Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Suffragettes

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 292 woorden
  • 17 oktober 2012
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

SuffragettesSuffragettes is een Engelse term die staat voor vrouwen die  voor de vrouwenrechten strijden, en dan met name voor het vrouwenkiesrecht. De term is afgeleid van het Engelse woord suffrase, dat stemrecht betekent.De suffragettes is een beweging die zich in gingen zetten voor  het feminisme. De stichters van deze beweging waren Emmeline Pankhurst en haar dochter Christabel Pankhurst.


Heel vaak werden de suffragettes gezien als zure en lelijke vrouwen die geen man konden krijgen, het tegendeel bleek. Vaak waren het jonggetrouwde vrouwen die opkwamen voor hun rechten.  Deze vrouwen organiseerden grote demonstraties. Ze stookten bijvoorbeeld ook brandjes of ze ketenden zich vast aan het parlementsgebouw om aandacht te trekken. Ook deden ze zuur in de stembussen zodat de stemmen niet meer gelezen konden worden.Om arrestaties uit te lokken, gingen deze vrouwen nog veel verder. Ze gooiden zomaar winkelruiten in of ze vernielden dingen die eigendom waren van de gemeenten. Vrouwen die in de gevangenis belanden gingen uit protest hongerstaken. Dat deden ze omdat ze wilden dat de regering serieus over de rechten van de vrouw ging praten. Maar toch reageerden de regering er anders op dan de vrouwen hadden gehoopt. De gevangenis bewakers kregen opgedragen de gevangenen onder dwang te voeren.


Een belangrijke suffragette, Emily Wilding Davison, stierf toen ze tijdens een paardenwedren het paard van de koning probeerde tegen te houden.Veel vrouwen wilden het niet op deze manier doen. Ze keurden dit gedrag af en begonnen hun eigen groepering zoals de Nationale Unie voor het Vrouwenkiesrecht. Duizenden vrouwen namen deel aan deze georganiseerde demonstraties met spandoeken en liederen.In Nederland had je ook nog andere actiegroepen. Zo was Aletta Jacobs voorzitster van de VvVK, Vereniging voor VrouwenKiesrecht.REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.