Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Chinese bubbel

Beoordeling 0
Foto van een scholier
  • Verslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 523 woorden
  • 2 juni 2019
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Chinese Bubbel

In 2008 China ging financieel enorm achteruit, met een grote deel van het overheidsgeld vermist. Nu neemt de land een grote groei door, een aanmerkelijk transformatie dus, ook in het politike systeem. De machtige bouwmarkt legt behoorlijk veel huizen aan, met enorm gestegen huisprijzen, die bijna onbetaalbaar zijn voor de gewone mensen. De Venton Vastgoed bouwbedrijf leidt de bouwmarkt, met een ambitie aan het leiden van de wereldmarkt.

Het leven is flink versneld in China, misschien ook wel te snel, ten minste volgens een hele hoop bewoners. De trek van het platteland naar de stad is ook bovenmatig. De verandering is enorm, ook als vergelijkt met maar de vorige generatie. De mentaliteit is goed om te schrijven door; ’stilstand is achteruitgaan’. De veel bewoners zorgen ervoor dat het land een grote economie is, maar betekent dat ook automatisch een goede werkende economie?

De trek van het platteland naar de steden, ook wel verstedelijking genoemd, is veroorzaakt door een gebrek aan het werk in de buitenstedelijke gebieden, of mogelijkheden uitsluitend in de landbouw en ook door dat er veel betere voorzieningen aanwezig zijn in de agglomeratie. Betere werk, en betere leven is een grote motivatie voor het vertrekken. De trend was al aanwezig in de laatse 20 jaar en het speelt ook een grote rol in de toekomstige groei van de land.

Ook al is China een grote economie, de verschillen zijn ook enorm tussen een kleine elite van ongeveer 20 procent van de bevolking die de circa 80 procent van de rijkdom bemachtigen, en een grote deel, dichtbij de 80 procent, arme mensen die ruwweg de 20 procent van de rijkdom overmeesteren. Mensen zijn arm of rijk voor geen bapaalde reden. Werknemer en bewoners voelen zich op zich wel gelukkig maar ook wel ongetwijfeld onder druk.

De overheid is veel sterker. Fabrieken zijn verplaatst vanuit de steden naar buiten de stad. De kwaliteit van de wegen is flink verbeterd, wat zorgt voor betere verbindingen, dus sneller, efficienter transport. Er zijn meer hulpbronnen voor het ontwikkelen van de infrastructuur wat cruciaal is in de ontwikkeling van de economie. De bouw en handel gaat 24/7 door, een snelle economie dus. China heeft een lange weg nog te gaan, nu op de rem trappen, kan dus niet.

De Chinese politiek wordt gedefineerd door, zogenaamde, nepotisme, ook wel vriendjespolitiek, en kapitalisme. Hier komt er bij, als de Chienese karakter, ook nog wat corruptie. De overheid verdient veel, vooral vanuit huizenmarkt, want vastgoed blijkt tegenwoordig de beste investering te zijn, maar wordt niet overzichtelijk gecontrolleerd. China loopt achter de EU, met veel zwakkere fundamenten dan de west.

De westerse landen zijn in overgang, terwijl de Chinese ontwikkeling is in de ‘pubertijd’. Voor de gewone werknemers betekent de werk de absoluut prioriteit, en de familie wordt steeds naar achteren geschoven. De grootste deel van de bevolking werkt in de bouw industrie of in fabrieken. Het onderwijs baseert zich op presteren, en dat laat de kinderen onder veel druk. De ontwikkeling geeft meer waarde voor de land, met een trend aan het kopieren van de west.

Verslag over: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2010-2011/de-chinese-bubble.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.