De Bataafse Revolutie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 195 woorden
  • 4 april 2013
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Bataafse Revolutie 1795 – 1801

Na de Franse Revolutie werd Frankrijk een republiek.

De bestuurders van de Franse Republiek waren van mening dat ook de andere landen in Europa verlost moesten worden van vorsten die ongelijkheid in stand hielden.

De Fransen vormden een bevrijdingsleger en trokken richting Nederland en andere Europese landen om daar ook een revolutie te veroorzaken.

In Nederland staan de Patriotten te springen om Franse hulp. Zij willen de stadhouder Willem V graag kwijt en wilden Nederland besturen zoals in Frankrijk gebeurde.

  • Patriottisme = vaderlandsliefde

In 1795 vlucht stadhouder Willem V naar Engeland en wordt de Nederlandse Republiek een vazalstaat van Frankrijk.

Volgens bronnen kregen de Bataven beperkte autonomie en waren zij vrijgesteld van belasting.

Dit is echter nooit overtuigend in bronnen teruggevonden. Alleen Tacitus (de Romeinse geschiedschrijver) heeft hierover geschreven, maar niet in detail.

Waarom vonden de Patriotten in de 18e en begin 19e eeuw dit verhaal zo interessant dat ze zelfs de nieuwe republiek ernaar vernoemden?

Niet alleen in de 18e eeuw en de 19e eeuw werden de Bataven erg belangrijk bevonden. Ook tijdens de Nederlandse Opstand (1568-1648) werden de Bataven als voorbeeld gezien voor de opstandelingen die in opstand kwamen tegen Spanje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.