Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Roy Lichtenstein

Whaam!

 

Lichtenstein

Naam: Roy Lichtenstein

Geboortejaar: 1923

Geboorteland: Amerika

Kunststroming: pop-art

Filosofie: Hij geloofde dat de consumptiemaatschappij zich belachelijk zou maken als hij de dingen die symbool stonden voor deze maatschappij zo nauwkeurig mogelijk afbeeldde.

 

Wat is het?

Dit kunstwerk heet Whaam! en is gemaakt in 1963. Het is gemaakt met magna acryl en olie op canvas, en het hangt in Tate Modern in Londen. 

 

Wat is er te zien?

Op de afbeelding zie je eerst een jachtvliegtuig dat uit de linkervleugel een raket afvoert naar het het andere vliegtuig dat er voor vliegt, en die explodeert hierdoor in een rood-en-gele explosie. Links boven die explosie staat er Whaam! geschreven. 

 

Welke beeldaspecten?

Je ziet dat er veel contourlijnen zijn, dikke zwarte lijnen in dit geval. Verder zijn er driedimensionale vormen, gesloten vormen en dynamische vormen. Het is dus ook een driedimensionaal schilderij. Dan nu over de kleur: je ziet dat je vliegtuig en de achtergrond een grijze tint hebben, maar de explosie en de letters zijn fel gekleurd zodat deze de aandacht trekken. Er is hier sprake van een kleurzuiverdheidscontrast. Nog een manier van aandacht trekken; het licht. De explosie is de lichtbron en dat zie je doordat er schaduwen zijn aan de achterkant van het jachtvliegtuig. Als laatste textuur en compositie. De textuur is zo, dat je zou denken dat het uit een stripboek gekopieerd is. Het is een asymmetrische compositie. 

 

Wat heeft de nadruk?

Het opvallendste is natuurlijk de explosie van het vliegtuig, omdat het de felste kleuren zijn en omdat het dient als een lichtbron.

 

Wat is de bedoeling?

De bedoeling was om een strip achtige tekening te maken die lastiger in elkaar zat dan al de eerdere werken van Lichtenstein.

  

Wat vind je van het werk van deze kunstenaar?

Ik vin het werk erg interessant omdat het lijkt alsof het heel simpel is maar eigenlijk zit er heel veel werk en gedachte achter. Ook is het mijn stijl, omdat het van striptekeningen is afgeleid en ik vind dat een zeer ondergewaardeerde vorm van kunst.

 

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.