ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Wolven

Hoe communiceren wolven?

Veel mensen zijn bang voor wolven gejank, maar waarom doen wolven dat? Wolven doen dat om een boodschap over te brengen aan andere wolven oftewel communicatie. Een groep jankende wolven kunnen mensen 16 km verder op nog horen. Door hun gejank weten andere wolven dat ze uit de buurt moeten blijven. Wolven hebben meerder manieren om te communiceren. Ze kunnen bijvoorbeeld grommen, jammeren, blaffen en piepen. Ze kunnen ook verschillende gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal laten zien om daardoor aan de rest van de groep te laten zien wat hun rang is in de groep. Wolven die laag in de rang van hun groep zitten duiden ander gezichtsuitdrukkingen aan als wolven die hoog in de rang van hun groep zitten. Soms probeert een wolf die in een lage rang zit een wolf die in een hogere rang uit de dagen met bijvoorbeeld een grom. Als de wolf met die hogere rang terug gromt geeft de lage wolf toe en rolt op zijn rug en begint te jammeren.

Hoe planten wolven zich voort?

Wolven planten zich één keer per jaar voort dat is meestal in de lente. Omdat het jong 63 dagen in de moeders buik moet ontwikkelen. Tijdens de paartijd ontstaat er veel spanning in de groep omdat elke volwassen wolf wil paren. Het vrouwtje maakt 6 weken naar het paren een hol of gebruikt een al eerder gebruikt hol. Wanneer de jongen op elk moment geboren kunnen worden verzamelt de rest van de wolven zich buiten en snuift lucht op zodat ze weten wanneer de jongen zijn geboren. Als de jongen geboren zijn huilen ze van opwinding. Meestal krijgt een wolvin 5 tot 6 jongen. Het pasgeboren jong weegt ongeveer 450 gram is blind, doof en kan niet lopen. De moeder duwt haar jongen naar haar tepels zodat ze kunnen drinken. na 2 tot 3 weken doet het jong voor het eerst zijn ogen open.

Hoe bakenen wolven hun territorium af?

Het nest van een wolf is vaak een grot of hij verschuilt zich tussen de boomstronken en de rotsen. Soms maakt wolf ook een hol om zich in te verschuilen. Dat hol maakt hij zelf of hij maakt een oud hol van een das of vos groter. De grote van het territorium is vaak afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in de omgeving ligt. Het territorium van een wolf ligt vaak tussen de 5.000.000 en de 100.000.000 km². Er zijn in de alpen territoria gevonden van 35.000.000 km² maar in bijvoorbeeld Alaska zijn ze groter. Het territorium van een wolf word afgebakend door urine tegen een boom of struikjes aan de pissen.

Hoe jagen wolven?

Jagen is voor wolven een spel van leven of dood. Als ze een keer getrapt worden of door een hoorn geraakt worden kan dodelijk zijn. Wolven jagen vooral op zieke, zwakke of jonge dieren, omdat die dieren het makkelijkste gepakt kunnen worden. De wolven kunnen aan het spoor van een dier ruiken of het dier ziek of gewond is. Wolven zorgen ervoor dat de wind naar hun toe waait zodat de wolven hun prooi wel kan ruiken maar de prooi hun niet. Als de wolven gaan jagen dan gaan ze in een groep, omdat ze de prooi insluiten en dan of met ze alle tegelijk er op af of ze drijven de prooi naar een ravijn.

Bronnen
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.