Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Kinderarbeid: Pleidooi

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 6e klas aso | 1261 woorden
  • 16 november 2016
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Koop geen kleren die door kinderarbeid vervaardigd zijn
Ik zal proberen jullie te overtuigen dat er bepaalde manieren zijn om het kinderarbeid in de wereld te minimaliseren en dat wij daartoe een steentje kunnen bijdragen. Kinderarbeid is iets zeer ernstig en ergs waar we waarschijnlijk allemaal eens aan bijgedragen hebben, ook onbewust.
Wereldwijd zijn er zo’n 168 miljoen kinderen tussen de 4 en 16 jaar die 12 uur per dag of meer moeten werken, zeven dagen op zeven. Daarvan voeren er ongeveer 115 miljoen kinderen taken uit onder zeer ongunstige omstandigheden en die zeer gevaarlijk zijn: bijvoorbeeld door de aanwezigheid van chemische producten, giftige stoffen, gevaarlijke machines en nog veel meer... Naast de landbouwsector komt de meeste kinderarbeid in de textielsector voor waar werkdagen van wel 18u helemaal geen uitzondering vormen. Bovendien wordt slechts 1 op de 5 kinderen vergoed voor het werk dat ze leveren. Maar zelfs als ze een vergoeding krijgen is die vaak veel te weinig om met hun hele familie van te leven, want wat ze verdienen varieert van 50 cent tot 95 cent voor ongeveer 12 uur werk.
De kans dat we hier een kledingstuk vastpakken dat gemaakt is door kinderhanden is zeer groot!

     ~pauze~
Veel arme landen zijn afhankelijk van kinderarbeid, maar toch zou het helemaal niet slecht zijn voor de wereldeconomie om kinderarbeid weg te bannen, omdat een geschoolde bevolking meer financiële voordelen heeft en zwaarder weegt dan de onderwijskosten  van de huidige kinderarbeiders. In feite zou de banning van kinderarbeid zelfs zorgen voor 20% groei van de wereldeconomie. Want doordat kinderen werken, hebben sommige volwassenen ook geen werk doordat die jobs dan bezet zijn door kinderen.
Nu zal ik een beetje meer ingaan op een ernstig vergrijp dat plaatsvond in een textielfabriek in Bangladesh en over de textielfabrieken algemeen.
Textielfabrieken in Bangladesh
Textielfabrieken zijn zeer gevaarlijk om in te werken: draagbalken met scheuren in, kapotte elektrische kabels, illegale aanbouw... Branden, instortingen, ontploffingen...
In 2013 in Bangladesh bijvoorbeeld stortte het 8 verdiepingen tellende gebouw Rana Plaza in, waarvan de bovenste 4 verdiepingen al zonder toestemming gebouwd werden en dat oorspronkelijk diende om gebruikt te worden voor kantoren en winkels. Het gebouw was dus helemaal niet bestand tegen de trillingen van zware machines. Het gebouw was onder andere eigendom van Primark en telde ongeveer 5000 werknemers. Eigenlijk waren er de dag ervoor al scheuren in het gebouw waargenomen maar de werkgevers negeerden deze waarschuwing en lieten de arbeiders toch komen. In totaal stierven er zo’n 1 127 mensen en raakten er ongeveer 2 500 mensen gewond.
Ik heb ook een foto meegenomen die de Final Embrace noemt.
=> beetje uitleg geven en andere foto’s tonen
- er zaten kinderen èn volwassenen in het gebouw  
-er kwam een opstand
-mensen kwamen op straat met foto’s van hun familie, vrienden... die onder het puin lagen
Het brandgevaar in textielfabrieken is ook zeer groot, want er zijn dus geen brandblusapparaten en meestal worden de kinderen een hele dag opgesloten in een kamer die je meer kan vergelijken met een hok.
Er komen bij het maken van kleren ook veel gevaarlijke stoffen voor, zoals het middel dat nodig is om bijvoorbeeld broeken te bleken, perfluorkoolstoffen die erom bekend staan dat ze de hormonenwerking verstoren en zelfs in heel kleine dossisen gevaarlijk zijn, en nog veel meer...

Voor ik kan uitleggen wat we tegen kinderarbeid zouden kunnen doen, moet ik misschien eerst de oorzaken van kinderarbeid even uitleggen. Deze zijn divers en maken ook meestal deel uit van een vicieuze cirkel.
Meestal wordt verondersteld dat kinderarbeid alleen plaatsvindt in arme landen, dit is echter niet helemaal waar. Ook in Nederland komt kinderarbeid voor. Sommige 12-jarigen moeten als vakkenvuller, babysitter, arbeider in fabrieken of op het land minimum 12 uren per dag werken voor een loon van ongeveer 2,57 euro. Maar het is wel een feit dat kinderarbeid nog altijd veel meer voorkomt in armere landen.
De meest voorkomende reden dat kinderen moeten gaan werken is omdat er bijvoorbeeld een ouder ziek wordt en niet meer kan gaan werken of dat er schulden moeten afbetaald worden. Vaak zijn die schulden ook zeer hoog dus worden sommige kinderen eigelijk gedoemd om eewig voor een bepaalde fabriek te werken.
De bevolkingsgroei speelt ook een belangrijke rol in de reden waarom kinderen moeten gaan werken, omdat de ouders vaak niet genoeg verdienen om alle monden te voeden, moeten de oudere kinderen gaan werken.
Kinderen zijn ook veel goedkoper dan volwassenen en laten makkelijker over zich heen lopen omdat ze zich niet bewust zijn van hun rechten. Ook zijn ze handiger om fijne werkjes uit te voeren.
Ook migratie of noodsituaties leidden tot kinderarbeid. In Turkije werden Syrische kinderen ontdekt die 12 uur per dag in fabrieken moesten werken om jeansbroeken te maken voor onder andere de winkelketen Zara.
Wat kunnen we doen om het kinderarbeid in de wereld te verminderen?
Het lijkt waarschijnlijk een onmogelijke zaak om het kinderarbeid volledig uit de wereld te laten verdwijnen en het wordt nog moeilijker omdat er ook effectief mensen zijn die hun geld verdienen aan deze kinderarbeid, maar daarom is het nog niet onmogelijk! Er zijn wel degelijk dingen die we kunnen ondernemen tegen dit probleem!!!
Om kinderarbeid preventief tegen te gaan, moet de overheid investeren in onderwijs. Als er scholen gebouwd worden, hebben kinderen kans op een betere toekomst, want wanneer ze scholing hebben gekregen, hebben ze automatisch ook meer kans op betere jobs die voor een veel beter inkomen zullen zorgen. Onderwijs moet dus gratis en verplicht worden, want alle kinderen hebben recht op onderwijs. Op die manier worden ook de jobs die in beslag werden genomen door de kinderen weer terruggegeven aan de volwassenen. Op die manier word er dus ook werkgelegenheid geschept voor volwassenen.
Een andere manier om kinderarbeid preventief tegen te gaan, is door organisaties te steunen die families financieel steunen , zodat ze hun schulden kunnen uitbetalen en hun kinderen naar school kunnen gaan.

Om het probleem met de hoge bevolkingsgroei tegen te gaan moeten er meer voorlichtingsprogramma’s georganiseerd worden en er moeten dus ook effectief maatregelen tegen genomen worden, want aan alleen inlichten hebben ze niet veel.
Er moeten nieuwe wetten gelanceerd worden in die arme landen die de het kinderarbeid tegengaan, zodat het sowieso al illegaal  wordt. Maar er moeten ook controles worden uitgevoerd, zodat de wetten ook wel degelijk nageleefd worden. Want dat is soms ook wel het probleem, de wet bestaat, maar wordt niet nageleefd.
Dit zijn nu vooral dingen die organisaties kunnen waarmaken en waar jij aan kan bijdragen door die organisaties te steunen, maar je kan zelf ook, dus zonder een organisatie te moeten steunen, iets doen tegen kinderarbeid. We kunnen letten op de kleren die we kopen. Als het zou kunnen zou ik nu een lijst geven met alle namen van winkelketens die je als “goed” kan beschouwen, maar helaas zit de wereld niet zwart-wit in elkaar. Maar als je let op waar je kleding vandaan komt, weet je meestal wel of het door kinderhanden gemaakt is of niet. Zie je Bangladesh, China, India of Pakistan staan, wees er dan maar zeker van dat het niet zo onschuldig is als het eruit ziet...
Als conclusie kan ik dus eigenlijk zeggen het uitbetalen van een leefbaar loon aan de volwassen in die landen en organisatie en een gezamenlijke aanpak belangrijke voorwaarden zijn voor het effectief aanpakken van kinderarbeid.
En ik wil nu niet sentimenteel doen ofzo, maar door bepaalde dingen over kinderarbeid moest ik wenen en ik hoop dat ik jullie toch een beetje heb duidelijk hoe erg kinderarbeid wel niet is...
Einde
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.