Dit is hoe jouw kind zijn moedertaal leert.
Wat is het eerste woordje dat uw kind heeft gezegd? Waarschijnlijk was dat papa, mama, bal of au. Dat komt omdat je hem dat probeert aan te leren en die woorden heel vaak worden gebruikt. Alle ouders kijken uit naar dat moment. Ik ga in deze tekst alles uitleggen over taalverwerving, van hoe kinderen hun moedertaal leren tot de eerste woordjes van kinderen.
Kinderen leren hun moedertaal vooral door hun naaste omgeving en hun ouders. Als een kind niet in aanraking komt met taal dan zal dat kind nooit goed leren spreken. Die kinderen heten dan wolfskinderen. ´´Wie een taal spreekt die zijn moedertaal niet is, die wordt naar beneden gedrukt, onherroepelijk. Waarom hebben gekoloniseerde volkeren zoals negers, indianen, enz. de reputatie gekregen dat ze zo kinderlijk zijn? Omdat zij gedwongen waren tegen hun meesters talen te spreken die zij niet goed kenden.`` (Willem Frederik Hermans, 1966). De ouders spelen de belangrijkste rol bij taalverwerving tot ongeveer het zesde levensjaar van hun kind. De naaste omgeving speelt ook een belangrijke rol. De naaste omgeving zorgt voor taalaanbod. Kinderen moeten natuurlijk ook zelf de taal produceren. Eerst gaan ze brabbelen en daarna gaan ze woordjes uitspreken. Nadat ze woordjes kunnen uitspreken gaan ze zinnen produceren en ten slotte hele verhalen vertellen. Om een taal te kunnen produceren zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden:
1 een kind moet geen problemen hebben met zijn zintuigen.
2 een kind moet een bepaald niveau van intelligentie hebben.
3 een kind moet verschillende geluidjes kunnen maken.
4 een kind moet kunnen luisteren naar geluiden en deze ook lokaliseren.
5 een kind moet handelingen en geluiden kunnen nabootsen.
Er zijn 4 periodes in het proces van taalverwerving; prelinguale periode, vroeglinguale periode, verrijkingsfase en voltooiingsfase.
De prelinguale periode is tot circa het eerste levensjaar. In deze periode leert de baby hoe hij moet brabbelen.
De vroeglinguale periode is tot circa het tweeënhalve levensjaar. In deze periode kan de baby herkenbare woorden zeggen. In de vroeglinguale periode zijn er drie fasen; de eenwoordfase, de tweewoordfase en de meerwoordzin fase.
De verrijkingsfase is totdat het kind naar school gaat. In deze periode leert het kind veel nieuwe woorden. De uitbreiding van de woordenschat is van ongeveer 300 woorden naar 3000 woorden.
De voltooiingsfase is totdat het kind goed de taal kan beheersen. Na het zesde levensjaar heeft het kind de taal grotendeels onder de knie, al verschillen het tempo en de kwaliteit van kind tot kind. Het kind weet nu de betekenis van woorden en kan goede zinnen maken. Meisjes ontwikkelen hun taalvaardigheid sneller dan jongens. Tweelingen lopen meestal ook een beetje achter, omdat zij zelf een taaltje met z’n tweeën maken.
Dat eerste woordje, voor veel ouders is dat een magisch moment. Alle ouders kijken naar dat moment uit. Wat zal het zijn: mama, papa, au of bal. Vanaf ongeveer 6 maanden begrijpt je baby al een deel van wat je zegt. Na ongeveer 9 maanden gaat je baby brabbelen. Na ongeveer 12 maanden kan uw kind al het eerste woordje zeggen. Er zijn ook kinderen die voor hun eerste levensjaar hun eerste woordje hebben gezegd. Er zijn een aantal tips voor deze periode:
1 praat rustig.
2 laat stiltes vallen.
3 situaties, voorwerpen, dieren, activiteiten benoemen.
4 voorlezen.
5 liedjes zingen en geluid spelletjes doen het ook erg goed.
Ik hoop dat je nu veel meer weet over taalverwerving bij kinderen. Al met al heb ik uitgelegd hoe kinderen hun moedertaal leren, welke fasen en perioden er zijn in het proces van taalverwerving en wat vaak de eerste woordjes van kinderen zijn.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden