomstandigheden
7. Capaciteitsopbouw
8. Zorg voor het milieu
9. Promotie voor Fairtrade
- Wat doet fairtrade
De Fairtrade organisatie zorgt op verschillende manieren voor eerlijke handel:
Ze betalen bijvoorbeeld de producten hogere prijzen dan dat de andere bedrijven doen. Ze vertellen de producten hoe ze hun producten kunnen verbeteren, waardoor ze aantrekkelijker worden voor de rijkere landen. Dit doen ze omdat de kwaliteit van de producten vaak lang niet kan tippen aan de kwaliteit van producten die gewoon uit de rijkere landen komen. Er worden contracten gesloten met de producten voor een lange tijd zodat de producten er zeker van zijn dat ze niet opeens een klant minder zouden hebben, maar een contract hebben waardoor de klant (in dit geval Fairtrade) niet zomaar weg kan lopen als het niet bevalt. Er word gedacht aan de milieuregels in de derde wereld landen. Veel bedrijven laten troep achter zodra ze de producten in handen hebben, en denken hierbij verder niet aan het milieu in dat land. Dit houdt in dat ze het mileu gewoon vervuilen. Fairtrade houdt zich bezig met het milieu en ook met het transport van de producten naar ander landen zorgt de organisatie dat dit super duurzaam gaat. Ze willen ook naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen in de derde wereld landen, dit zijn de arme landen.
- Waarom is fairtrade nodig
in Azië en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren continu in onzekerheid over hun inkomen. Daarnaast zijn ze overgeleverd aan de sterk fluctuerende (op en neer gaan) wereldmarktprijs, waardoor de opbrengst van de oogst vaak te laag is om het hele gezin te kunnen onderhouden. Zonder een betrouwbaar inkomen kunnen ze niet investeren in hun onderneming, de toekomst van hun kinderen en in de gemeenschap
Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten. Hierdoor blijft de armoede in stand. Fairtrade helpt de boeren in die moeilijke omstandigheden.
Plantagewerk kenmerkt zich nog vaak door te lage lonen en slechte werkomstandigheden, terwijl vakbonden op afstand worden gehouden. Het meest kwetsbaar zijn werkers zonder vast contract: seizoenarbeiders en andere tijdelijke arbeidskrachten.
- Waarom heb je fairtrade producten
Fairtrade staat voor eerlijke handel. Dit betekent dat producten van Fairtrade producten een eerlijke prijs krijgen voor het product, en dat er eerlijke lonen betaald worden. Fairtrade is een duurzame vorm van handel, omdat door de eerlijke lonen de arbeiders een beter kans om een beter leven te krijgen. Met extra inkomsten, worden scholen gebouwd, waterputten aangelegd en nog veel meer op. Fairtrade producten maken voor deze mensen het verschil tussen overleven en ontwikkelen. Veel producten zoals kleding en voedingswaren zoals cacao, koffie suiker en thee worden vaak in ontwikkelingslanden gemaakt. Maar de mensen die hier heel hard voor werken krijgen extreem lagen lonen, of soms helemaal niks. En vaak moeten kinderen hier vaak aan meehelpen.
Lageloonlanden
- Wat zijn lageloonlanden
Een lage loon land is een land waar mensen maar weinig betaald krijgen voor hun werk. Veel bedrijven uit West-Europa en Amerika laten daarom hun producten maken in dit soort landen. Dat kost de bedrijven minder geld, waardoor de producten goedkoper kunnen worden verkocht. Er is wel veel kritiek op deze landen: dat kan zijn omdat er soms kinderarbeid is. En kinderen dus moeten werken terwijl ze eigenlijk op school horen te zitten. De mensen werken niet onder fijne omstandigheden. Lageloonlanden maken alles zo goedkoop omdat ze zelf ook niet veel geld hebben voor hun land. Dat kan komen door natuurrampen, er zijn ook vaak burgeroorlogen en dat is dat de mensen in hun eigen land vechten of een andere mening hebben. Dat is niet goed voor het land. Of dat ze producten heel duur maken en hun de spijkerbroeken bijvoorbeeld ook heel duur moeten maken omdat het spijkerstof ook heel duur was.
- Wat zijn de grootste lageloonlanden
Er zijn een aantal landen die onder de lageloonlanden vallen. Maar dit zijn de grootste India, China, Thailand, Vietnam, Filipijnen, Mexico en Pakistan.
Dit zijn vooral oost- Aziatische landen. Hier hebben ze geen goede omzet in de fabrieken en Proberen dus voor goedkope prijs de stoffen in te kopen en de mensen ze voor weinig geld te laten maken en daarna in grote aantallen voor en kleine prijs laten exporteren
- Waarom zijn de producten daar zo goedkoop
Omdat mensen er weinig voor betaald krijgen en de stoffen benodigdheden goedkoop kunnen inkopen.
Wij hoeven ook geen hoge prijs te betalen op de webshops waarbij de producten uit China. Dat komt omdat de plek waar de producten vandaan komen heel bij de fabrieken liggen en daar liggen ook de vliegtuigen dus kunnen de goederen meteen met het vliegtuig vervoerd worden en zo hoeven ze niet met een hele omweg daar heen te gaan.
- Verschil lageloonlanden en rijke landen
De rijke landen noemen we ook wel de Westerse landen en de arme landen ontwikkelingslanden. Tussen deze landen zit een groot verschil in rijkdom.
In de arme landen zie je:
- veel armoede honger bijvoorbeeld.
- grote problemen in landbouw, industrie.
- slechte huizen, sloppenwijken.
- kinderarbeid, jongere bevolking, de mensen worden er minder oud.
- Krijgen werknemers genoeg betaald
Alle mensen die in lagelonenlanden werken krijgen niet goed betaald deze mensen werken vaak veel meer uren dan wij in Nederland.
- Hoe gaat de handel in lageloonlanden
Door te handen kun je dingen krijgen die jij nog niet hebt. Als je iets ruilt dan krijg je iets maar moet je ook iets teruggeven iets wat ongeveer evenveel waar is. Dat heet eerlijke handel. Als landen dan met elkaar gaan handelen doen ze dat met geld en goederen (goederen zijn producten het kan kleding maar ook eten zijn) ze handelen dan bijvoorbeeld 100 kilo graan voor 50 euro en dan moeten ze het er samen over eens worden en dan heb je een eerlijke handel. Maar eerlijke handel is ook dat er eerlijke afspraken worden gemaakt door koper en verkoper. Vooral in westerse landen is dit heel streng.
Import/export
- Wat is het
Import en export is het verhandelen van producten.
Het woord import staat voor invoeren oftewel goederen het land binnenhalen,
Export staat voor uitvoeren. Import en export bestaat al heel lang, denk maar aan de VOC.
Die bestaat ook al sinds 1600.
Import en export is heel belangrijk. Niet alleen voor de economie, maar ook voor ons. Kijk maar om je heen.
Bijna alles is geïmporteerd, je kleren, je mobiel en nog veel meer dingen.
Een goed voorbeeld van import en export is: je haalt Chinese thee uit China, China exporteert de thee en Nederland importeert de thee.
- Illegale import en export
Je hebt voor alles dat je verhandelt een vergunning nodig, heb je dat niet dan mag je het niet importeren of exporteren. Sommige dingen mag je bijna niet verhandelen, zoals antieke spulletjes beschermde diersoorten en wapens. Je mag wapens op zich wel verhandelen. Maar volgens een Europese wet mag je geen wapens vervoeren naar een land dat oorlog heeft tussen de regering en het volk, zoals Kongo. Drugs is iets wat je in bijna geen enkel land mag importeren en exporteren. Toch doen veel mensen het, dat is illegaal. Als je betrapt word met illegaal handelen staan er natuurlijk straffen op. De meest voorkomende zijn:
Wapens 8 jaar cel of €45.000
Harddrugs 12 jaar cel of €50.000
Softdrugs 4 jaar cel of € 50.000
Dieren 6 jaar cel of €45.000
- Legale import en export
Nederland is de op twee na grootse landbouw exporteur. Landbouw is dingen die ze met planten en dieren verbouwen, zoals boeren. Bijna overal op de wereld kan je wel Nederlandse kaas kopen. Europa heeft het meest handel met China en de Verenigde Staten. In het westen is er meer handel dan in het oosten, dat komt omdat veel westerse landen welvarender zijn.
De 3 aller grootste exporteurs van de wereld zijn, als eerst Duitsland, dan China, en als derde de Verenigde Staten. Het betaalsysteem zit zo, je koopt bijvoorbeeld een mobieltje uit Mexico, het kost daar dan 40 dollar het moet vervoerd worden met een schip naar Nederland. Eenmaal in Nederland kost het mobieltje niet meer 40 dollar maar 55 dollar, dat komt omdat je de standaard prijs betaald(40) en dan ook nog de boot kosten(15)
Als je binnen de EU handelt is het veel minder werk, je hebt namelijk veel minder papieren nodig. Ook hoef je binnen de EU geen belasting te betalen.
- Vervoer
Natuurlijk moeten de goederen ook worden vervoerd, dat kan met verschillende voertuigen. Met een vrachtschip bijvoorbeeld. Het ziet er anders uit dan de treinen die wij kennen, er zitten geen stoelen in. Zo is er meer ruimte voor de containers. Bij een vrachtschip heb je dat ook, er passen dan wel veel meer containers in. De hoeveelheid licht aan de grootte van het schip. Je hebt ook een vrachtvliegtuig, die is nog groter en sneller. Hij is groter en breder dan een gewoon vliegtuig, en het heeft een grote laadklep aan de achterkant voor de containers.
Broeken
- Verschil merk broeken en goedkopere broeken
Wat is het verschil tussen duren en goedkopen broeken?
Tegenwoordig is veel in de zelfde fabrieken gemaakt. Zo heb je een broek van 120 euro en een van 40 euro maar worden in de zelfde fabriek, hetzelfde materiaal en de zelfde kleur gemaakt en enige wat het verschil maakt is het labeltje aan de binnenkant van de broek of het stikseltje op de zakken. Het gezegde ''je betaalt voor kwaliteit'' is dus minder waar want voor 80 euro minder heb je vaak dezelfde broek zonder zoon labeltje. Als je er zelf bewust van bent dat je een dure broek koopt en je graag met merk wil lopen is dat natuurlijk jou eigen mening en mag je kopen want je wil maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze ook nog geld kunnen besparen voor kwaliteit broeken. Dit is natuurlijk niet altijd bij alle broeken soms is er wel degelijk verschil in kwaliteit maar Tegenwoordig zijn alle broeken wel van een bepaalde kwaliteit en worden broeken gekeurd dus zijn alle broeken verantwoord om te kopen.
- Herkomst van de broeken
Eigenlijk telt de herkomst niet zo mee. In China wordt veel goedkope kleding gemaakt en in Italië dan weer de dure merken maar de industrie is in Italië niet bepaald beter. Een Italiaan kan gemiddeld van 1600 per maand leven maar de gemiddelde persoon in de kledingindustrie verdient 1000 tot 1200 euro. Een normale werkdag duurt van acht uur 's ochtends tot een uur of vijf 's middags, maar er wordt veel overgewerkt. Officieel mogen dit 96 uren per jaar zijn, maar dit aantal wordt illegaal overschreden door twaalf uur per dag te werken of terug te komen op zaterdag. Maar nog verdienen de chinezen minder en zullen de materialen in Italië beter zijn. Wat je wel moet onthouden is dat duurdere merken niet altijd eerlijke merken zijn.
- Materiaal broeken
Spijkerstof is gemaakt van een heel stevig soort katoen, genaamd Denim.
Denim is een andere naam voor 'Serge de Nîmes' de naam van een weefsel uit de Franse stad ‘Nîmes’.
Niemand weet precies waarom het zo genoemd word, want ‘Serge de Nîmes’ is een stof, gemaakt van zijde en wol,
Maar een spijkerbroek is altijd van katoen
- Geschiedenis
De geschiedenis van de spijkerbroek start bij Levi Strauss, de man achter het bekende spijkerbroekenmerk Levi’s. In 1847 emigreerde hij van Duitsland naar New York om als koopman aan de slag te gaan. Zes jaar later verhuisde hij naar San Francisco, waar hij zijn eerste ‘dry good’ winkel opende. Aan de Amerikaanse westkust waren toentertijd veel goudzoekers. Levi Strauss zag in hun een goudmijn en begon met het maken van broeken van canvasdoek. De vraag naar deze broeken bleek niet hoog te zijn. Daarom besloot Strauss broeken te maken van denim, een ijzersterk katoen dat tot nu toe nog nooit in broeken was verwerkt. De broek was erg sterk en werd om die reden geliefd bij mijnwerkers.
Het grote succes bleef op een laag pitje, met name omdat de zakken van de broeken een zwakke plek waren. In 1872 kreeg Strauss een brief van Jacob Davis, een kleermaker die het idee had om de zakken van de spijkerbroek te verstevigen met klinknageltjes; kleine spijkertjes.
- Tijdens de koude oorlog
Tijdens de koude oorlog werd er in het westen veel reclame gemaakt over de nieuwste spijkerbroeken.
Maar in het communistische oosten waren de spijkerbroeken verboden omdat in een communistische staat geen luxe artikelen mochten getoond worden. Doordat er zo veel reclame werd gemaakt in het westen wouden de mensen uit het oosten ook spijkerbroeken dus kwamen ze in opstand.
- Soorten broeken
Spijkerbroeken zijn er in zoveel soorten en maten, maar wat is het verschil eigenlijk tussen al die spijkerbroeken? En wat voor soorten spijkerbroeken zijn er?
Baggy
Een baggy is een loszittende spijkerbroek met een laaghangend kruis. Dit zijn wat meer jongensachtige spijkerbroeken.
Straight
Dit is een spijkerbroek met rechtlopende pijpen.
Slimfit
Slimfit wordt ook wel ‘’skinny jeans’’ genoemd. Dit is een zeer strakke, aansluitende spijkerbroek. In deze spijkerbroek wordt er vaak gebruik gemaakt van stretch stof
Sigarettenpijp
Deze spijkerbroek sluit net niet helemaal aan. Je zou kunnen zeggen dat deze spijkerbroek tussen de slimfit en de straight spijkerbroek in zit.
Bootcut
Dit is toch wel de meest voorkomende spijkerbroek. Hij sluit mooi aan en vanonder loopt de pijp een beetje uit.
Flair Pipe
Bij deze spijkerbroek moet je denken aan de jaren ’60. De pijpen lopen zeer wijd uit.
Drainpipe
Deze spijkerbroek heeft veel weg van de slimfit spijkerbroek. Het verschil is dat deze spijkerbroek minder strak aansluit aan de kuit.
Hoge taille
De naam zegt het al, dit is een spijkerbroek die aansluit tot aan de taille. Deze spijkerbroek kleedt goed af.
Wortelbroek
Dit is een spijkerbroek die wijd is van boven, en smal afloopt naar beneden. Deze spijkerbroek is niet voor veel mensen weg gelegd.
Labels
- Made in?
Made in….. Zegt eigenlijk niet zoveel over de daadwerkelijke afkomst van het hele kledingstuk maar geeft alleen aan in welk land het geproduceerd is. En wat zegt dat over de manier waarop je kledingstuk is gemaakt? “Weinig”,
Er zijn ook spijkerbroeken met een Max-havelaar keurmerk of het Eko-keurmerk, of allebei.
Als je een broek hebt met dit keurmerk erop, dan is hij op een goede manier gemaakt, zonder kinderarbeid.
En de mensen die het hebben geproduceerd, kregen er een eerlijke prijs voor.
REACTIES
1 seconde geleden