Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Eiwitafbraak van kippeneiwit door pepsine verslag

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
 • Verslag door een scholier
 • 2e klas vwo | 487 woorden
 • 9 oktober 2012
 • 23 keer beoordeeld
 • Cijfer 4.8
 • 23 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Eiwtitafbraak van kippeneiwit  door pepsineInleidingPepsine is een enzym, dat wordt geproduceert door  het maagzuur aan het pegin van de spijsvertering voor het afbreken van eiwitten. Door de aanwezigheid van zoutzuur in de maag is het milieu daar ook zuur. De functie van het zoutzuur in de maag is het doden van bacteriën. Aan de hand van dit practicum kan geconcludeert worden dat pepsine zoutzuur afbreekt. Dat kun je zien, doordat nietverteerde eiwitsuspensie troebel is en de oplossing met kortere eitwitketens helder.Onderzoeksvraag: Hoe maak je eiwitafbraak door het enzym pepsine zichtbaar en wat is de invoeld van zoutzuur op de werking van pepsine?HypotheseIk verwacht dat Buis 1 en buis 2 troebel zullen blijven doordat daar geen pepsine-oplossing aan wordt toegevoegd en aan buis 3 en buis 4 helder zullen worden.Materialen en MethodeMaterialen:De materialen die bij deze proef gebruikt zijn: • Pepsine-oplossing (2ml)

 • Eiwitsuspensie (troebel) (12ml)

 • Zoutzuur (0,1M) (10ml)

 • Reageerbuizen (4)

 • Een rekje

 • Water

Methode:


Er werden 4 reageerbuizen naast elkaar gezet en gevuld volgens de tabel.


De pepsine oplossing werd als laatste toegevoegd!


De inhoud van de buizen werd gemengd door ze even te schudden,  daarna werden de buizen warm gehouden in de handen.StofBuis 1Buis 2Buis 3Buis 4Eiwitsuspensie3 ml3 ml3 ml3 mlZoutzuur --5 ml--5 mlWater6 ml1 ml5 ml--Pepsine-oplossing----1 ml1 ml
De starttijd werd genoteerd.


Tien minuten lang werd er elke minuut gecontroleerd of de eiwitsuspensie helder geworden was. Het tijdstip waarop de eiwitsuspensie warm werd werd genoteerd.ResultatenTabel met resultatenBuis12341 Min.TroebelTroebelTroebelTroebel2 Min.TroebelTroebelTroebelTroebel3 Min.TroebelTroebelTroebelHelder4 Min.TroebelTroebelTroebelHelder5 Min.TroebelTroebelTroebelHelder6 Min.TroebelTroebelTroebelHelder7 Min.TroebelTroebelTroebelHelder8 Min.TroebelTroebelTroebelHelder9 Min.TroebelTroebelTroebelHelder10 Min.TroebelTroebelTroebelHelder

Grafiek met resultaten


                             ↑           ↑           ↑ConclusieUit de resultaten is gebleken dat zoutzuur niet verteerd en dat pepsine een verterend effect uitoefent op eiwitsuspensie. Ook is gebleken dat buis 1, buis 2 en buis 3 geen zichtbare veranderingen ondergingen.


In de hypothese werd verondersteld dat het enzym pepsine een verhelderend effect zou hebben op het mengsel, maar uit de resultaten blijkt dat niet te kloppen.


DiscussieEen verbetering voor de volgende keer zou kunnen zijn om de reageerbuizen niet met een spuit maar met een maatbeker te vullen voor een nauwkeuriger resultaat. En om de buizen niet in je handen maar in een glas water te zetten met een temperatuur van ongeveer 30 graden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.