Communisme en Liberalisme

Beoordeling 5.5
Foto van Henk
  • Verslag door Henk
  • 2e klas vwo | 1239 woorden
  • 24 mei 2024
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Communisme en Liberalisme

Inhoudsopgave

Inleiding 2

Wat zijn Communisme en Liberalisme?                                                      3

Communisme

Liberalisme

Wat zijn de verschillen tussen Communisme en Liberalisme?                  4
De economie van Communisme en Liberalisme                                         5               

Communisme

Liberalisme

Hoofdvraag                                                                                                  6

In hoeverre is het Liberalisme een beter systeem dan Communisme

Bronnen                                                                                                       7
Logboek                                                                                                       8

Inleiding

In deze verdieping ga ik proberen het antwoord op de vraag: “in hoeverre is het liberalisme een beter systeem dan het communisme?” te beantwoorden.

Het antwoord ga ik proberen te vinden door middel van vier deelvragen.

De deelvragen zijn:

  • Wat zijn communisme en Liberalisme?
  • Wat is het verschil tussen Liberalisme en Communisme?
  • De economie van communisme en Liberalisme

Wat zijn Communisme en Liberalisme?

Communisme

Bij Communisme zijn alle belangrijke middelen, zoals fabrieken en de handel, eigendom van de staat. Iedereen krijgt evenveel, al het geld wordt door de staat verdeeld over de mensen. Ook bepaalt de staat de prijzen van alle producten en het productieaantal.

Communisme leek een erg goed plan voor iedereen: iedereen zou een huis, eten en de noodzakelijke spullen krijgen. Maar de Communistische leiders wilde zelf meer geld en spullen hebben dan de rest. Sommige mensen begonnen door het Communisme minder hard te werken, want ze zouden er geen extra geld mee verdienen. Omdat mensen minder hard gingen werken kwam er veel armoede. Daarom zijn veel landen uiteindelijk gestopt met het Communisme. Op dit moment zijn er dus nog maar een paar Communistische landen. De landen die nog communistisch zijn zijn China, Cuba, Vietnam en het bekendste communistische land is Noord-Korea

Liberalisme

In de 18e eeuw hadden de koning en de kerk de meeste macht, veel mensen leverden daar kritiek op. De liberalen wilden dat burgers meer vrijheid zouden krijgen en dat de kerk en de koning minder macht zouden krijgen. Ze wilden dat in de grondwet werd vastgelegd dat het volk meer vrijheid zou krijgen. En dat er wel een overheid zo mogen zijn maar dat de overheid niet veel meer macht zou mogen hebben dan het volk.

Er kwam een eind aan de tijd dat koningen en koningen alles beslisten na de Franse revolutie. Veel koningen en koningen werden daardoor uiteindelijk gedwongen om wetten te accepteren die het volk nog meer vrijheid zouden geven. De liberalen waren een lange tijd de belangrijkste politici van heel Europa.

Liberalisme is dus dat de burgers veel vrijheid hebben en dat de macht van de staat en van de kerk wordt beperkt. 

Wat zijn de verschillen tussen Communisme en Liberalisme?

Het belangrijkste verschil tussen communisme en liberalisme is dat het communisme staat voor gelijkheid voor alle mensen in de samenleving. Terwijl liberalisme juist staat voor individuele vrijheid. In het communisme ben je dus als persoon een van de velen en net als ieder ander. In het liberalisme wordt juist de vrijheid en de mening van het individu gerespecteerd. Hierdoor ontstaan verschillende lagen (klassen) in de samenleving met eigen overtuigingen en gebruiken, in tegenstelling tot  het communisme waar binnen een klassenloze samenleving juist geen enkele persoon als superieur of inferieur aan de ander wordt beschouwd.

Een ander verschil is bezit. Binnen het communisme is alles van het collectief, dus de hele groep. Binnen het liberalisme draait het om individueel bezit. Als je het kunt betalen mag je kopen wat je wilt en is het van jou. Je hoeft het niet te delen met de rest. 

Nog een verschil, is dat bij Communisme de staat de baas is over alles. De staat bepaalt alles wat er gebeurd, bijvoorbeeld of er een nieuwe school of bibliotheek komt. Bij Liberalisme beslist het volk mee, de staat mag dus niet alles beslissen. Ook wordt bij Communisme de economie bepaalt door de overheid, maar bij Liberalisme bemoeit de staat zich niet met de economie en ligt de economie in de handen van het volk zelf.

De economie van communisme en liberalisme

Communisme

In het Communisme krijgt iedereen evenveel betaald, als je heel hard werkt krijg je daar niets extra voor. Het ging erg lang goed met de economie van de landen die onder het communisme leefden. 

Maar de mensen gingen uiteindelijk een stuk minder hard werken omdat ze er niet extra betaald voor zouden worden, waarom zou je dan extra je best doen? Dit zorgde ervoor dat uiteindelijk iedereen minder betaald kreeg. De economieën van veel landen die onder het communisme leefden stortten toen in. Veel mensen konden maar net genoeg eten of de benodigde spullen betalen. Omdat de economie van de communistische landen erg snel hard omlaag ging, besloten veel landen om toch onder het Liberalisme te gaan leven en mensen te betalen naar wat ze werkten of maakten. De landen die nu nog communistisch geregeerd worden hebben vaak nog steeds zwakke economieën, China is een uitzondering.

Liberalisme

Onder het Liberalisme verdienden de mensen die harder of meer uren werken, meer dan de mensen die minder hard of minder lang werken. Ook mocht de staat niet te veel regels maken die het beperken om veel geld te verdienen. Dit zorgde ervoor dat er rijke maar ook arme mensen waren, er was dus een economische ongelijkheid, maar de meeste Liberalen vonden dat prima. 

De staat mag alleen belasting vragen voor dingen die de mensen zelf niet kunnen regelen zoals het aanleggen van een weg. De economie bij een Liberalistisch land is dus voor veel mensen een stuk beter dan de economie van een Communistisch land. Dat is één van de redenen dat er een stuk meer Liberalistische landen zijn dan Communistische landen

De Hoofdvraag

Voordat ik een antwoord geef op de hoofdvraag  “in hoeverre is het liberalisme een beter systeem dan het communisme?” ga ik nog een kleine samenvatting over de antwoorden die ik heb gegeven op de deelvragen.

De eerste deelvraag was “wat zijn Communisme en Liberalisme?”.

Communisme is dat de staat en de kerk de meeste macht hebben en alles betalen, zij bezitten ook alle fabrieken en winkels. Iedereen krijgt evenveel, iedereen is gelijk. Bij Liberalisme heeft het volk een stuk meer macht, en de macht van de staat en van de kerk wordt beperkt. Liberalisme gaat vooral over vrijheid, niet over gelijkheid.

De tweede deelvraag was “Wat zijn de verschillen tussen Communisme en Liberalisme?”. Het grootste en belangrijkste verschil tussen Communisme en Liberalisme is dat Communisme staat voor gelijkheid en Liberalisme staat voor individuele vrijheid.

De derde deelvraag was “De economie van Communisme en Liberalisme”. De economie van een Land dat onder het Communisme leeft is niet erg sterk, veel mensen zijn arm en kunnen maar net eten betalen. Bij Liberalisme is de economie een stuk beter, sommigen mensen zijn wat rijker dan de anderen, maar dat hangt allemaal af van hoe hard en hoeveel ze werken.

in hoeverre is het liberalisme een beter systeem dan het communisme?

In een Communistisch land is iedereen gelijk, en verdient iedereen hetzelfde. In een Liberalistisch land heeft iedereen individuele vrijheid, je verdient niet hetzelfde. Ook heb je in een Liberalistisch land veel meer rechten dan een Communistisch land. Ik vind dat Liberalisme een beter systeem is omdat iedereen meer vrijheid heeft, ook heb je meer vrijheid in je meningsuiting. In een Communisme heb je amper vrijheid, alles wordt bepaald door de staat, je vrijheid wordt dan van je weggenomen. Ook is Liberalisme een stuk eerlijker, want als je een stuk harder werkt dan iemand die amper iets doet, wil je natuurlijk meer betaald krijgen. Bij Liberalisme is dit zo, maar bij Communisme verdient iedereen hetzelfde, wat je ook doet. Daarom vind ik, dat Liberalisme een stuk beter is dan Communisme.

REACTIES

een scholier

een scholier

Ik heb zojuist het verslag gelezen dat je schreef omtent jouw onderzoek naar de verschillen tussen.

Communisme & Liberalisme

Daarin viel mij het volgende op:

1- Je merkt niet op dat er zowel "rechts" als "links" liberalisme bestaat!

2- Je hebt ervoor gekozen het "rechts" liberalisme te vergelijken met het communisme!

Conclusies:

1- Het rechts liberalisme is als het (radicalisserd) indentiek aan het "fasisme" en heeft zoals je verslag aantoont bijna geen raakvlakken meer met het communisme omdat de ideologie zicht richt op de "egoisme- individu" en niet op gelijkheid.

2- Het links liberalisme ook bekend als "liberaal socialisme" is als het (radicaliseerd) identiek aan het communisme omdat de ideologie zicht richt op de "involutie- gelijkheid" en niet op het individu.

3- Beide stromingen zijn ongezellig en niet fijn om in te leven of omdat het leven armoedig is en je niet voor je mening uit kunt komen of omdat er veel ongelijkheid en dus racisme en discriminatie ontstaat.

P.S het word helemaal erg als er mixen van radicale stromingen ontstaan zoals het Jurre en het rood fasisme (beide een mix van links liberalisme en recht liberalisme, het Jurre wat meer van links en het rood fasicme wat meer van rechts).

Mijn mening:

Moeten we dan maar overgaan naar een dictatuur zonder democratie... nee zeker niet want een dictator kan een gevaarlijke ideologie aangangen!

We kunnen het best leven in een gematigde, eerlijke en goed georganiseerde democratie met daarin enige macht voor de "Kerk en Justitie"...

Het resultaat daarvon is een duurzaam en rechtvaardig land met een sterke economie die in ontwikeling blijft en zowel de sociale stelsels als de tradities, cultuur en basisvrijheden beschermd

"Een samenleving zonder gelijkheid & discriminatie"

Dat is mijn ideaalbeeld en dat kan alleen bereikt worden door de focus te leggen op waardering, kennis, vaardigheid, kunde en innerlijk en aangeleerd karakter!

Dat doen is denk ik onze taak!

5 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.