Straattaal

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 333 woorden
  • 11 januari 2015
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
70 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Straattaal

Maar wat houd Straattaal nou in en waar komt het vandaan? Straattaal noemen ze ook wel een ‘geheime’ taal. Het bestaat uit afkortingen en woorden uit een andere taal of afstammelingen hiervan. Veel van de straattaal woorden komt van tv of van muziek bijvoorbeeld rap muziek.

Straattaal wordt vooral gesproken door jongeren. Zij luisteren veel naar muziek en nemen zo ook dus die woorden over. Maar de jongeren luisteren niet allemaal naar dezelfde soort muziek. Ze luisteren naar verschillende stijlen en hebben ook andere woorden die ze overnemen. Zodra muziek in of uit is wordt de taal ook in of uit. Jongerentaal is dus mode onderhevig.

Ze zeggen weleens dat de jongeren uit de randstad de trendzetters zijn van de straattaal. Daar wonen namelijk veel immigranten. Zij nemen woorden uit hun eigen taal mee en mengen dat met het Nederlands.

Maar waarom spreken jongeren straattaal? Ze willen zich graag onderscheiden van andere. Zo doen ze dat met kleding, muziek en zo ook de taal die ze spreken. Sommigen vinden het ‘stoer’ terwijl andere juist straattaal spreken omdat ze vinden dat ze met de tijd mee groeien. Er zijn in Nederland namelijk verschillende culturen met verschillende talen die mensen spreken. Ze willen zich zo mengen.

Toch zijn er vaak negatieve berichten over straattaal. Ze vinden jongeren die straattaal gebruiken onbeschoft of ze denken dat ze geen Nederlands kunnen. Dit is echter vaak niet het geval. Er komen vaak misverstanden omdat mensen elkaar niet begrijpen. Ze denken dat jongeren iets heel grofs zeggen terwijl dat niet zo bedoelt is vaak. Ook dat mensen (vaak oudere mensen) denken dat die jongeren geen Nederlands of slecht Nederlands kunnen is niet de reden waarom ze straattaal spreken. Als jongeren goed Nederlands beheersen gebruiken ze juist eerder straattaal. Jongeren veranderen de Nederlandse woorden in hun eigen woorden waardoor ze dus erg creatief zijn met de Nederlandse taal. Ze spelen dus meer met de taal. De taal wordt hierdoor vernieuwd met nieuwe woorden. 

REACTIES

F.

F.

Houdt is in de eerste zin met dt

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.