INHOUD
- Inleiding
- Onderzoeksvraag
- Resultaten
- Conclusie
- Bronnenlijst
INLEIDING
De Efteling, het geliefde Nederlandse pretpark, is druk bezig met uitbreiding. Op zaterdag 1 juli opende Taverne In den Swarte Kat, het horecapunt van de attractie Danse Macabre, die in 2024 moet openen. Deze kruidenierswinkel is geen gewoon horecapunt, het is volledig aangekleed in de stijl van de attractie en er zit zelfs een eigen verhaal aan. De Efteling zegt hierover: “Ooit was In den Swarte Kat een herberg, diep verscholen in de bossen. Tót menig pelgrim daar in de diepte van de nacht verdween. De herberg brandde gedeeltelijk af en de oude gelagkamer vulde zich met spinnen en ander klein gespuis. In de restanten van dit half ingestorte gebouwtje zijn de Charlatans een sfeervol kruidenierswinkeltje begonnen van waaruit zij diverse geluksbrengers, hartversterkers en andere moedverhogende artikelen verkopen om de nerveuze maar nieuwsgierige gelukzoekers van dit gebied een hart onder de riem te steken.” De nieuwe attractie lijkt een heel themagebied te krijgen, inclusief een verhaal dat het allemaal aan elkaar verbindt. Dit lijkt een trend te zijn van de laatste jaren, maar zal dit zich ook voortzetten? In dit verslag onderzoek ik of we op de successen en mislukkingen van de Efteling een voorspelling kunnen doen over de toekomst.
ONDERZOEKSVRAAG
Hoofdvraag: Wat is de voorspelling van het toekomstplan van de Efteling als wordt gekeken naar successen en mislukkingen in het verleden?
Deelvragen:
- Wat is de geschiedenis van de Efteling?
- Welke successen heeft de Efteling gehad in de geschiedenis?
- Welke mislukkingen heeft de Efteling gehad in de geschiedenis?
- Wat is de ontwikkeling van de Efteling in de laatste jaren en nabije toekomst?
Onderzoeksmethode:
Voor dit onderzoek maak ik gebruik van een bronnenonderzoek. Hierbij gebruik ik mijn eigen kennis samen met bronnen van het internet en uit boeken.
RESULTATEN
- Wat is de geschiedenis van de Efteling?
De Efteling zelf erkend zijn openingsdatum als 31 mei 1952, de opening van het sprookjesbos met de eerste tien sprookjes, maar de grondlegging lag al eerder. In 1935 opende er al een sportpark op de plek van de Efteling. In 1949 vestigde de tentoonstelling “de Schoen” zich bij het sportpark. Na het grote succes van de tentoonstelling werd er een plan gemaakt voor een recreatiepark. Op 31 mei 1952 opende dan recreatiepark de Efteling met een speeltuin, theehuis en sprookjesbos met tien sprookjes. Tekenaar Anton Pieck had elk van deze sprookjes getekend en zag erop toe dat alles precies zo uitgevoerd werd als hij getekend had. De tien eerste sprookjes zijn Doornroosje, het Kabouterdorp, Langnek, De Chineze nachtegaal, De sprekende papegaai, Vrouw Holle, Kleine boodschap, Sneeuwwitje, de magische klok en de kikkerkoning. Al snel krijgt het sprookjesbos uitbreiding en wordt ook de attractie van de traptreintjes geopend. In het eerste decennium verschijnt ook Holle Bolle Gijs al in het park.
De Efteling is zo’n succes dat in 1960 het bungalowpark "Het Kraanven” opent. Nog zonder de thematisering die we tegenwoordig van het park gewend zijn. Het park moet al in 1985 haar deuren sluiten. In de jaren zestig besluit het park een beetje gas terug te nemen en zich te focussen op de verfraaiing en de bouw van een nieuwe attractie, compleet met decor, muziek en licht, de Indische Waterlelies. Hierna verschijnt voor het eerst live entertainment en verschijnen er langzaam meer sprookjes en een stoomtrein. Dit duurt voort tot 1978, als de Efteling de spectaculaire attractie het Spookslot opent. En met de opening van de Python in 1981 begon de Efteling zich ook echt op de jeugd te focussen. Hierna volgen er snel meer heftige attracties als de Halve Maen (1982), Pirana (1983), Carnaval Festival (1984) en de Bob (1985). De Efteling onderscheidt zich in de thematisering die ze toevoegen aan de attracties, waarin ze uniek zijn in Europa.
In 1986 opent het echte pronkstuk van de tijd, de darkride Fata Morgana. Met poppen aangedreven met een door de Efteling zelf ontworpen systeem, fraaie aankleding en thematisering die doorgetrokken werd tot in de omgeving. Fata Morgana is een attractie op wereldniveau. Met deze attractie sluit de Efteling een periode van grote projecten af en laten ze zien nog steeds aan het sprookje denken waarmee het allemaal begonnen is. Een goede illustratie hiervan is Het Volk van Laaf dat in 1990 opende. In 1992 opende het Efteling Hotel, het begin van de Wereld van de Efteling. Dit is ook het moment dat er een concurrentiestrijd begint. Door de opening van Disney in Parijs is de Efteling niet meer het grootste attractiepark van Europa. in 1993 opende Droomvlucht, een attractie die nog steeds favoriet is bij velen.
In 1996 bereidde het park zich weer verder uit. In dat jaar opende het nieuwe entreegebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen en de unieke attractie Villa Volta. Dit jaar staat er ook voor het eerst een echte show op de planken. In 1998 opende de indoor achtbaan Vogelrok. Daarnaast wordt het park uitgebreid met verkooppunten en nieuwe sprookjes in het sprookjesbos. Eind jaren 90 verschenen ook de entreelaan Pardoes Promenade en de namen van de vier Eftelingse rijken.
Na een geslaagde proef in de winter van 1999 op 2000 is de Efteling vanaf 2010 365 dagen per jaar geopend. In het begin van de 21e eeuw zet de Efteling vooral in op het “oppoetsen van de parel”. Er wordt veel opgeknapt en aangepast en paden worden voorzien van hun eigen soundtrack. Er wordt ook geïnvesteerd in entertainment, zoals het Efteling Theater (2003) en Raveleijn (2011). In 2002 opende de 3D film Pandadroom, in 2007 opende de Vliegende Hollander en in 2010 opende de houten racer achtbaan Joris en de Draak, die de Pegasus uit 1991 vervangt. In het jaar van het zestigste jubileum van de Efteling 2012 opende de watershow Aquanura. In 2015 opende de dive coaster Baron 1898 en in het jubileumjaar 2017 volgde de duurste attractie ooit Symbolica: Paleis der Fantasie. In het sprookjesbos verschijnt onder andere mijn favoriete sprookje, het meisje met de zwavelstokjes. In deze jaren verschijnen ook verschillende tv programma’s en andere media van de Efteling.
In de jaren tien worden veel attracties opgeknapt. Zo krijgen bijvoorbeeld Roodkapje en de Python een volledige herbouwing. Andere attracties hebben minder geluk, zo maakt de Bob plaats voor Max en Moritz, Pandadroom verandert in Fabula en Polka Marina verdwijnt helemaal. Zo moeten ook in de laatste jaren het Doolhof en Monsieur Cannibale de weg vrij maken voor Archipel en Sirocco. Momenteel wordt er gebouwd aan het nieuwe hotel, Efteling Grand Hotel en de vervanger voor het Spookslot, Danse Macabre.
- Welke successen heeft de Efteling gehad in de geschiedenis?
De bezoekersaantallen van de Efteling laten in de grote lijnen alleen maar stijging zien. Er zijn weinig harde gegevens te vinden over de bezoekersaantallen over de jaren heen, maar wel enkele grafieken. Door deze gegevens te vergelijken met de geschiedenis kunnen we inschatten wat de grootste successen van de Efteling zijn geweest.
Allereerst kunnen we opmerken dat er in de eerste jaren een zeer geleidelijke stijging plaatsvindt. De eerste grote piek bevindt zich rond 1966. Dit valt precies gelijk met de opening van de Indische Waterlelies op 3 mei van dat jaar. Dit was het eerste sprookje waarbij er veel gebruik werd gemaakt van muziek, licht en decor. De volgende piek die we zien is rond 1972, dit valt samen met de enkele nieuwe sprookjes die aan het sprookjesbos werden toegevoegd.
De volgende grote piek bevindt zich rond 1978, dit valt gelijk met de opening van het spookslot. Dit was in die tijd een van de grootste attracties in Europa en volledig gethematiseerd. Al snel daarna volgt een piek in 1981, het openingsjaar van de Python. In 1984, het openingsjaar van Carnaval Festival, volgt de tweede piek. Dan breekt 1986 aan en Fata Morgana opent. Een attractie van ongekende grootte die de bezoekersaantallen hoog houdt.
Begin jaren 90 zetten het Volk van Laaf (1990) en het Efteling Hotel (1992) een nieuwe piek op. Vlak daarna opende in 1993 de attractie Droomvlucht, een icoon van de Efteling die ervoor zorgt dat de Efteling mee kan blijven doen op Europees niveau na de opening van Disneyland Parijs. In 1996 opende het nieuwe entreegebouw Het Huis van de Vijf Zintuigen en de unieke attractie Villa Volta, die ook sterk gethematiseerd is. Daarnaast experimenteerde de Efteling met de Zeven Mijls zomer met entertainment en openingstijden. Twee jaar later zie je een stijging van de bezoekersaantallen als de gethematiseerde achtbaan Vogelrok opent.
De volgende piek loopt gelijk met de opening van het Efteling Theater in 2003, wat een grote stap is in het entertainment in de Efteling. In 2007, op de volgende piek, opende de Vliegende Hollander na een jaar vertraging. Deze achtbaan is sterk gethematiseerd en brengt Darkride, achtbaan en splash bij elkaar. De allergrootste piek in deze lijst is in 2010, het jaar dat Joris en de Draak opende en het jaar dat de winter Efteling van start ging. Hierdoor waren er natuurlijk meer dagen waarop bezoekers de Efteling konden bezoeken. Vanaf dat moment blijft het langzaam stijgen en in 2022 bereikte de Efteling een recordaantal van 5,43 miljoen bezoekers.
- Welke mislukkingen heeft de Efteling gehad in de geschiedenis?
In tegenstelling tot de successen, zijn de mislukkingen iets minder makkelijk te identificeren. De bezoekersaantallen kelderen niet als er een attractie minder goed uitvalt. Daarom ga ik deze vraag beantwoorden door te kijken waarom alle grote attracties die niet bij de vorige deelvraag genoemd zijn zo weinig bezoekers binnengebracht hebben.
Zo valt er tussen de opening van de Python (1981) en de opening van de Prinana (1983) een kleine daling te zien, terwijl in 1982 de Halve Maen opende, toen de grootste schipschommel van de wereld. Dit kan misschien komen omdat de Halve Maen een soort plan B was. Omdat de Efteling de Pirana pas in 1983 kon realiseren en ze elk jaar een nieuwe attractie wilde openen, werd de Halve Maen verzonnen. Dit snel in elkaar gezette idee wekte misschien veel interesse bij de bezoekers.
Het dal rond 1992 heeft een hele duidelijke oorzaak. In dat jaar opende Disneyland Parijs, wat zorgde voor een gigantische stroom toeristen die naar Frankrijk trokken. Dit was een tijd van grote concurrentie waarin de Efteling zijn status als pretpark in Europa hoog moest houden. Daarna ontstaat er nog een klein dal rond 1994, dit is het moment dat de Efteling besloot niet meer elk jaar een nieuwe attractie te openen. Dit zorgde dus voor een duidelijke keldering van de bezoekers.
De grote daling in de bezoekersaantallen aan het eind van de jaren 90 valt alleen maar te verklaren doordat er in die periode weinig interessants gebeurde en er veel werkzaamheden waren, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van de entreelaan Pardoes Promenade. De laatste daling, die rond 2004, kan ook alleen maar verklaard worden met een gebrek aan nieuwigheden. In die jaren wordt er meer ingezet op de verbetering van het groen in de Efteling en andere minder enthousiaste zaken.
- Wat is de ontwikkeling van de Efteling in de laatste jaren en nabije toekomst?
De laatste jaren is de Efteling vooral bezig geweest met het verbeteren en herbouwen van het bestaande park. Veel attracties hebben een grote opknapbeurt gekregen de laatste tijd, zoals Carnaval Festival, Droomvlucht, Het volk van Laaf, de pirana en restaurant Het Witte Paard. Zo heeft ook de Python een volledig nieuwe baan gekregen. Er worden nog steeds nieuwe attracties gebouwd, zoals Baron 1898 (2015), Symbolica (2017) en het sprookje de Zes Zwanen (2019), maar steeds vaker worden oude attracties afgebroken zodat ze plaats kunnen maken voor de nieuwe generatie.
Zo is de Bob (1985) vervangen door Max en Moritz (2020), de Pandadroom (2002) door Fabula (2019) en moest Polka Marina (1984) de weg ruimen zonder dat er iets voor terug kwam. In de toekomst zal dit nog meer gebeuren. Zo is het Spookslot (1978) al gesloopt en is op dit moment de bouw van de nieuwe attractie Danse Macabre (verwacht 2024) in volle gang.
Wat duidelijk wordt uit de projecten van de Efteling uit de laatste jaren en die in de nabije toekomst is dat er veel aandacht wordt gelegd op de thematisering. De attractie Symbolica sluit aan bij het themagebied van Polles keuken en wordt omringd door een heel verhaal, ook het gebied rond Baron 1898 is gethematiseerd en heeft een verhaal dat zelfs als boek is uitgebracht. Daarnaast is in de laatste jaren De Wereld van Sindbad gecreëerd, bestaande uit Vogelrok (1998), Sirocco (2022), Archipel (2022) en het omliggende gebied, waaronder restaurant Kashba (2023). De familieachtbaan Max en Moritz kreeg ook zijn eigen themagebied met twee restaurants waar je hun verhaal kunt beleven. De nieuwe attractie Danse Macabre kan aansluiten in deze rij, want ook die nieuwe attractie heeft zijn eigen verhaal en themagebied. Het toiletgebouw (De Laetste Hoop) en horecapunt (In den Swarte Kat) die bij deze attractie horen zijn op 1 juli 2023 al geopend.
Misschien wel het speciaalste project waar de Efteling nu mee bezig is, is het Efteling Grand Hotel, een nieuw hotel dat zich in de Efteling gaat bevinden. Ook voor dit hotel ziet het ernaar uit dat het goed gethematiseerd wordt. De verwachting is dat het hotel in 2024 zijn deuren kan openen. Dit hotel zal het tweede hotel van de Efteling worden en het vierde vakantiepark
CONCLUSIE
De hoofdvraag was: Wat is de voorspelling van het toekomstplan van de Efteling als wordt gekeken naar successen en mislukkingen in het verleden?
Door naar de antwoorden op de deelvragen te kijken kunnen we een patroon ontdekken in de successen en mislukkingen van de Efteling uit de geschiedenis. Het valt duidelijk te zien dat de successen altijd grote, innovatieve en vooral gethematiseerde attracties waren. Dat is ook waar de Efteling goed in is, meer dan eens is de Efteling het eerste attractiepark met een bepaald type attractie in het park. De meeste attracties die in de Efteling staan zijn uniek door het concept of door de uitvoering. Je kan ook goed zien dat de Efteling zijn geschiedenis ook goed kent, aangezien de de afgelopen jaren bijna alleen maar attracties hebben toegevoegd die een uitgebreide thematisering hebben.
Daarnaast zie je dat de mislukkingen juist te maken hadden met een periode van radiostilte. Er vallen eigenlijk geen mislukkingen in de zin van attractie aanbod te zien in de Efteling, maar wel zie je dat in periodes dat de Efteling weinig nieuwe attracties toevoegt aan het park, de bezoekersaantallen dalen. Het is dus zaak dat de Efteling altijd wel ergens mee bezig is, en dat valt ook terug te zien in de laatste jaren. Om de zoveel tijd opent er een kleine attractie en zo kan de Efteling de tijd nemen om hun grote attracties goed uit te werken terwijl ze de mensen blij houden met een vernieuwd aanbod.
Mijn voorspelling voor de toekomst van de Efteling is dan ook dat ze ongeveer elk jaar een nieuwe kleine attractie of sprookje openen om de bezoeker tevreden te houden en meerdere jaren doen om grote attracties met veel thematisering op te zetten.
BRONNENLIJST
- Colofon. (n.d.-a). De Zes Zwanen - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/De_Zes_Zwanen
- Pretwerk. (2013). Efteling wil groeien naar 5 miljoen bezoekers in 2020. Pretwerk. https://pretwerk.nl/recreatie-actueel/deelsectoren/attracties/efteling-wil-groeien-naar-5-miljoen-bezoekers-in-2020/25243
- Efteling. (2018, May 2). Anton Pieck - De Magische Klok - Efteling [Video]. YouTube.
- Efteling. (2017, December 31). 65 jaar Efteling – De Magische Klok – Efteling [Video]. YouTube.
- Colofon. (n.d.). Geschiedenis - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Geschiedenis
- Colofon. (n.d.-a). Bob - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Bob
- Colofon. (n.d.-d). Max & Moritz - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Max_%26_Moritz
- Colofon. (n.d.-e). PandaDroom - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/PandaDroom
- Colofon. (n.d.-c). Fabula - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Fabula
- Colofon. (n.d.-g). Vogel Rok - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Vogel_Rok
- Colofon. (n.d.-e). Kashba - Eftepedia - alles over de Efteling. https://www.eftepedia.nl/lemma/Kashba
- Taveerne In den Swarte Kat opent op 1 juli. (2023, June 27). efteling.com. https://www.efteling.com/nl/blog/nieuws/20230627-taveerne-in-den-zwarte-kat-opent-1-juli-2023
REACTIES
1 seconde geleden