Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Little Buddha

Beoordeling 10
Foto van Sevde
  • Verslag door Sevde
  • 2e klas havo | 802 woorden
  • 16 juni 2022
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 10
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Little Buddha

Titelverklaring

Little betekent klein en buddha betekent boeddha. Zoals we uit de titel begrijpen, wordt het leven van Boeddha en boeddhisten in de film verteld.

Verhaal 1

De film bestaat uit twee verhalen. Dat is eerste verhaal en de hoofdverhaal van het film.

Lama Norbu is met een groep monniken op zoek naar de reïncarnatie van een grote boeddhistische leraar Lama Dorje. Met behulp van verschillende methoden denken ze dat een jongen genaamd Jesse de reïncarnatie is van de Lama Dorje. Kenpo Tenzin en Lama Norbu gaan naar Amerika. Lama Norbu ontmoet Jesse en zijn gezin en geeft hem een boek dat het verhaal van Boeddha vertelt. Jesse vindt dat boek interessant. Lama Norbu wil Jesse meenemen naar Bhutan voor een test om te bepalen of hij echt de persoon is die ze zoeken. Zijn ouders zijn eerst tegen, maar als ze horen dat een goede vriend van zijn vader is overleden gaan zijn ouders accepteren om naar Bhutan te gaan. Jesse en zijn vader gaan naar Bhutan maar eerst moeten ze naar Nepal waar een andere kandidaat woont genaamd Raju. Daarna gaan ze naar India waar nog een derde kandidaat blijkt te wonen genaamt Gita. Ze gaan allemaal samen naar Bhutan. Ze maken een test om te weten wie is de reïncarnatie van Lama Dorje. Alle drie kinderen maken de testen goed. Daarom vraagt Lama Norbu hulp bij het orakel. Dan blijkt dat alle drie kinderen reïncarnatie zin van Lama Dorje. Elk van hen bevat een andere manifestatie van hem; Raju is zijn lichaam, Gita zijn stem en Jesse zijn geest. 

Lama Norbu is erg ziek. Hij neemt medicijnen. Toch viert ondertussen iedereen feest, omdat ze de reïncarnatie van Lama Dorje gevonden hebben. Dan Lama Norbu overlijdt en iedereen bidden voor Lama Norbu. Lama Norbu wordt gecremeerd. Het as wordt verdeeld over drie kinderen. Iedereen gaat naar huis. Ze strooien de as in het land waar ze vandaan komen. Ze hebben allemaal hun eigen element:

-Jesse kiest het water.

-Raju kiest de lucht.

-Gita kiest de aarde.

Dit zijn allemaal elementen waaruit de aarde is opgebouwd.

Lama Norbu vraag aan Jesse om hem te vinden nadat hij dood is. Toevallig wordt moeder van Jesse is zwanger op hetzelfde moment. Zij is mogelijk zwanger van de reïncarnatie van Lama Norbu. 


Verhaal 2

Dat is de tweede verhaal van het film. Dat verhaal gaat over het boek dat de Lama Norbu aan Jesse geeft.

Heel lang geleden leefden er in India een koning en een koningin. Ze waren in blijde verwachting van een kind. Terwijl de koningin naar haar geboorteplaats gaat voor de bevallen, begint de bevallen op onderweg. Wonderbaarlijke gebeurtenissen gebeuren tijdens de bevalling. Ze noemen de baby Siddhartha. Hij kan al praten en als die loopt komen er lotus bloemen in zijn voetsporen. Ze maken een grote feest voor de baby. Op het feest komt er onverwachts een astroloog.Hij zegt dat de baby ‘Meester van de wereld wordt’. De moeder van de Siddartha krijgt een ziekte en sterft hier aan. Siddartha mag het paleis niet uit omdat hij dan zou zien wat voor leed de wereld ken. Op een dag hoorde hij een vrouw zingen over de mooie wereld waar ze naar terug verlangt, hierdoor wil Siddartha de rest van de wereld zien. Wanneer hij twee oude mannen volgt maakt hij kennis met ouderdom, ziekte, pijn en de dood. Hij wil een antwoord vinden op het leed dat de mensen lijden en het verdriet verlichten. Hij verlaat zijn vrouw en pasgeboren zoon en vertrekt en sluit zich aan bij de asceten die niks anders doen dan de hele dag mediteren en leeft van de regen en voedsel dat de natuur hen schenkt. Maar na zes jaar mediteren hoort Siddhartha iemand zeggen: "als je de snaar te strak spant knapt hij en als je hem te loslaat valt hij niet te bespelen". Na een tijd is Siddartha bijna bij de verlichting dan wordt hij op de proef gesteld door:

- 5 meisjes die hem proberen te verleiden

- een leger aan slechte eigenschappen

-Een gesprek met de god Mara. Dit is een god die mensen laat twijfelen.

Siddartha doorstaat deze testen allemaal en bereikt hierdoor de verlichting. Vanaf die dag staat Siddartha eigenlijk bekend als Boeddha. 

Mijn mening

Ik vind de film erg interessant en je kan er ook erg veel van leren. Een voorbeeld van wat je zoal leert is: de betekenis van reïncarnatie en hoe het verhaal van Boeddha gaat. Het verhaal van Boeddha vind ik ook erg mooi. Wat de film soms verwarrend maakte waren de twee verhalen door elkaar. Maar ik vind allebei leuk. Ik was erg verrast om te zien dat Jesse's moeder zwanger was nadat de Lama Norbu was overleden. De film is over het algemeen goed en informatief.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Sevde