Het versterkte broeikaseffect

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1071 woorden
  • 23 juni 2015
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 6
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Het versterkte broeikaseffect
De stijging van de globale temperatuur is te wijten aan de toename van broeikasgassen. Deze broeikasgassen komen in de atmosfeer na de verbranding van fossiele brandstoffen zoals steenkool, olie en aardgas. Bij verbranding komt namelijk het broeikasgas CO2 vrij. Daarnaast is ook de massale ontbossing een niet onbelangrijke factor.

De concentratie CO2 in de atmosfeer bedroeg in mei 2011 reeds 394 ppm. Dit is 114 ppm meer dan het ‘natuurlijke’ pre-industriële niveau. Sinds het begin van de industriële revolutie is de concentratie CO2 in de atmosfeer dus met ongeveer 41% gestegen. De helft van deze toename werd waargenomen in de laatste 50 jaar!

Naast een toename van het broeikasgas CO2 zorgen de activiteiten van de mens ook voor een toename van heel wat andere broeikasgassen.

De verhoogde concentraties aan broeikasgassen in de atmosfeer versterken het natuurlijke broeikaseffect en leiden bijgevolg tot een verhoging van de gemiddelde aardtemperatuur én dus tot een globale klimaatverandering. Dit verschijnsel noemt men het versterkte of antropogene broeikaseffect.

Het versterkt broeikaseffect zorgt ervoor dat er zich een onevenwicht voordoet in de stralingsbalans waardoor de aarde meer warmte van de zon absorbeert dan ze terug afstraalt naar de ruimte.

Invloed zonnevlekken
Uit het poollicht blijkt dat de energie-uitbarstingen op de Zon invloed hebben op de aardse atmosfeer. De vraag is of de veranderlijke activiteit van de Zon ook merkbaar is in het klimaat. De elfjarige cyclus en ook langere cycli zouden dan terug te vinden moeten zijn in de registraties van het weer of andere factoren. Onderzoekers zijn al meer dan een eeuw op zoek naar mogelijke verbanden. Zo valt de kleine ijstijd, de periode 1645-1715 waarin de winters althans in Noordwest-Europa uitzonderlijk streng waren, samen met weinig zonnevlekken. Deze periode wordt ook wel het Maunderminimum genoemd, naar de Engelse astronoomEdward Maunder. Ook dacht men aan een verband tussen het aantal zonnevlekken en de graanopbrengst.

Er spelen twee effecten een rol. De hoeveelheid zonnestraling oefent een rechtstreekse invloed uit. De geladen deeltjes van de zonnewind beïnvloeden bovendien de vorming van druppeltjes in wolken, doordat ze als kernen dienen voor condensatie, net als in een nevelkamer.

Sinds 1979 zijn dankzij satellieten nauwkeurige waarnemingen beschikbaar, waaruit blijkt dat de intensiteit van de zonnestraling in de pas loopt met een 11-jarige cyclus van zonneactiviteit. In de gemiddelde temperatuur over de gehele wereld gezien zijn die variaties echter nauwelijks terug te vinden: ze veroorzaken variaties van ongeveer 0,03 graad. Er zijn nu aanwijzingen dat langzamere variaties in zonneactiviteit wel een merkbare invloed hebben.

Theorie Milankovic
Milanković theorie beschrijft de effecten van de beweging van de planeet aarde op het wereldklimaat. Milutin Milanković, ingenieur en wiskundige, beschrijft in een publicatie in 1941 dat de variaties in de baan van de aarde rond de zon , de variaties in de aardashoek en de tolbeweging van de aardas van invloed zijn op de temperatuur op aarde. Als gevolg van deze variaties varieert de temperatuur op aarde en zijn de ijstijden gedurende het Quartair  (2,5 miljoen jaar  heden) te verklaren.

Argumenten van Sceptici
Sommige wetenschappers twijfelen over dat de mens de oorzaak is voor het opwarmen van de aarde ze denken dat andere factoren er voor zorgen dat de aarde opwarmt. Zo beargumenteren ze dat de metingen van tempraturen vaak dicht bij steden plaatsvinden waardoor de uitkomsten worden beïnvloed door de warmte die een stad afgeeft. Een ander argument is dat er grote verschillen zijn tussen meetgegevens hoog in de atmosfeer en vlak bij de grond. Maar er zijn toch duidelijke aanwijzingen dat er door de mens de aarde opwarmt.

Argumenten van wetenschappers
In 2011 bedroeg de wereldbevolking 7 miljard mensen. Dit aantal zal in de toekomst steeds sneller stijgen. Dat het steeds sneller stijgt zal wel logisch klinken door de welvaart in veel landen. Door de welvaart zijn er steeds meer medicijnen en kunnen mensen steeds langer leven. Door steeds een grotere bevolking zullen er ook steeds meer kinderen worden geboren, steeds meer mensen maken kinderen. Door het stijgende aantal mensen op de wereld zal er ook steeds meer vraag naar producten komen. Er zal meer veeteelt moeten komen om alle monden te kunnen voeden maar ook zal er door fabrieken meer worden geproduceerd omdat de doelgroepen van bedrijven steeds groter worden. Dit houd in dat er door fabrieken dus meer CO2 wordt uitgestoten en dat er door de mensen steeds meer wordt vervuild.

Gevolgen klimaatverandering
Gevolgen voor de Noordpool
De effecten van klimaatverandering zijn het best merkbaar op de Noordpool. Het arctisch gebied warmt twee keer zo snel op als de rest van de wereld. Dat heeft als gevolg dat in het voorjaar het pakijs steeds eerder smelt, terwijl het in het najaar langzamer en minder ver aangroeit. Daardoor wordt het jachtseizoen van de ijsbeer korter en zijn jachtgebied kleiner.

Het smelten van het ijs op de Noordpool heeft echter ook gevolgen voor de mens. De Noordpool is een belangrijk koelelement voor de temperatuur op onze aardbol. Door het grote ijs- en sneeuwoppervlak wordt het zonlicht teruggekaatst van de aarde. Als het ijs op de Noordpool smelt, gaat deze reflecterende eigenschap verloren. Zonnestralen worden omgezet in warmte die in onze atmosfeer blijft. Zo warmt de aarde dan weer verder op.

Gevolgen voor leefgebieden van dieren
Met het stijgen van de temperatuur op aarde veranderen de leefgebieden van dieren overal ter wereld. Zeeschildpadden kruipen bijvoorbeeld aan land om in het zand hun eieren te leggen. Als de zeespiegel stijgt, komen hun broedstranden in gevaar. Olifanten reizen mee met de jaarlijkse regens, maar bij het uitblijven daarvan raken ze steeds vaker opgesloten in onvruchtbare, droge gebieden. Doordat het klimaat verandert, komen voedselrijke wetlands onder water te staan, of drogen ze in andere gebieden langzaam uit. Dat is desastreus voor trekvogels.

Gevolgen voor het weer
De temperatuurstijging heeft een steeds groter effect op het weer. Langdurige droogtes, hittegolven, extreme regenval, overstromingen en krachtige orkanen komen nu al vaker voor. Gemiddeld genomen zal de temperatuur op aarde stijgen, maar plaatselijk kunnen de effecten heel verschillend zijn. In Noord-Europa stijgt het risico op overstromingen bijvoorbeeld, terwijl in Zuid-Europa de droogte toeneemt.

Gevolgen voor mensen
Ook de Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen om het broeikaseffect. Met de stijging van de temperatuur nemen namelijk ook tropische plagen en ziektes toe. Ook sterven er meer mensen door hitte en ondervoeding. Doordat grote rivieren slinken, kunnen in droge en tropische gebieden de opbrengsten van de landbouw tot wel 20% lager uitvallen. Daarbij lopen miljoenen mensen extra kans op watertekorten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.