Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Kort Verslag Veenlijken

Beoordeling 9
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 399 woorden
  • 2 februari 2019
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 9
1 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Veenlijken zijn mensen die heel lang geleden niet op natuurlijke wijze zijn gestorven. Maar hoe zijn ze dan wel gestorven en waarom zijn ze gedood?

Veengrond ontstaat door laagjes planten die dood zijn gegaan. Daar groeien weer planten op en gaan weer dood. Daardoor krijg je een hele zachte grond die uit allerlei laagjes bestaat. Als er iemand stierf en op veen terechtkwam, bleef die persoon in een laag veen zitten. Er kan geen zuurstof bij, dus het lichaam kan bijna niet verteren. Er zijn al verschillende ontdekkingen gedaan.

Op 6 mei 1950 is in Tollund (Denemarken) een veenlijk gevonden. Om zijn middel zat een gevlochten gordel en om zijn nek zat een ijzeren ring en een strop van gedraaid leer. Het lichaam is onderzocht in het nationaal museum van Kopenhagen. Hij bleek ouder dan 20 te zijn toen hij stierf. Na veel onderzoek is geconcludeerd dat de Tollundman waarschijnlijk overleden is rond 400 v. Chr.

Maar dat was niet het enige veenlijk die gevonden is in Denemarken. In Grauballe is namelijk ook een veenlijk gevonden. Zijn keel was opengesneden van oor tot oor. Er is onderzocht wat hij voor het laatst had gegeten. Dat was groentesoep. Hij is ongeveer 1650 jaar geleden begraven.

Er waren zeven Noord Germaanse stammen met religieuze gewoontes. Op een eiland in de oceaan ligt een zogeheten heilig woud. Daarin ligt een ‘aan haar gewijde wagen’, afgedekt met een doek. Alleen de priester mag hem aanraken. Hij merkt wanneer de godin aanwezig is en dan rijdt zij, door koeien getrokken, rond. Al het ijzer is opgeborgen, dus geen oorlog.

Ook in Nederland is een veenlijk gevonden. In Yde (Drenthe) is een meisje gevonden die ongeveer 16 jaar oud was toen ze stierf. Ze leefde tussen 54 voor en 128 na Christus. Om haar hals zit een wollen gevlochten band met een schuifknoop, waarmee ze is gewurgd. Ze had waarschijnlijk rugklachten. Ze zou geofferd kunnen zijn aan goden. Dat is een vermoeden van haar doodsoorzaak.

In Lindow, vlak bij Manchester, is ook nog een veenlijk gevonden. Deze was ook opengesneden, van keel tot oor. Op zijn hoofd zijn sporen aangetroffen van de stompe kant van een bijl en hij heeft steekwonden. Ook deze man was waarschijnlijk een offer.

Elk veenlijk draagt bij aan informatie. Door veel veenlijken weten we steeds meer over de geschiedenis. Dat leidt weer tot nog meer informatie. We hopen nog veel ontdekkingen te doen in de toekomst.

Bijlagen

Veenlijken.docx

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.