Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Orgaandonatie

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 807 woorden
  • 29 oktober 2015
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
20 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Durf jij de uitdaging aan?

Ben jij tussen de 17-30 jaar en wil je kennismaken met Defensie en een bijdrage leveren aan de samenleving? Tijdens de MDT Missie van het Ministerie van Defensie en Stichting TijdVoorActie zet je jezelf 80 uur in voor zelfontwikkeling, maatschappelijke impact én teamwork. Meer weten? 

Check de video

“ Het is zonde van mijn lichaam” “ Ik doe het later wel” “Ik vind het maar een eng idee” “ Andere mensen doen het al, ik hoef het dus niet meer te doen” “Ik vind het niet belangrijk”

Stel dat jij het bent die een orgaan nodig heeft,  je kind of iemand naast je zeg je dan nog steeds hetzelfde?

Er zijn niet genoeg orgaandonoren in Nederland, er wachten gemiddeld 1.300 mensen op een transplantatie.

 

Er is veel media-aandacht over orgaandonaties, hoe komt het dat er zo’n tekort is aan orgaandonoren? Veel mensen vinden het belangrijk en wordt dus ook veel reclame voor gemaakt, maar wat wordt er nu eigenlijk aan dat tekort gedaan? Veel mensen weten wel dat ze zich kunnen registreren maar hoe wordt het donorschap eigenlijk geregeld? En voor velen een belangrijke vraag wat kun je van het donorschap verwachten?

 

Er is een groot te kort aan orgaan donoren, er wachten gemiddeld 1.300 mensen op een transplantatie. Er zijn zo’n 5,5 miljoen Nederlanders ingeschreven in het donorregister, waar van hen 3,1 miljoen bereid zijn om hun organen af te staan en 1 miljoen wouden dat hun nabestaanden beslisten over wat er met hun organen zou gebeuren, maar dan zitten we alsnog met miljoenen mensen die niets hebben ingevuld, maar hoe komt dat?  Er zijn nog veel mensen die geloven dat je na je dood je organen nog nodig hebt. Er zijn ook andere gelovigen waarbij orgaandonatie niet is toegestaan zoals bij het boeddhisme zij denken dat de deel van ziel en lichaam ondeelbaar zijn. Mensen van het protestantse geloof vrezen dat het weggeven van organen een belemmering bij de wederopstanding is en de islam aan gelooft dat de het lichaam Allah toebehoort en daarom niet geschonden mag worden. Er zijn ook mensen die het niet willen omdat ze het geen prettig idee vinden dat mensen in hun snijden om hun organen er uit te halen. Anderen geven als argument dat ze bang zijn dat zij er eng of vreselijk uit zien bij hun uitvaart en ze niet willen dat hun familie hen zo herinnerd, wat overigens niet waar is alles wordt weer netjes dicht gemaakt. Er zijn ook veel mensen die er niet over willen nadenken of te laks zijn om zich te laten registreren als orgaandonor.

De overheid had de Actieve Donor Registratie bedacht voor de mensen die niet de moeite kunnen nemen om zicht te laten registreren, de ADR is een systeem waarbij je automatisch als donor wordt geregistreerd en actie moet ondernemen als je geen donor wil zijn de politieke partij D66 kwam met het idee en verwachtte de steun van GroenLinks, SP, PVDA en CDA, dat de religieuze partijen er niet mee in zouden stemmen  hadden ze verwacht, maar dat ze geen medewerking kregen van de PVV en VVD verbaasde de D66 wel. De twee partijen hadden als argumenten dat iedereen recht heeft over zelfbeschikking, en op grond van artikel 11 van de Grondwet- het recht op onaantastbaarheid van het lichaam. Uiteindelijk ging het plan niet door, maar er wordt nog steeds veel aandacht gevraagd om je te registreren door middel van reclames op tv door de Rijksoverheid, artikelen, publieke acties en posters/flyers.

Iedereen vanaf 12 jaar kan zich aanmelden om bij het donor register, je hebt een keuze uit vier opties: Je kan donor worden of geen donor worden, je kan een van je nabestaanden laten kiezen wat er met de organen gaat gebeuren nadat je komt te overlijden ook kan je bepaalde organen of weefsels uitsluiten voor donatie. In het geval dat je  je niet hebt opgegeven mogen je nabestaanden kiezen of je je organen afstaat, in 70 procent van de gevallen kiezen ze voor nee.

Als je eenmaal donor bent krijg je eerst een bewijs toegestuurd dat je een donor bent, nadat je komt te overlijden sta je de organen af waarvoor jij gekozen hebt ze af te staan, de orgaan of organen worden aan andere personen toegewezen die een bepaald orgaan nodig hebben, die toewijzing gebeurt op basis van criteria zoals de bloedgroep, lengte en gewicht van donor en ontvanger. Stel er zijn meerdere patiënten geschikt voor hetzelfde orgaan wordt er gekeken naar medische urgentie en hoe lang een patiënt al op de wachtlijst staat.

Er is een enorm tekort aan orgaandonaties en zijn nog steeds te weinig mensen die zich laten registeren in het donorregister, terwijl er veel aandacht voor is, helaas is er nog geen goede oplossing voor het probleem gevonden en blijft een groot probleem voor mensen die er dagelijks veel last van hebben of zelfs levensbedreigend is.

U kunt een leven van een ander redden als u zich laat registeren bij het donorregister. Het lot van een ander ligt in uw handen, leven of dood u beslist.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.