Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reisgids Berlijn

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2367 woorden
  • 5 juni 2011
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS 3
ALGEMENE INFORMATIE 3
KLIMAAT 3
STADSBESTUUR 3
OPPERVLAKTE 3
AANTAL INWONERS 3
BEVOLKINSDICHTHEID 4
HOOFDSTAD 4
MUNTEENHEID 4
CODE AUTO KENTEKENPLAAT 4
OPENBAAR VERVOER 4
PLATTEGRONDEN 5
BEZIENSWAARDIGHEDEN 6
INFORMATIE T.B.V. DE STADSWANDELING 9
BERLIN MITTE 9
UNTER DEN LINDEN 9
GENDARMENMARKT 9
BEBELPLATZ 10
SCHLOßPLATZ 10
NIKOLAIVIERTEL 10
ROTES RATHAUS 10
ALEXANDERPLATZ 11
CITY WEST 11
KURFÜRSTENDAMM 11

KADEWE 11
POTSDAM 11
SLOT SANSSOUCI 11
NEUES PALAIS 12
BRANDENBURGER TOR 12
HOLLÄNDISCHES VIERTEL 13
LEUKE WINKELSTRATEN 13
WINKELSTRATEN: 13
HET KAUFHAUS DES WESTENS (KADEWE) 13
GALERIES LAFAYETTE 13
DE FRIEDRICHSTRASSE 14
KUNSTWIJZER DANS 15
KUNSTWIJZER MUZIEK 16

Een klein stukje geschiedenis


Vroeger bestond Berlijn uit 2 delen: Berlijn en cölln. het woord Berlijn is eigenlijk afgeleid van: ‘berl’ dat betekend moeras. Cölln betekend colonia, hiermee werd waarschijnlijk een kolonie van Berlijn bedoeld. Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Met 3.442.675 inwoners is het tevens de grootste stad van het land en de 1 na grootste stad in de Europese Unie. De stad ligt in het noordoosten van het land. Bij de rivier de Spree. Na de tweede wereld oorlog was Berlijn een verdeelde staat. De hoofdstad was in het oosteel van het land. Door de gebeurtenissen in Berlijn is Berlijn zo geworden zoals het nu is! Berlijn is 1 van de meest culturele, politieke en wetenschappelijke steden van Europa . Berlijn is op zichzelf en een deelstaat. Het is verdeeld in 12 delen, districten. Voor 1 januari 2001 waren er 23 districten. Berlijn heeft enorme schulden 31 december 2009: 59,8 miljoen. En het land geeft perjaar ongeveer 20 miljard uit.

Algemene informatie


Klimaat

Het klimaat in Berlijn verschilt niet veel met dat in Nederland. De invloed van de zee is iets minder waardoor het in de winter gemiddeld een tikje kouder is en het in de zomer een beetje warmer is. Neerslag is er in alle jaargetijden wel.


Stadsbestuur

Net zoals Bremen en Hamburg is Berlijn een district, deelstaat op zichzelf. De regering wordt gevormd door de senaat, die uit de Regierender Burgemeister en maximaal 8 senatoren bestaat. Het Berlijns parlement kiest de leden van de regering, het Abgeordnetenhaus, dat 141 zetels telt. De plek van de burgemeester en de senaat is het Rotes Rathaus vlakbij Alexanderplatz.

Oppervlakte

Ongeveer 890 vierkante kilometer.
Aantal inwoners
Rond de 3.5 miljoen

Bevolkinsdichtheid

Ongeveer 4000 per km2

Hoofdstad

Berlijn is de hoofdstad van het verenigde Duitsland (vroeger was Bonn de hoofdstad van West-Duitsland, Berlijn de hoofdstad van de DDR).

Munteenheid

Ze betalen in berlijn met de euro.
Code auto kentekenplaat
D en de mensen uit berlijn ook een B.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer: koop een dagkaart of meerdagenkaart en reis naar alle uithoeken van Berlijn. Op deze manier kom je vrij goedkoop op allerlei afgelegen en mooie plekken waar je lopend niet snel zou komen in deze grote wereldstad.

Plattegronden

bezienswaardigheden

Het Duitse parlement gebouw. De naam wordt ook wel afgekort tot : rijksdag!in 1894 was de Rijksdag klaar. Ze hebben er in totaal 10 jaar over gedaan. Het gebouw heeft de teloorgang van het keizerrijk meegemaakt,het derde rijk, en de Weimarrepubliek. Het gebouw is ontworpen door; Paul Wallot, hij kwam zelf uit Frankfurt. Het gebouw is in 1933 zwaar beschadigd geraakt door een brand, hij werd bijna zeker aangestoken maar men heeft de dader nooit kunnen vinden. Maar mensen denken dat de brand werd aangestoken door: Marinus van der Lubbe, een Nederlandse communist. Daarna is hij weer opgebouwd.


Dit is 1 van de bekendste pleinen van het centrum van berlijn. En ook een belangrijk verkeersknooppunt. Het plein ligt dicht bij de plaats Potsdam. Voor de tweede wereldoorlog was het een heel levendig plein, maar na de tweede wereld oorlog was het plein 1 grote puinhoop. De Berlijnse muur werd in 1961 dwars door het plein gelegd.

De dom in berlijn is 1 van de belangrijkste kerken in berlijn. Het is gelegen op de museumsinsel. De dom werd gebouwd tussen 1895 en 1905. Tijdens de 2de wereldoorlog werd deze zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975. De kerk werd geopend in 1992

De Berlijnse muur is 100 m lang. Deze muur werd gebouwd in 13 augustus 1961 tot 9 november 1989 en scheidde oost- en west Berlijn. De Berlijnse muur was het bekendste symbool van de koude oorlog. Ongeveer 200 mensen kwamen om het leven tijdens de Berlijnse muur, toen hun wouden vluchten naar de ene of de andere kant. Er zijn nu nog overblijfselen van de muur.

Dit was een controlepost in Berlijn. Bij de Berlijnse muur in de Friedrichstraße. Doordat dit de derde doorgang was tussen west- en oost Berlijn werd het Charlie genoemd. Naar de derde letter van het spellingsalfabet van de NAVO. Deze checkpoint was de enige controlepost waar buitenlanders over de weg van Oost-Berlijn konden binnentreden.

Informatie t.b.v. de stadswandeling

Berlin mitte

Unter den linden


Unter den Linden (Nederlands: Onder de Linden) is één van de bekendste lanen in de Duitse stad Berlijn. Deze laan was de “praalweg” van Pruisische koningen en de Duitse Keizers en de” flaneerlaan” van de bourgeoisie. Later is het de laan van de commerciële industriële revolutie en ook de laan van het triomferende socialisme van de toenmalige DDR geworden. Als je langs deze laan loopt van de Brandenburger Tor tot aan de Alexanderplatz krijg je binnen een afstand van 2 kilometer veel belangrijke bezienswaardigheden van Berlijn te zien.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is één van de bekendste pleinen van Berlijn gelegen in het district Mitte. Het plein wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken aan weerszijden van het plein.

Bebelplatz

De Bebelplatz (voormalige Opernplatz) ligt aan de brede boulevard Unter den Linden, vlakbij de Staatsoper in het stadsdeel Mitte in Berlijn.

Aan de noordzijde ligt het plein aan de Unter den Linden. Aan de oostzijde staat de Staatsoper Unter den Linden, aan de zuidzijde de rooms-katholieke Sint-Hedwigskathedraal en aan de westzijde staat de Alte Bibliothek.

Schloßplatz


De Schloßplatz is een plein bij de Museumsinsel in het Berlijnse stadsdeel Mitte. Het is ongeveer 225 m bij 175 m. In de westelijke hoek ligt de slotbrug, en Unter den Linden naar de Brandenburger Tor. Van dezelfde hoek vertrekt de Karl-Liebknecht-Straße langs het plein naar Alexanderplatz in het noordoosten. Het was de locatie van het stadspaleis van Berlijn.

Nikolaiviertel

Het Nikolaiviertel (Nikolaiwijk) is een wijk aan de oostelijke oever van de Spree in Berlijn. De wijk ligt in het gebied Berlin-Mitte, niet ver van de Alexanderplatz. Het is het oudste woongebied van Berlijn en was tot 1990 een deel van Oost-Berlijn. In het midden van de wijk staat de Nikolaikirche.

Rotes rathaus

Het Rotes Rathaus (Rode Raadhuis) is het stadhuis van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het is de zetel van de Regierender Bürgermeister en de Berlijnse senaat, die samen de stadsregering vormen. De volksvertegenwoordiging, het Abgeordnetenhaus, zit ergens anders. Het gebouw is zo genoemd omdat het is gemaakt van rode stenen. Het Rotes Rathaus staat aan de Rathausstraße in het centrum van Berlijn, bij het Alexanderplatz, en het werd gebouwd tussen 1861 en 1869.

Alexanderplatz

De Alexanderplatz, in de volksmond ook wel Alex genoemd, is een plein en verkeersknooppunt in het oostelijk deel van Berlijn. Dagelijks komen er meer dan 300.000 mensen. Het plein ligt in het stadsdeel Mitte en is vernoemd naar Tsaar Alexander I. De fontein op het plein is lokaal een bekende ontmoetingsplaats. Vlakbij het plein bevindt zich een grote toeristische trekpleister, namelijk de Fernsehturm (televisietoren).

City west

Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm (Keurvorstendam) is de grootste winkelboulevard in Berlijn. De straat is breed opgezet met gescheiden rijbanen en een groenstrook middenin (vroeger reden hier trams overheen). De winkelstraat is gelegen in het stadsdeel Charlottenburg.

KaDeWe


Kaufhaus des Westens (afgekort tot KaDeWe) is een Duits warenhuis in het centrum van de hoofdstad Berlijn. Het bevindt zich in de Tauentzienstraße in het stadsdeel Schöneberg, dicht bij de Kurfürstendamm en de Gedächtniskirche. Het is het grootste warenhuis van europa met ongeveer 60.000 m² verkoopoppervlak en meer dan 380.000 verschillende artikelen, meestal van de wat luxere soort. Het aantal medewerkers van het warenhuis bedraagt ongeveer 2400. KaDeWe is net iets kleiner dan Harrods in Londen, en is sinds 1999 eigendom van KarstadtQuelle AG.

Potsdam


Slot Sanssouci

Slot Sanssouci (van het Franse sans soucis "zonder zorgen") ligt in het oostelijke deel van het park en is één van de bekendste paleizen in Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg. De Pruisische Koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen. Op het ontwerp had de koning veel invloed. De samenwerking met de architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff liep vast, omdat Frederik geen trappen wilde om op het terras te komen. Knobelsdorff vond dat het paleis op een sokkel moest staan, zodat het vanuit het park beter tot zijn recht zou komen. Jan Bouman, een architect van Hollandse afkomst, nam de leiding van het project over.

Frederik de Grote liet op het terras van het kasteeltje een grafkeldertje voor zichzelf en zijn geliefde hazewindhonden bouwen. De koning hield niet van kerken en wees tijdens wandelingen op het terras vaak spottend naar de lege groeve met de opmerking "quand je suis là, je suis sans soucis". (Frans:"Als ik daar ben ben ik zonder zorgen").

Neues palais

Neues Palais is een slot in het westelijke deel van Park Sanssouci in Potsdam. De bouw werd in 1763 gestart in opdracht van Frederik II van Pruisen. In 1769 was het paleis gereed.

Brandenburger tor

De Brandenburger Tor is een stadspoort en staat op de Luisenplatz in Potsdam. De poort werd in 1770 door Carl von Gontard en Georg Christian Unger in opdracht van koning Frederik II gebouwd. Hierdoor is deze poort 18 jaar ouder dan de beroemde Brandenburger Tor in Berlijn. Als mensen bij de brandenburger tor wouden komen moesten ze eerst door deze poort, vandaar de naam

Holländisches vierte
l

Holländisches Viertel is een wijk in Potsdam gebouwd in de periode van 1733 tot 1740 naar een ontwerp van Jan Bouman. De wijk bestaat uit 134 woningen gebouwd in rode baksteen. Vrijwel alle huizen zijn gerenoveerd.

Leuke winkelstraten

Winkelstraten:

1.

Kunstwijzer dans

I Informatie


1 Noteer de zakelijke gegevens van het concert of de voorstelling:

[> naam orkest/band/ensemble [> bezetting (instrumenten)
[> locatie

[> datum voorstelling

2 Bewaar je toegangsbewijs en je programma.
3 Zoek minstens een recensie of krantenartikel over de voorstelling.

II Vorm

4 In welke ruimte vond de voorstelling plaats? (Lijst¬toneeltheater, vlakkevloertheater of op een andere locatie?)
5 Welk effect heeft de ruimte op de voorstelling?
6 Beschrijf in enkele woorden het toneelbeeld. Denk daarbij aan decor, licht, kostuums/grime, attributen, spel/dans, film/video, opstelling van de groep en/of de solist op het podium.
7 Wordt er gebruikgemaakt van moderne media zoals film en video? Wat is het effect daarvan op de dans en de voorstelling?
8 Op welke manier wordt muziek gebruikt bij de voorstelling? Denk aan live of opname, instrumentaal of vocaal, gebruikte instrumenten, muziekgenre. Raadpleeg het programmaboekje of internet voor achtergrondinformatie.
9 Hoe worden de dansen uitgevoerd?

Denk daarbij aan:

[> solist of groepen
[> gelijke bewegingen (of juist niet) [> aantal dansers

[> afwisseling
[> bewuste geluiden van de dansers (bodysounds, attributen) enzovoort

III Inhoud

10 Tot welk dansgenre reken je deze voorstelling? 11 Gaat het om een verhalende, thematische of abstracte dans? Waaruit heb je dat opgemaakt?
12 Ais er sprake is van een verhaal of thema, hoe wordt dit dan duidelijk gemaakt? Dat kan zowel in de dans, de muziek als in de presentatie tot uitdrukking komen.
13 In hoeverre zijn er belangrijke personages, conflicten, relaties? Hoe uit dit zich in de dans? Geef een korte toelichting.
14 Met wie/welke danser(s) heb je het meest meege¬leefd? Hoe komt dat?
15 Waren er momenten in de voorstelling dat het to¬neelbeeld (zie 6) of de muziek (zie 8) een bijzondere werking hadden? Leg je antwoord uit.

IV Functie

16 Wat heeft de choreograaf met deze voorstelling willen zeggen?
17 In welke mate hebben het toneelbeeld en de muziek daaraan bijgedragen?

V Jouw reactie

18 Wat verwachtte je toen je naar de voorstelling ging?

Geef aan waar aan je verwachting is voldaan (en waar niet).

19 Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt bij de voorstelling?

20 Geef in maximaal 100 woorden je totale indruk van de voorstelling. Neem hier ook je mening in op. Geef bij elk argument voorbeelden uit de voorstelling. Ver¬werk in je betoog ook wat je bij de vragen hierboven hebt genoteerd.

Kunstwijzer muziek

I Informatie

1 Noteer de zakelijke gegevens van het concert of de voorstelling:

[> naam orkest/band/ensemble [> bezetting (instrumenten)
[> locatie
[> datum concert of voorstelling

2 Bewaar je toegangsbewijs en je programma.
3 Zoek minstens een recensie of krantenartikel over het concert of de voorstelling.

II Vorm/opbouw


4 In wat voor ruimte vindt het concert of de voorstelling plaats? In een concertzaal, op een jazz- of pop¬podium of op een bijzondere locatie?

5 Beschrijf in enkele woorden het toneelbeeld. Denk daarbij aan decor, licht, kostuums/grime, opstelling van de muziekgroep en/of de solist op het podium. 6 Wordt er gebruikgemaakt van moderne media zoals film en video? Wat is daarvan het effect op de mu¬ziek en de voorstelling?

7 Op welke manier is het concert of de voorstelling opgebouwd? Denk aan afwisseling in langzame/snelIe nummers, harde/zachte en korte/lange stukken.


8 Geef bij een onderdeel van het concert of de voor¬stelling aan welke van de volgende punten je hebt gehoord. In welk muziekstuk/nummer/lied is dat geweest?

[> herhaling van stukjes muziek [> meerstemmigheid
[> afwisseling in coupletten en refreinen [> solo's
[> meerdere melodieën door elkaar heen [> improvisatie
[> iets anders, namelijk ...

III Inhoud


9 Bij welk muziekgenre kun je het concert of de voor¬stelling indelen?
10 Valt de muziek binnen dit genre onder een bepaald subgenre? Zo ja, welk subgenre?
11 Is er sprake van cross-over (vermenging) van (sub)genres? Zo ja, benoem deze.
12 Welke kenmerken van het muziekgenre vallen je het meest op?
13 Houden de verschillende muzieknummers verband met elkaar? Leg uit hoe ze verband met elkaar hou¬den of juist niet.
14 Ais er sprake is van een verhaal of een thema, hoe wordt dit dan duidelijk gemaakt? Dat kan zowel in de tekst, de muziek als in de presentatie tot uiting komen.

IV Functie

15 Wat is het doel van het concert of de voorstelling?

Amusement, een boodschap, een verhaal of puur luisterplezier?
16 Voel je je betrokken bij de muziek? Is er sprake van communicatie tussen de muzikanten en jou?
17 In hoeverre heeft het toneelbeeld (zie 5) een functie gehad in het concert of de voorstelling?

V Jouw reactie

18 Wat verwachtte je toen je naar het concert of de voorstelling ging? Geef aan waar aan je verwachting is voldaan (en waar niet).
19 Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?
20 Geef in maximaal 100 woorden je totale indruk van het concert of de voorstelling. Neem hier ook je mening in op. Verwerk in je betoog ook wat je bij de vragen hierboven hebt genoteerd.

REACTIES

J.

J.

Sorry hoor maar als mensen waude dat is geen enderlands

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.