Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geschiedenis van de film

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1343 woorden
  • 13 oktober 2016
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
 
NEDERLANDS-PORTFOLIO
Silke van den Berg-TA3A
 

DE GESCHIEDENIS VAN DE FILM
Na een lange dag neerploffen op de bank en op Netflix een filmpje uitkiezen. Bij veel mensen is dit normaal in het dagelijks leven. Films zijn bijna niet meer weg te denken! Het amuseert ons voor een filmavond, een dagje uit in de bioscoop of gewoon voor het plezier op de bank. Er zijn er ook allemaal verschillende soorten films. Actie, horror, romantiek, sciencefiction, fantasie, komedie, noem het maar op! Maar hoe zijn films nou ontstaan? Hoe is het zo gekomen? Wat is de geschiedenis ervan?
De oudste film die bewaard is gebleven is de ‘Roundhay Garden Scene’ uit 1889. Het fragment duurt 2 seconde en bestaat uit 20 frames. In het fragment zitten vier mensen te dansen: Adolphe Le Prince, Sarah Whitley, Joseph Whitley en Harriet Hartley. De regisseur van de uitvinding heet Louis LePrince. In 1890 wilde Louis LePrince zijn uitvinding in Londen blootstellen, maar hij is tijdens zijn reis opeens verdwenen. Het is onduidelijk wat er precies met de regisseur is gebeurd. Uiteindelijk in 1902 is hij in New York neergeschoten, omdat hij een getuigenverklaring van zijn verdwenen vader naar voren schoof.

Rond de 1900 kwamen de eerste zwart-wit films in de filmtheaters. Later in 1908 waren er al meer dan 10.000 variététheaters. Vroeger gebruikten ze één filmspoel dat maar vijftien minuten duurde, zodat de mensen niet gingen vervelen tijdens de film. De eerste bekendste films waren: Le Voyage dans la Lune (de reis naar de maan) uit 1902, Alice in Wonderland uit 1903 en vervolgens weer Le Voyage dans La Lune met special effects. De eerste lange film uit Australië was ‘The Story of the Kelly Gang’ uit 1906 die zeventig minuten duurt, maar tien minuten zijn van de film overgebleven. In 1911 werd het in heel Australië blootgesteld en later kwam het over in andere landen. Door de films ‘Queen Elizabeth’ en ‘Cabiria’ werden de lange films meer gebruikt.
Later in de 20e eeuw werd de filmindustrie steeds populairder in Frankrijk en Italië. Toch door De Eerste Wereldoorlog ging het slecht met de filmindustrie in Europa en werd het bekender in Verenigde Staten, vooral in Hollywood. Vandaar dat Hollywood ‘de’ filmcentrum werd van de filmindustrie. Uiteindelijk raakten Amerikaanse films de piek. De komediefilms van Charlie Chaplin, Harold Lloyd en Buster Keaton, de avonturenfilms van Douglas Fairbanks, de jeugdfilms van Mary Pickford en de romantische films van Clara Bow maakten deze personen wereldberoemd. Ook werd er de commerciële propagenda film ‘The Bond’, een komische film met de hoofdrol Charlie Chaplin, voor het eerst gemaakt. Het gaat over De Eerste Wereldoorlog en het was een nieuwe manier om mensen te hersenspoelen.
In de jaren 20 kwam er geluid in de films. Muzikanten en bands waren er tijdens de filmvoorstelling om de films muzikaal te begeleiden. Don Juan uit 1926 gebruikte voor het eerst het gesynchroniseerd muziek tijdens de film. Het kon ook zo zijn, dat mensen achter het doek de geluiden imiteerde, die dan in de film werd getoond. De films zelf had nog geen geluid, je hoorde alleen de muzikanten of de mensen. Uiteindelijk in 1927 was ‘The Jazz Singer’ de eerste film met gesproken tekst. De filmindustrie gebruikten vanaf toen geluidseffecten en voice-overs die dan vervolgens uitgeschreven werden onder de film. Dinnertime is de eerste animatiefilm met geluid uit 1928, geregisseerd door Paul Terry.
De Academy Award, oftewel de Oscar, werd op 16 mei 1929 voor het eerst uitgereikt in het Hollywood Roosevelt Hotel. Er werd vijftien prijzen uitgereikt voor de films uit 1927-1928. De eerste award ging naar Emil Janning uit de films ‘The Last Command’ en ‘The Way of All Flesh’. Omdat hij naar Europa moest terugkeren, kreeg hij nog voor de ceremonie de award. Daarom is hij de eerste winnaar van de Academy Award. Eerst werden de winnaars drie maanden van tevoren bekend gemaakt. Later hadden ze de avond ervoor de winnaars in de pers gezet en vanaf 1941 werd het pas in de nominatie bekend gemaakt.
De eerste stereoscopische kleurenfilm (3D) was Bwana Devil uit 1952. Het was een groot succes en de bioscopen zaten weer helemaal vol. Bij kleine stappen werden dit steeds meer gebruikt, waaronder ‘House of Wax’ en ‘Creature from the Black Lagoon’ de bekendste zijn. In deze tijd gebruikten ook de regisseur William Castle verschillende manieren om het publiek te amuseren. Hij heeft bij zijn film ‘House on Haunted Hill’ een vliegende nep-skelet door de bioscoopzaal laten zweven en bij de film ‘The Tingler’ liet hij apparaten bij de stoel zetten, zodat je dan een schok kreeg bij een spannende scene. Cinerama 3-panel werd ook voor het eerst gebruikt. Een cinerama is een gebogen projectiebeeld dat de toeschouwer een lijflijk sensatie geeft. Het werd een enorm succes en trok jarenlang volle bioscoopzalen.
In 1995 kwam de eerste computergeanimeerde film, Toy Story. Het verhaal is geproduceerd door Pixar en werd geregisseerd door John Lasseter, dezelfde maker van ‘Een Luizenleven’. Ze gebruikten ‘Tin Toy’ uit 1988 als inspiratie. In de film, als de mensen er niet zijn, komt het speelgoed tot leven. Sheriff Woody Pride (Tom Hanks) en Buzz Lightyear (Tim Allen) zijn hier in de hoofdrollen. De film duurt 81 minuten, heeft rond 30.000.000 dollar gekost, 361.000.000 dollar opgebracht en heeft 19 prijzen gewonnen. Wat Lasseter zei bij de uitdagingen van de computeranimatie was: "We moesten objecten meer organisch laten lijken. Elke blad en grassprietje moest gemaakt worden. We moesten de wereld een gevoel van geschiedenis geven, dus deuren zijn versleten en de vloeren hebben slijtage."
Uiteindelijk is er de stereoscopische sciencefictionfilm Avatar. Met de regisseur James Cameron, dezelfde maker van de Titanic, is het de meest succesvolle en meest opgebrachte film ooit. De film duurt 162 minuten en heeft ‘Jake Sulky’ (Sam Worthington) in de hoofdrol. De film is in twee high-defition-camera’s in één behuizing opgenomen, dat dan weer diepte veroorzaakt. De film heeft rond de 237.000.000 dollar gekost, 2.782.275.172 dollar opgebracht en heeft 56 prijzen gewonnen.
Nu zijn films overal op te zien. In de bioscoop, op de televisie, op de mobiel, op de laptop, enzovoort. Je kan het via een dvd zien of gewoon via het internet het opzoeken. De laatste tijd is het ook veel goedkoper dan vroeger. Maar er zijn ook nadelen. Hierdoor gaan minder mensen ook naar de cinema om een film te bekijken en gaan de cinema’s ook sneller dicht. Daarnaast is er sprake van filmpiratenrij, die dan illegaal complete films op het internet zetten. Toch is het ook weer fijn om thuis, op je gemak, een filmpje kunnen bekijken.
Tot slot kan er van alles gebeuren in de toekomst. Headsets die onze emoties onder controle hebben. Door ‘Virtual Reality’, lijkt het net of zitten we in de film zelf. Special effects worden steeds meer efficiënter en geloofwaardiger. Films worden gemaakt door 360-camera’s. Het is allemaal mogelijk, maar we kunnen de toekomst niet voorspellen. Het laat ons alleen maar afvragen wat er gaat gebeuren. Toch is het niet zo belangrijk wat er gaat gebeuren. Het belangrijkste doel van de filmindustrie is om de kijkers te amuseren. Ze halen alles uit de kast om de juiste film te maken voor de mensen die ernaar uitkijken en het willen zien van jong tot oud. Tot nu toe zijn er zoveel filmindustrieën die dit voor elkaar hebben gekregen en wie weet hoeveel er in de toekomst dat krijgen. Dus ze hebben allemaal wat respect verdient en krijgen allemaal een dikke duim omhoog van de kijkers.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_film
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stereoscopie
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dinner_Time
https://nl.wikipedia.org/wiki/Cinerama
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oscar_(filmprijs)
https://www.scientias.nl/geschiedenis-van-de-film/
https://en.wikipedia.org/wiki/Toy_Story
https://nl.wikipedia.org/wiki/Toy_Story_(film)
http://www.extendlimits.nl/nl/artikel/de-toekomst-van-de-filmindustrie
https://www.frankwatching.com/archive/2016/07/05/kansen-trends-ontwikkelingen-vr-in-de-filmindustrie/  

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.