Personeelstekort op Texel

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 584 woorden
  • 28 juni 2018
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Het tragedie vindt plaats

Personeelstekort op Texel

Opdracht: Uiteenzetting

Naam: Marit Bakker

Klas: H4C

Docent: Hans Frank

Begindatum: 6-6-18

Inleverdatum: 11-6-18

Hoofdgedachte: Het personeelstekort op Texel is een tragedie.

Deelonderwerpen:

1. Wonen

2. Toerisme

3. Oplossingen

Bronnen:

NOS-artikel van 11 mei 2018: https://nos.nl/artikel/2231383-texel-is-hot-maar-heeft-handjes-te-kort.html

NOS Journaal van 11 mei 2018 om 18:00: https://www.npo.nl/nos-journaal/11-05-2018/POW_03689071

Texel Plaza artikel van 10 augustus 2016: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/060231/

We spreken al een paar jaar van dit probleem, dit tragedie; het toerisme neemt toe; de bewoners vergrijzen; de jongeren vertrekken en komen niet terug. Texel was een populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders en de Duitsers, maar de afgelopen jaren komen de toeristen uit landen uit heel Europa. De toeristen komen met meer en komen nu het hele jaar door. We hoopten het te voorkomen, maar nu gebeurt het echt: Texel raakt vol. De bedrijven zijn er, de toeristen blijven komen, er zijn veel vacatures, maar wie vult deze vacatures op?

Wat een van de oorzaken is, is dat de huizen te veel geld kosten. Op Texel zijn er te weinig huurhuizen en te veel dure koophuizen. De prijs van de huizen is een van de redenen waarom Texel niet aantrekkelijk is voor de werkzoekenden. Het werken op een eiland past vaak ook niet in ieders straatje.

Het toerisme is de afgelopen jaren enorm toegenomen, hierdoor is er voor de komende jaren veel te weinig personeel. Vroeger kwamen de toeristen in een korte periode, nu komen ze het hele jaar door. Waar deze toeristen het vaakst naar toe gaan is de horeca, hier zoeken ze ook de meeste mensen. Op dit moment is er ongeveer een tekort aan 100 koks. De horecaondernemers zoeken naar jongere mensen en hebben nood aan fulltimers en vakantie/weekendkrachten. Maar dit is een flinke klus, want bijna iedere jongere op Texel heeft al een bijbaan. Door dit tekort aan personeel moeten er veel bedrijven een paar dagen per week dicht, zo verliezen ze veel omzet. Of in het ergste scenario moeten de bedrijven sluiten. Het gevolg van dit personeelstekort is dat het personeel dat ze nu hebben vaker en langer moeten werken en dat de roosters opvullen de roosters opvullen wordt een van de lastigste taken. Doordat het toerisme meer wordt en ze vaker komen is er meer personeel buiten het hoogseizoen werken, maar het personeel vinden buiten het hoogseizoen is een vervelende taak.

Om te voorkomen dat het personeelstekort op Texel nog groter wordt vouwen ze de komende jaren meer huurhuizen en starterswoningen. Om het personeelstekort te verminderen is het ook een oplossing om te zorgen dat bedrijven minder gaan uitbreiden. Er is een plan dat er verschillende opleidingen gaan starten op Texel, zoals detailhandel, kok, zorg en schoonmaak. Het plan is er ook dat er in Den Helder een opleiding te starten in de toeristenbranche. De plaatselijke woningcorporatie van Texel gaat in de komende jaren twintig containerwoningen bouwen voor de deelnemers van de koksopleiding.

Kortom, het personeelstekort is een tragedie voor Texel. Dit komt mede doordat Texel niet aantrekkelijk genoeg is om te wonen. Maar hier tegenover gaan ze meer woningen bouwen. Vooral in de horeca is er een groot tekort aan personeel, dit komt doordat de toeristen het meest van de horeca nut maken. Maar de plannen zijn groot om het personeelstekort te verminderen, maar of deze plannen nog worden uitgevoerd is de vraag. Hoe drukker het op Texel wordt, hoe groter het personeelstekort.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.