Biologieverslag 'De sneeuwuil'.
De sneeuwuil
Mijn biologiepresentatie gaat over de sneeuwuil. De wetenschappelijke naam is Bubo scandiacus
Inleiding
Ik heb dit dier gekozen omdat ik het een mooi dier is. Omdat het een mooi wit verenkleed heeft. En ik vind het ook erg interessant want zijn onverteerbare etensresten braakt hij uit.
Dierenrijk
De sneeuwuil hoort tot de afdeling gewervelden. Omdat hij tweezijdig symmetrisch is en omdat hij een inwendig skelet heeft. En hij behoort tot de groep vogels. Omdat zijn huid bedekt is met veren. En omdat hij longen heeft en warmbloedig is. En omdat het een lucht dier is Maar ook omdat hij eieren met een kalkschaal legt. Voorbeelden van zijn soortgenoten zijn: dwerguilen oehoes cactus uil maar ook andere vogels zoals de buizerd en de valk en de ekster enzovoorts.
Leefomgeving
De sneeuwuil leeft in het uiterste noorden van Azië Europa en Noord-Amerika en Canada. In de toendra Daar leeft de witte sneeuwuil op de toendra en daar leven ze en broeden ze op kale vlakten van de toendra. Meestal staan daar ook enkele rotsen, zodat de sneeuwuil op de uitkijk kan staan voor prooidieren of vijanden. Ook dient de rots voor een veilige plats voor een nest, hoewel die vaak uit niet meer dan een diepe kuil in de grond bestaat.
Leefgewoonte
De sneeuwuil leeft alleen. Alleen in het broedseizoen vormen het mannetje en het vrouwtje een paar. De sneeuwuil is een nachtdier Hun basis voedsel zijn kleine zoogdieren. Sneeuwuilen gaan s ‘nachts op jacht. Maar sneeuwuilen in gevangenschap eten vooral muizen of jonge kuikentjes
Voedsel
De sneeuwuil is in staat om grote prooien te doden. Hij pakt hazen ter grootte van het korhoen. Ook lemmingen en watervogels staan op zijn menu. De jachtmethode bestaat voor een groot deel uit op een plek met 360 graden zicht zitten en wachten op een beweging die de positie van een dier verraadt. Dan vliegt de uil laag over de grond en laat zich op de prooi vallen, met zijn krachtige klauwen uitgestrekt om te doden.. Ze eten ook vis of overgebleven prooi van een ander. Sneeuwuilen zijn niet territoriaal en zwerven overal rond. Ze bouwen hun nesten op de grond op een hoopje stenen. Hij braakt uit wat hij niet verteert. Dit zijn de welbekende uilenballen.
Natuurlijke vijanden
De sneeuwuil heeft maar weinig natuurlijke vijanden, maar de volwassen exemplaren zijn zeer voorzichtig en kunnen hun kinderen tegen allerlei soorten bedreigingen beschermen. Tijdens de nesttijd beschermen de uilen hun nest regelmatig tegen poolvossen, honden, grijze wolven en andere roofvogels. De mannetjes beschermen het nest door er naast te staan en de wacht te houden, de vrouwtjes broeden de eieren uit. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes vallen naderende vijanden aan door duikvluchten en afleidingsmanoeuvres.
Bouw
Verschil tussen beide geslachten is duidelijk. Volwassen mannetjes zijn sneeuwwit terwijl vrouwtjes gestreept zijn. De lichaamslengte bedraagt 55 tot 70 cm en het gewicht 1 tot 2,5 kg. De staart is 30 cm de lengte van de vleugels is ± 1,60 m Ze kunnen gemiddeld 20 jaar oud worden De isolatie Om te beginnen is deze vogel bijna geheel bevederd. Hij heeft een korte snavel, waarvan alleen het puntje uitsteekt. De ogen worden beschermd door lange, dichte wimpers. De poten zijn gehuld in lange veren, die doorlopen tot op de klauwen. Onder de strak zittende laag dekveren draagt het dier warm fijn dons. Ten slotte draagt ook de structuur van de veren bij aan hun isolerende werking: de kern van de veren is hol, zodat ze warme lucht kunnen opslaan, met een ronde kop en zeer kleine, meestal niet zichtbare oor pluimpjes met zwarte puntjes. De snavel is zwart, de iris heldergeel.
Het gezicht en de keel zijn altijd zuiverwit. De klauwen van de sneeuwuil zijn viertenig, twee tenen voorwaarts en twee tenen achterwaarts gericht.
Dit in tegenstelling tot de klauwen van de andere Roofvogels,
De maag bestaat uit 2 delen, de kliermaag en de spiermaag. De kliermaag is een maag met een zachte wand waar veel kliertjes inzitten die de spijsverteringsappen produceren
De spiermaag is sterk gespierd en bestaat uit twee dikke spierschijven die hecht met elkaar verbonden zijn.
Doordat die twee spieren samentrekken ontstaat een persende en wrijvende beweging. Samen met de steentjes die in de spiermassa zitten ontstaat een soort grote steen die zelfs het hardste voedsel fijnmaalt. Dit zijn dus eigenlijk een soort van de tanden van een vogel.
Voortplanting
Sneeuwuilen nestelen in een kuil op de grond die ze bekleden met veertjes, mos en bladeren. Dankzij hun goede schutkleur vallen ze tijdens het broeden nauwelijks op. De broedtijd bedraagt 27 tot 34 dagen. Kuikens verlaten na zo’n 25 dagen regelmatig het nest. Vliegen lukt dan nog niet, na ongeveer twee maanden wel. Volwassenheid bereiken kuikens op tweejarige leeftijd. De legselgrootte varieert met het voedselaanbod. Dit ligt tussen de 3 en 14 eieren. In lemmingrijke jaren is het aantal eieren het grootst. Een sneeuwuilenpaartje blijft niet hun hele leven bij elkaar. Ze vormen een paar voor het broedseizoen. Het mannetje maakt het vrouwtje uitgebreid het hof, eerst in de lucht en daarna op de grond. Beide ouders voeden en beschermen de kuikens.
Extra
Bijzonder aan uilen is dat ze hum onverteerbare resten uitbraken. De braakballen ze zijn meestal ronde of ovale brok materiaal. Een braakbal bestaat uit de onverteerde resten van dieren, zoals haren, botjes en nagels
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
Waarom doe je dit, iedereen kan dit kopiëren en dat is dom.
8 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Dat vind ik gewoon heel prettig hoor..
7 jaar geleden