Romeinse Kunst

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 1e klas mbo | 677 woorden
  • 16 januari 2016
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
3 keer beoordeeld

Romeinse kunst

Ongeveer van 3000 voor Christus tot 500 na Christus

 

Schilderkunst

De schilderkunst deed dienst als verfraaiing en maakten een levensechte indruk. Net als de Grieken, is er weinig van gevonden. De meeste vondsten waren Fresco’s (een muurschildering die gemaakt werd op natte kalkmortel, aangebracht met kalkwater en kleurstof. Tijdens het drogen wordt de verf chemisch met het kalk gebonden. Dit droogt snel en fouten zijn niet te verbeteren, wat het erg moeilijk maakt.) uit bedolven plaatsen rond de Vesuvius (Pompeii en Herculanem).

 

Er waren vier stijlen:

Incrustatiestijl (200 – 90 voor Christus)

Crustae werd gebruikt om het te doen lijken alsof de wand bedekt was met duur marmer. Dit is niet alleen gebruikt door de Romeinen, maar komt in het hele Hellenistische wereld voor.

 

Architectuurstijl (90 – 20/15 voor Christus)

Marmeren platen werden beschilderd met onder andere zuilen. Er werdt een driedimensionaal beeld gegeven van een weelderige plek. Het lijkt alsof het aangebouwd is, alsof je er zo doorheen kan lopen.

 

Ornamentele stijl (20/15 voor Christus – 45 na Christus)

In deze stijl is de wand verdeeld in vlakken. De zuilen zijn dun en worden nu gebruikt om de wand in te delen. De wand is vaak horizontaal in drieën gedeeld: sokkel, midden zone en boven zone. Ook verticaal is er vaak een driedeling, zodat je duidelijk ziet dat er een middenpaneel ontstaat waarop een groot figuurstuk wordt geschilderd, meestal met als onderwerp iets uit de Griekse Mythologie. Op de vlakken naast het middenpaneel zijn meestal kleinere schilderijtjes en er komen vaak tuinen in voor.

 

Fantastische of Barokke stijl ( 45- 100 na Christus)

De architectuurelementen worden weer toegevoegd. Het figuurstuk is vrijwel vierkant, de andere vlakken worden weergegeven als een soort wandkleden. Het geheel is druk versierd met architectonische elementen, kleine figuren, maskers en stillevens.

 

Beeldhouwkunst

Beeldhouwers maken portretten van prominente figuren en besteden veel aandacht aan de weergave van het gezicht en de uitdrukking van de stof. Ze maakten vooral bustes, portretten, standbeelden, beeldengroepen en torso’s. Er zijn veel overeenkomsten tussen de Romeinse beeldhouwkunst en de Griekse Beeldhouwkunst. Maar anders dan de Grieken streefden de Romeinen naar Realisme. Vaak werden er belangrijke mensen nagemaakt. Hieronder zijn meer mannen dan vrouwen.

 

Architectuur

De Romeinen kopieerde veel van de Grieken. In tegenstelling tot de Grieken gebruikten de Romeinen baksteen en natuursteen voor hun gebouwen. Ze hechtten meer waarde aan de nut van een gebouw dan aan de schoonheid. Waar de Grieken voor een gebouw relatief veel zuilen voor nodig hadden, bedachten de Romeinen een constructie die minder zuilen voor nodig had. Tempels werden gebouwd in een mengelmoes van Griekse stijlen, maar was van een kant te bereiken, en stond het op een hoog plateau. Keizers lieten paleizen bouwen in een weelderige stijl, lijkend op een tempel, en ze bouwden triomfbogen (De Romeinen hadden de rondbogen uitgevonden die zo meer konden dragen. Ook staan de Romeinen bekend om hun stadplanning, waar de straten erg geordend waren.

 

Veelvoorkomende dingen

  • Het was gebaseerd op de Grieken
  • In de architectuur wordt de praktische functie van gebouwen nagedrukt
  • Gebruik van tongewelf en kruisgewelf
  • Gebruik van koepelconstructies
  • De schilderkunst deed dienst als verfraaiing en maakten een levensechte indruk.
  • Beeldhouwers maken portretten van prominente figuren en besteden veel aandacht aan de weergave van het gezicht en de uitdrukking van de stof

 

Ontwikkelingen

Het Romeinse rijk is gesticht door de Latijnen. Door hun handel met de Grieken zijn er veel invloeden van hen overgenomen door de Romeinen. De stadstaat Rome kreeg meer macht en breidde zich steeds meer uit, in een paar eeuwen verbreedde het zich tot grote delen van Europa, het Nabije Oosten en gebieden van Noord-Afrika. Het rijk werd bestuurd door keizers die door het volk aanbeden werden als goden.

De Romeinen hebben een grote invloed op volgende culturen. Onder meer in de Architectuur (tongewelven en rondbogen in Romaanse kerken), mozaiekkunst en beeldhouwkunst.

De Romeinse rechtspraak dient als voorbeeld aan de Europese rechtspraak van nu, we hebben het Romeinse alfabet overgenomen en veel woorden komen uit het Latijns.

 

Kunstenaars

Gaius Fabius (Eerste Romeinse schilder)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.