Wat houdt maatschappelijke stage in?
Er zijn veel verschillende maatschappelijke stages die je kunt doen. Je kunt bijvoorbeeld bij je eigen sportclub gaan stage lopen. Daar kun je verschillende dingen doen zoals bardiensten draaien in de kantine of een team trainen geven. Andere voorbeelden van maatschappelijke stages zijn: helpen in een bejaardenhuis, helpen in een buurthuis, meedenken met andere jongeren over de politiek en activiteiten organiseren voor kinderen uit de buurt.
De vraag is nu: Wat is maatschappelijke stage? Waarom moet er maatschappelijke stage gedaan worden? Wat zijn de voordelen ervan? Wat kan er allemaal voor maatschappelijke stage worden gedaan? Ook gaan we nog naar mijn eigen ervaring kijken.
Maatschappelijke stage is vrijwilligers werk dat jongeren doen om hun steentje bij te dragen aan de maatschappij. Ze zijn er niet op uit om winst te maken en het behoort dus ook tot de non-profit sector. De maatschappelijke stage wordt vanuit school geregeld en je moet minimaal 30 uur stage lopen per jaar. De maatschappelijke stage moet gedaan worden. Het is ook verplicht gesteld door de overheid. De stages vinden vooral plaats bij een vrijwilligersorganisatie, vereniging, instelling, maatschappelijke organisatie en soms ook buiten een georganiseerd verband.
De maatschappelijke stage is er omdat jongeren dan kennis maken met vrijwilligerswerk en vrijwilligersorganisaties, ze krijgen er door meer sociale vaardigheden, bindingen, zelfvertrouwen en meer zicht op de maatschappij. Je levert dan ook een actieve bijdrage aan de maatschappij, je leert meer over het vak dat je in je stage doet, je leert ook nog is je directe omgeving op een andere manier kennen en het is ook de bedoeling dat jongeren zich later vaker voor een ander willen inzetten waardoor er op lange termijn een hechtere samenleving kan komen.
De voordelen van een maatschappelijke stage zijn zoals er al werd gezegd, je leert er iets van. Ook zijn er nog andere voordelen zoals: dat je iets doet voor de maatschappij en dus iemand anders er mee helpt, het stimuleert je eigen initiatief, je krijgt meer (sociale) vaardigheden en het is ook handig voor de maatschappij zelf want werk dat door niet veel mensen wil worden gedaan kan nu ook als maatschappelijke stage dienen. De mensen die de maatschappelijke stages aanbieden zijn dus meestal blij dat die taak ook vervuld kan worden.
Als maatschappelijke stage kan je bijvoorbeeld boodschappen doen voor je oude buurvrouw, helpen bij een sportvereniging in de buurt, bij mensen met gezinsproblemen of helpen bij een goed doel zoals 3FM Serious Request of het Rode Kruis.
De stage die ik doe is trainen geven bij de voetbal vereniging: VV Serooskerke. Ik doe dit één keer per week. En doe dit met nog een ander meisje uit mijn eigen team. We moeten de training verzinnen en geven. Je leert bij deze stage leiding geven, goed organiseren en je bent verantwoordelijk voor de training en het team.
De maatschappelijke stage is kortom een voordeel voor de mens en de maatschappij. Je leert er veel van, helpt de maatschappij er mee en het is meestal goed voor je toekomst. De mensen die de maatschappelijke stages aanbieden zijn meestal ook weer blij, omdat er weer een taak wordt vervuld die niet veel andere mensen willen doen.
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
dit lijkt helemaal nergens op
12 jaar geleden
Antwoorden